Μήπως όταν αρχίζεις να μιλάς σου ξεφεύγουν περισσότερα από όσα πρέπει; Για σκέψου λίγο, πόσες λεπτομέρειες της σχέσης σου μοιράζεσαι με τους φίλους σου και πόσες φορές έχει γυρίσει αυτό εναντίον σου; Ναι, είναι πολύ ωραίο να συζητάς με την παρέα σου για διάφορα θέματά σου. Ναι, πάντα χρειαζόμαστε τις συμβουλές των φίλων μας. Όμως όχι, δε γίνεται να τους λες κάθε λίγο και λιγάκι τι έκανε ο σύντροφός σου και το παραμικρό που γίνεται στη σχέση σου.

Γιατί; Γιατί εκτός του ότι θα βαρεθούν να σε ακούνε κι εκείνοι κάποια στιγμή, εκτός του ότι με σένα κάνουν παρέα κι όχι με το σύντροφό σου για να τον μελετάτε διαρκώς, μπορεί να εκθέσεις πράγματα που το ταίρι σου σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε να βγουν παρά έξω. Ούτε κι εσύ δηλαδή, αν το σκεφτόσουν λίγο παραπάνω, αλλά δε σου είναι κι εύκολο να κρατήσεις το στοματάκι σου κλειστό όταν είσαι συναισθηματικά φορτισμένος.

Ένα απλό παράδειγμα: Εσείς μπορεί να μαλώνετε κάθε μέρα για διάφορα ασήμαντα θέματα. Δεν είναι ότι δε θέλετε να είστε μαζί ή δεν είστε ευτυχισμένοι, απλά είστε λίγο παραπάνω γκρινιάρηδες κι έτσι λειτουργείτε. Αν κάθεσαι να αναλύεις κάθε μέρα τον κάθε τσακωμό στην παρέα σου και το κάθε χούι του αγαπημένου σου, οι άλλοι είναι πολύ πιθανό να βγάλουν τα λάθος συμπεράσματα.

Το ένα να φέρνει το άλλο, θα κάνουν τις συνδέσεις τους για πράγματα που μπορεί να μην ισχύουν καθόλου και μετά ίσως φτάσουν στο σημείο να σου προτείνουν να χωρίσεις, γιατί όντως αυτό θεωρούν καλύτερο για σένα, γιατί αλήθεια σε νοιάζονται και θέλουν να σε προστατέψουν, στην πράξη όμως ίσως να κάνουν λάθος. Εσύ μένεις γιατί νιώθεις καλά με αυτόν τον άνθρωπο, παρά τις υπερβολές και το δράμα που μετέφερες στους φίλους σου. Κι έτσι καταλήγεις να ‘χεις μια παρέα που αντιπαθεί το σύντροφό σου, γιατί θεωρεί πως δε σου φέρεται καλά.

Το να μοιράζεσαι κάθε λεπτομέρεια της σχέσης σου, όλα σου τα προσωπικά, που έχουν να κάνουν με δύο άτομα, όχι μόνο με εσένα, δε μοιάζει πολύ καλή ιδέα. Όταν αυτό μαθευτεί απ’ το ταίρι σου (κι είναι σίγουρο πως θα το μάθει κάποια στιγμή) θα προκύψουν εντάσεις και τσακωμοί, αφού παραβιάζεις την ιδιωτικότητά του. Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, αρχίζεις και χάνεις σιγά-σιγά το παιχνίδι κι ούτε που θα καταλάβεις για πότε θα γκρεμιστούν όλα.

Το πρόβλημα δε σταματάει απλά στο ότι όσα αφορούν δύο τα ξέρουν δέκα, αλλά μεγαλώνει όταν αυτοί οι δέκα θα αρχίσουν να ανακατεύονται και να επεμβαίνουν στη δική σας ζωή. Εσύ τους έχεις δώσει αυτό το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους κι ας μην το έκανες συνειδητά.

Κάπως έτσι χάνεται ο σεβασμός του ενός προς τον άλλον. Γιατί ασέβεια μόνο χαρακτηρίζεται το να εκθέτεις το σύντροφό σου δεξιά και αριστερά, ακόμα κι αν αυτό το «δεξιά κι αριστερά» είναι οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι. Αν δεν ξέρεις εσύ ο ίδιος τι συμβαίνει μες στη σχέση σου, θα ξέρουν οι άλλοι;

Έχουν ένα point όσοι λένε πως μια σχέση κρατάει περισσότερο όταν την ξέρουν μόνο οι δύο, ακόμη κι αν δε συμφωνώ απόλυτα. Μέτρα τα λόγια σου, δηλαδή, σκέψου πώς θα σε επηρεάσει κι εσένα και τον άλλο αυτό που θα πεις, πριν μιλήσεις. Κάθε λέξη μας, ακριβώς όπως και κάθε πράξη μας, έχει έναν αντίκτυπο που ίσως αργούμε να συνειδητοποιήσουμε.

Χρειαζόμαστε πάντα μια συμβουλή από έναν δικό μας άνθρωπο, δεν είναι κακό αυτό. Άπλα πρέπει να μάθουμε να φιλτράρουμε αυτά που λέμε κι αυτά που ακούμε. Επειδή ο κάθε άνθρωπος, όπως κι εσύ ο ίδιος, βγάζει τα δικά του συμπεράσματα γι’ αυτά που βλέπει απ’ τους άλλους, χωρίς να είναι απαραίτητα τα σωστά συμπεράσματα.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη