Περιοδικά μόδας, εκπομπές στην τηλεόραση, instagramers και influencers μας βομβαρδίζουν σε καθημερινή βάση με τις νέες τάσεις της μόδας. Οι ειδικοί μας ενημερώνουν για τα χρώματα, τα υφάσματα, τα κοψίματα, τα μήκη και τα πλάτη των ρούχων που προτείνουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Υπάρχει κόσμος που ευλαβικά τα παρακολουθεί και τα υιοθετεί άμεσα, έχοντας την Vogue ως άλλο ευαγγέλιο.

Τι γίνεται όμως εάν εσένα δε σου ταιριάζει, δε σου πηγαίνει ή δε σου αρέσει η νέα μόδα; Κατατάσσεσαι στην out-of-fashion κατηγορία, με την fashion police να σε παίρνει στο κατόπι και να κινδυνεύεις με σύλληψη; Όχι φυσικά. Γιατί η μόδα είσαι εσύ και το προσωπικό σου στυλ. Και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου επιβάλλει την άποψή του, ειδικά σε κάτι τόσο ανούσιο όπως ένα ρούχο.

Καταρχάς, δεν έχουμε όλοι τις ιδανικές -κατά τους οίκους μόδας- διαστάσεις. Με αποτέλεσμα να μη στρώνουν ή να μη δείχνουν ωραία επάνω μας πολλά από τα συνολάκια που «θα φορεθούν πολύ φέτος». Δε χρειάζεται να ξοδέψεις μια ολόκληρη περιουσία στην αγορά του ρούχου και άλλη μια στην μεταποίησή του. Μπορείς κάλλιστα να προτιμήσεις κάτι που να ταιριάζει καλύτερα στο δικό σου σωματότυπο. Πάντα υπάρχει ένα ιδανικό ρούχο που θα σου στρώνει τέλεια και θα σε αναδεικνύει. Το αν είναι η «τελευταία λέξη της μόδας», μικρή σημασία έχει.

Έπειτα, μπορεί να μην ταιριάζει με το στυλ, τον τρόπο ζωής σου ή την ιδιοσυγκρασία σου ένα συγκεκριμένο είδος ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ. Αν είσαι πιο ροκ, δύσκολα θα φορέσεις ένα φλοράλ φόρεμα ή ένα μπλουζάκι με παγιέτες, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγεις οτιδήποτε δε σου ταιριάζει είτε ηλικιακά είτε ιδεολογικά, ό,τι και αν επιτάσσει η εκάστοτε μόδα. Κάθε άνθρωπος έχει το μοναδικό του χαρακτήρα και η εμφάνισή του θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη σε αυτόν τον χαρακτήρα, χωρίς να προσπαθεί να μπει σε κουτάκια που δεν του ταιριάζουν, απλά και μόνο γιατί κάποιος άλλος το είπε ή γράφτηκε σε κάποιο περιοδικό.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως, για να είσαι πάντα μέσα στη μόδα, χρειάζεσαι μια ολόκληρη περιουσία, αφού κάθε 3 μήνες πρέπει να ανανεώνεις τα in fashion κομμάτια, που συνήθως είναι και σε πιο τσιμπημένες τιμές, πετώντας όλα τα ντεμοντέ από την ντουλάπα σου. Άσε που πιάνουν και πολύ χώρο. Πρέπει να έχεις τα κομμάτια που είναι σήμερα στη μόδα, συν όλα εκείνα που είναι διαχρονικά και επιβάλλεται -από τους fashionistas πάντα- να έχεις οπωσδήποτε στην γκαρνταρόμπα σου, συν όλα αυτά που ήταν μέχρι πρότινος «in κομμάτια» και πιθανότατα θα ξαναγυρίσουν σε μερικά χρόνια, και ξαφνικά δεν υπάρχει χώρος ούτε καν για ένα μαντηλάκι. Και όλα τους ολοκαίνουργια κομμάτια, αφού δεν προλαβαίνεις να τα φορέσεις παρά ελάχιστες φορές, οπότε δε σου πάει η καρδιά να τα αποχωριστείς.

Τέλος, πολλές φορές οι γνωστοί οίκοι μόδας δε λαμβάνουν υπόψη τους άλλους παράγοντες όπως η κουλτούρα, η θρησκεία, το οικονομικό υπόβαθρο και οι καιρικές συνθήκες -όσο και να είναι ημερολογιακά καλοκαίρι, δεν είναι σώφρον να κυκλοφορείς στη Νορβηγία με λιλά τιραντάκι- των κατοίκων μιας χώρας, με αποτέλεσμα να μην έχουν εφαρμογή οι νέες τάσεις.

Βέβαια, όλα θέμα γούστου είναι, και ποιοι είμαστε εμείς για να σου πούμε τι θα φορέσεις, με τι θα το συνδυάσεις και που θα το κυκλοφορήσεις. Το μυστικό είναι να νιώθεις άνετα με αυτό που φοράς και όχι να δείχνει ξένο επάνω σου. Γιατί άλλωστε, τα ρούχα και τα αξεσουάρ είναι για να τα φοράμε και όχι για να μας φοράνε εκείνα, και θα πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα και γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Αλλιώς, δεν έχει κανένα νόημα.

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα