Όνειρό μου απατηλό κι απόρριψη μεγάλη.

Πολλοί είναι εκείνοι που στα όνειρά τους βλέπουν να κάνουν χιλιάδες πράγματα, να πετούν, να κολυμπούν ή ακόμα και να πέφτουν. Κανείς μας δεν ξέρει ποια ακριβώς είναι η χρησιμότητα των ονείρων, πέρα από μια διασκεδαστική στιγμή κατά τον ύπνο μας. Κάποιοι μάλιστα λένε πως νιώθουν λες και βλέπουν τηλεόραση. Υπάρχουν όμως και κάποια όνειρα τα οποία, όχι μόνο δεν έρχονται στον ύπνο μας για να μας διασκεδάσουν, αλλά έρχονται για να μας κάνουν να αγχωθούμε. Δε θα μιλήσουμε για τους εφιάλτες μας με την κλασική έννοια, αλλά για εκείνα τα όνειρα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση που έχει ως αποδέκτη εμάς, αλλά κατά την οποία κάποιος τρίτος μας απογοητεύει ή μας απορρίπτει.

Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, κατά τη διάρκεια του ύπνου μας να δούμε πως το ταίρι μας, με το οποίο στην πραγματικότητα είμαστε μια χαρά, μας απορρίπτει διαλέγοντας κάποιο άλλο πρόσωπο έναντι υμών. Να ονειρευτούμε πως χάσαμε τη δουλειά μας, ενώ μπορεί να έχουμε θέσει υποψηφιότητα για προαγωγή. Να βιώσουμε μια προδοσία από κάποιο σημαντικό για εμάς πρόσωπο, κάτι που στον ξύπνιο μας δεν έχει κάποια λογική, καθώς και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Αυτό ίσως μας κάνει να διακόψουμε τον ύπνο μας, να πεταχτούμε πανικόβλητοι και πιθανόν να μας χαλάσει τη διάθεση και την ημέρα, αφού η «προδοσία» και η απόρριψη, ακόμα κι αν πρόκειται για όνειρο, δε μας αφήνει να ηρεμήσουμε.

Κατά την ελληνική παράδοση, το κάθε όνειρο έχει και μια δική του ερμηνεία. Η πρόβλεψη για το τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον ποικίλει ανάλογα με το ποιος το βλέπει, εάν περιλάμβανε χρώματα ή μυρωδιές, την ημέρα που το είδε -μιας και τα όνειρα της Κυριακής δε βγαίνουν σύμφωνα με τους σοφούς ονειροκρίτες- και φυσικά το πώς έκανε το άτομο να νιώσει. Κάποιοι ειδικοί στην εξήγηση των ονείρων, γιαγιάδες, θείες πιο μεγάλης ηλικίας ή ακόμα και νεαρά άτομα που έχουν λάβει το «χρίσμα» από εκείνες, λένε πως αυτό που βλέπεις είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που θα συμβεί. Άλλοι εξηγούν πως τα αντικείμενα που βλέπεις ή τα πρόσωπα έχουν μια συγκεκριμένη ερμηνεία, όπως το να δεις ψάρι είναι λαχτάρα ή εάν δεις ακαθαρσίες είναι λεφτά. Αυτά όμως είναι προλήψεις που ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ ήταν από τους πρώτους που συνέδεσε την ψυχολογία και δη το υποσυνείδητο, με τα όνειρα. Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία του, μέσω της ανάλυσης ενός ονείρου μπορεί το άτομο να ανακαλύψει κρυμμένα μυστικά της ψυχής του, τραύματα, φοβίες, άγχη και καταστάσεις που το κάνουν να νιώθει πιεσμένο. Πολλές φορές το άτομο αγνοεί την ύπαρξη αυτών των στρεσογόνων καταστάσεων ή δε δίνει καμία σημασία στα εξωτερικά συμπτώματα που πιθανόν να βιώνει. Έτσι το ίδιο του το σώμα παίρνει την πρωτοβουλία και οπτικοποιεί το πρόβλημα προβάλλοντάς το σε ένα όνειρο και ελπίζοντας πως έτσι θα τραβήξει την προσοχή του ατόμου.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Φρόιντ, αλλά και τον μαθητή του, Καρλ Γιούνγκ, στην καθημερινή μας ζωή οι καταστάσεις μας αναγκάζουν να θάβουμε τις επιθυμίες μας, τις φοβίες μας, τους φόβους αλλά πολλές φορές κι εκείνα που θα θέλαμε να πούμε αλλά διστάζουμε. Αυτά όμως συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα μας και στην προσπάθειά τους να εκφραστούν, χρησιμοποιούν τη συμβολική γλώσσα των ονείρων. Ο Γιούνγκ το πήγε μάλιστα λίγο παραπέρα, υποστηρίζοντας πως ίσως μέσα σε ένα όνειρο να κρύβονται κι οι απαντήσεις για ένα πρόβλημα που μας απασχολεί.

Ειδικά σε περιόδους που κάτι σε πιέζει ακόμα περισσότερο, είναι πιο πιθανό να δεις τέτοιου είδους όνειρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μια έγκυος βλέπει πως ο σύντροφός της πηγαίνει με κάποια άλλη γυναίκα και την αφήνει με το μωρό στην κοιλιά. Αυτό πυροδοτείται αφενός από την αίσθηση πως λόγω της εγκυμοσύνης δεν είναι πλέον αρεστή στο σύντροφό της, έχει πάρει κιλά, έχει αλλάξει το σώμα της, έχει μειωμένη ερωτική διάθεση, αφετέρου όμως ο φόβος της να μείνει μόνη της να μεγαλώσει το παιδί τους και να περάσει όλη αυτήν την κατάσταση χωρίς τον πατέρα του μωρού της, της προκαλεί τρόμο που εκδηλώνεται με τη μορφή ενός ονείρου.  Όσο κι αν μας κάνει εντύπωση όμως, κι ο πατέρας μπορεί να δει ένα αντίστοιχο όνειρο. Στη δική του πλευρά όμως τον υποθετικό ρόλο του άλλου άντρα στην πραγματικότητα μπορεί να πάρει το νέο μέλος της οικογένειας, αφού θεωρεί πως η σύντροφός του θα τον κάνει πέρα για να αφοσιωθεί στο μωρό.

Με απλά λόγια, εάν δεις στον ύπνο σου πως το ταίρι σου σε απάτησε, το πιο πιθανό είναι πως αυτό είναι κάτι που φοβάσαι ότι μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, έστω κι αν εσύ έχεις την εντύπωση πως υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Αντίστοιχα και στο εργασιακό κομμάτι, ο φόβος σου σε κάνει να δεις στον ύπνο σου πως απολύθηκες, απλά και μόνο γιατί είσαι στρεσαρισμένος και θεωρείς -χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος στην πραγματικότητα- πως είσαι ανεπαρκής.

Τα περισσότερα όνειρά μας μπορεί να είναι απλά μια σκηνή από την καθημερινότητά μας, μια σαχλή ιστορία που θα μας κάνει να γελάμε μόλις ξυπνήσουμε αλλά μπορεί και να είναι ένας μεγάλος μας φόβος. Καλό είναι να κρατάμε το βασικό θέμα του εκάστοτε ονείρου και μόνο εφόσον κρίνουμε πως υπάρχει λόγος, να προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε το τι μπορεί να κρύβεται από πίσω. Ίσως κάπως έτσι να μάθουμε πράγματα για την ψυχική μας κατάσταση που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.

 

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη