Έχεις περάσει τα πρώτα «-άντα», πέρασες και τα δεύτερα. Εδώ και πολύ καιρό μάλιστα. Τόσο που οδεύεις ολοταχώς στα τρίτα «-ήντα» της ζωής σου. Αλλά τι σημασία έχουν τα χρόνια, όταν υπάρχει θέληση για ζωή; Και τι πιο όμορφο απ’ το να μοιράζεσαι αυτή τη θέληση για ζωή με τον ή την σύντροφό σου στο κρεβάτι;

Όλοι οι μύθοι σχετικά με το σεξ στην τρίτη ηλικία έχουν πλέον καταρριφθεί και μάλιστα παταγωδώς, αφού όλοι οι γιατροί και σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα αποφάνθηκαν πως όσο περισσότερο σεξ κάνεις τόσο πιο υγιής γίνεσαι και, κυρίως, το νιώθεις κιόλας -ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ας δούμε ένα-ένα τα πιο ισχυρά επιχειρήματα σχετικά με το γιατί δεν πρέπει να σταματήσεις να κάνεις σεξ, ακόμα κι αν τα κεράκια στην τούρτα σου χωράνε οριακά στην επιφάνειά της.

Καταρχάς, το σεξ είναι μια μορφή άσκησης. Ανάλογα με τη στάση που επιλέγουν οι δύο σύντροφοι, μπορούν να γυμναστούν έως και 660 μύες ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή που με το τρέξιμο χρησιμοποιείς μόλις 100. Έπειτα, οποιαδήποτε μορφή άσκησης εξασκεί την καρδιά κι είναι ευεργετική για ολόκληρο τον οργανισμό. Πόσο μάλλον σε μια ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κουράγιο για να πάνε στο γυμναστήριο ή να ακολουθήσουν κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα. Οι παλμοί ανεβαίνουν, ο μεταβολισμός βελτιώνεται, καις θερμίδες κι έχεις τα ίδια οφέλη με μια συνεδρία αερόμπικ∙ απλά είσαι στην άνεση του σπιτιού και του κρεβατιού σου. Ή μπορεί κι όχι, εσύ το αποφασίζεις. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Γυμναστική κι απόλαυση, δύο σε ένα.

Το σεξ σε κάνει να νιώθεις ζωντανός και γεμάτος ενέργεια. Βελτιώνει την αυτοπεποίθησή σου και σε κάνει να αισθάνεσαι πως περνάει ακόμα η μπογιά σου. Είτε πρόκειται για τον επί δεκαετίες σύντροφό σου είτε για νέο σύντροφο. Ακόμα κι αν νιώθεις το σώμα σου να σε προδίδει, το σεξ δε χρειάζεται κάποια δεξιοτεχνία ή ακροβατικά. Πόσο μάλλον όταν, μετά από μια ηλικία, το σώμα παύει να ‘ναι το ίδιο σφριγηλό κι ευέλικτο όπως σε νεότερη ηλικία. Με το να νιώθεις επιθυμητός, ξαναβρίσκεις κάτι απ’ την παλιά σου αίγλη. Στο κάτω-κάτω, τα άσπρα μαλλιά στην κεφαλή, όχι μόνο κακά νέα δεν είναι, αλλά –σύμφωνα με έρευνες– είναι και γοητεία.

Ένας κοινός μύθος για τις γυναίκες είναι πως μετά την εμμηνόπαυση χάνεται κι η σεξουαλική διάθεση. Όμως, όπως μόλις αναφέρθηκε,είναι μύθος. Με την εμμηνόπαυση απλά τελειώνει η γόνιμη περίοδός της. Ίσως βέβαια αλλάξει η σεξουαλική της διάθεση, επιθυμία κι ενέργεια, σε καμία περίπτωση όμως δεν εξαφανίζεται. Πολλές γυναίκες μάλιστα αναφέρουν πως, χωρίς τον φόβο πλέον μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, απολαμβάνουν το σεξ ακόμα περισσότερο.

Όσο για τους κυρίους, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανδρών που, χώρια του ότι είναι σεξουαλικά ενεργοί μέχρι το τέλος της ζωής τους σε μεγάλη ηλικία, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και στην τεκνοποίηση, έχοντας περάσει προ πολλού τα εξήντα τους χρόνια. Ίσως βέβαια με μια μικρή βοήθεια από μπλε χαπάκια, αλλά η απόλαυσή τους δεν έχει –και δε θα έπρεπε κιόλας να έχει– ηλικιακά όρια.

Ίσως το σημαντικότερο επιχείρημα για μια ενεργή σεξουαλική ζωή μετά τα εξήντα ή τα εβδομήντα είναι η ίδια η επαφή των δύο συντρόφων. Ύστερα από χρόνια που είναι μαζί ως ζευγάρι, η καθημερινότητα, η τριβή κι οι καταστάσεις που έχουν περάσει έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση τους. Με την ερωτική επαφή σε εβδομαδιαίο επίπεδο βοηθάνε και τα δύο μέρη να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα ανάμεσά τους. Δείχνουν την αγάπη και την αφοσίωσή τους ο ένας στον άλλο, γίνονται ένα ψυχή και σώμα κι όχι δύο απλοί συγκάτοικοι που κάποτε μοιραζόντουσαν πολλά, παραμένοντας και στην πράξη ζευγάρι. Κι ίσως, τώρα που δεν έχουν τις βαριές ευθύνες του να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ή τα προβλήματα της δουλειάς και το άγχος, να ‘ναι ακόμα καλύτερο το σεξ.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως τα χρόνια εμπειρίας κι εξάσκησης μπορούν να κάνουν θαύματα στην απόλαυση. Ξέρεις πολύ καλά τι σου αρέσει, πώς σου αρέσει και γιατί σου αρέσει και δεν αναλώνεσαι σε πράγματα που δεν είναι για ‘σένα. Ο χρόνος και η αντοχή έχουν άλλη αξία, οπότε τα εκμεταλλεύεσαι προς όφελός σου.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, για την ερωτική επαφή με τον σύντροφό σου δε θα πρέπει να σε προβληματίζει η ηλικία σου. Αντιθέτως, είναι μια απόλαυση που δε θα πρέπει να σταματήσει ποτέ. Κι όπως πολύ σοφά είπε η Θεοπούλα: «Κόβεται το σεξ;». Ε, λοιπόν, η επιστήμη μίλησε∙ δεν κόβεται.

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη