«Τι ζώδιο είσαι;» ρώτησε. «Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά, αλλά, έτσι για πλάκα ρωτάω, για να δούμε αν ταιριάζουμε». Πόσες φορές δεν έχει τύχει σε όλους μας να ακούσουμε την παραπάνω φράση; Ή εναλλακτικά, εάν σε δουν να διαβάζεις μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό ποικίλης ύλης, είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο πως θα σε ρωτήσουν «Τι λέει σήμερα για τους Αιγόκερους; Είναι καλή μέρα για τα αισθηματικά μου;» Φυσικά και μετά θα ακολουθήσει η δήλωση– απενοχοποίηση από τους ίδιους «Μα καλά, υπάρχει κανείς που τα πιστεύει αυτά; Για το χαβαλέ να δούμε τι λέει». Αν όμως, τους διαβάσεις καλά λόγια, θα τους ακούσεις να λένε «Μωρέ λες; Μακάρι. Άντε να δούμε». Δε βγάζεις άκρη.

Η αλήθεια με την αστρολογία είναι πως βασίζεται κατά βάση στις ενέργειες που ασκούν οι πλανήτες προς το άτομό μας. Ένα πολύ απλοποιημένο παράδειγμα των υπέρμαχών της είναι το εξής: Είναι γεγονός πως η Σελήνη, με τις φάσεις της -πανσέληνος, νέα σελήνη, εκλείψεις κ.α.– επηρεάζει το νερό και τη θάλασσα, με την παλίρροια και την άμπωτη. Επίσης είναι γεγονός πως ο άνθρωπος είναι κατά 75% νερό. Γιατί λοιπόν η Σελήνη να καταφέρνει να επηρεάσει κάτι τόσο μεγάλο όπως είναι ο ωκεανός κι εσένα που είσαι μια σταγόνα συγκριτικά να σε αφήνει ανεπηρέαστο; Δε γίνεται. Μια λοιπόν αντιστοιχία υπάρχει και με τους υπόλοιπους πλανήτες.

Από την άλλη, όσοι είναι κατά της αστρολογίας, θεωρούν πως ανήκει στις μαντικές τέχνες, στη μαύρη μαγεία, στα μαντζούνια, στον «οξαποδώ», στα χόκους πόκους, φίλτρα, ξόρκια, φτερά νυχτερίδας, ουρά κολοβού βατράχου και δε συμμαζεύεται. Με το που σε ακούν να μιλάς για ζώδια κι ωροσκόπους, ως άλλη Ελένη Λουκά σε αρχίζουν στους εξορκισμούς, σε ραντίζουν με αγιασμό, φέρνουν ασήμι, πασσάλους, σταυρούς και τον παπά του ΠΑΟΚ να διαβάσει μια ευχή.

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, εκείνη που «δεν ασχολείται», αλλά άμα ακούσει κάτι, θα στήσει αυτάκι, θα ρωτήσει, δήθεν τυχαία, τη γνώμη σου για το ζώδιό τους, το ζώδιο του συντρόφου τους, του αφεντικού, του κολλητού και του σκύλου τους, ενώ όταν ρωτήσεις την ώρα γέννησης για να τους δεις και τον ωροσκόπο, εκείνοι που «δεν τα πιστεύουν», θα πάρουν επί τόπου τη μανούλα τηλέφωνο κι ας είναι 4 η ώρα το πρωί, για να κάνουν την κλασική ερώτηση «Μάνα, τι ώρα γεννήθηκα; Τι πάει να πει δε θυμάσαι; Εκεί δεν ήσουν; Μήπως δε με γέννησες εσύ κι είμαι υιοθετημένος; Α, πρωί ήταν. Μπορεί και μεσημέρι. Αν κι ίσως να ήταν απογευματάκι; Καλά, καλά. Γεια.».

Το εάν πιστεύεις ή όχι στα ζώδια είναι καθαρά δικό σου θέμα. Υπάρχει κόσμος που τα πιστεύει λίγο, αρκετά, πολύ κι υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αγοράζουν ούτε ένα πακέτο μακαρόνια εάν δε συμβουλευτούν τον αστρολόγο τους. Δεν είναι όμως και λίγοι εκείνοι που σε κάθε σοβαρή τους κίνηση, είτε επαγγελματική είτε προσωπική, θα περάσουν μια βόλτα από τον προσωπικό τους αστρολόγο. Γιατί ναι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και χιλιάδες άλλοι έχουν τον προσωπικό τους αστρολόγο, όπως έχουν τον δικηγόρο, τον γιατρό ή τον λογιστή τους.

Κι αν κάπου μέσα στους αιώνες δεν υπήρχε κι ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχημένων προβλέψεων, η αστρολογία θα είχε εξαφανιστεί παρέα με τους δεινόσαυρους. Το θέμα είναι όμως να μη σου γίνει εμμονή κι αναζητάς στα πάντα την αστρολογική προσέγγιση κι εξήγηση. «Μα πώς να γράψω καλά στις εξετάσεις, αφού είχε Ερμή σε τετράγωνο με τον Κρόνο μου». Το ότι δε διάβασες εξ αρχής, δεν παίζει κανένα ρόλο, ο Κρόνος σου έφταιξε.

Για να ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα, οι γνώστες της αστρολογίας υποστηρίζουν κι επιμένουν πως η αστρολογία είναι μια, ας την πούμε, τέχνη, που μελετάται από αρχαιοτάτων χρόνων, σε πλήρη αρμονία με την αστρονομία. Είναι τάση και σε καμία περίπτωση δέσμευση. Εάν σου γίνει μια πρόβλεψη, σημαίνει πως υπάρχει η τάση να βγει. Το εάν όντως θα προκύψει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πολλοί εκ των οποίων είναι στο δικό σου χέρι. Εάν έχεις την τάση να μπλεχτείς σε ατύχημα κι εσύ είσαι προσεχτικός, τότε ναι, η πρόβλεψη θα αποτύχει γιατί ήσουν προετοιμασμένος κι απέφυγες τα επικίνδυνα πράγματα. Εάν από την άλλη έχεις την τάση να βρεις τον έρωτα της ζωής σου κι εσύ δεν κούνησες από τον καναπέ σου όλο το σαββατοκύριακο, δε σου φταίνε οι πλανήτες που εσύ είσαι ακόμα μπακούρι. Τουλάχιστον παράγγειλε καμία πίτσα μήπως το παιδί που θα κάνει το ντελίβερι είναι το τυχερό σου. Το παράδειγμα είναι εντελώς τυχαίο κι ουδεμία σχέση έχει με γνωστές ταινίες και φαντασιώσεις. Αν όμως αυτό επιζητείτε κι οι δύο, πάμε πάσο.

Όπως και να έχει το πράγμα, είτε πιστεύεις είτε όχι, λίγο-πολύ όλοι μας τα διαβάζουμε, θα ρωτήσουμε το ζώδιο του συνομιλητή μας, θα ρωτήσουμε κάποιον που ξέρει για το ζώδιό μας και φυσικά ξέρουμε πέντε πράγματα για το χαρακτήρα κάθε ζωδίου και το εάν ταιριάζουμε μαζί του. Οπότε μη μου το παίζετε πως εσείς δεν ασχολείστε, γιατί τελικά όλοι καταλήγετε να πάρετε την πρόβλεψή σας. Αλλά μη μου φοβάστε, εκτός από το ιατρικό απόρρητο, υπάρχει και το αστρολογικό, οπότε κανείς δεν πρόκειται θα μάθει τίποτα.

 

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου