Σε σχέση με την πρόταση που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της σχέσης σου, την πρόταση γάμου, μία είναι η συμβουλή μου· σημασία δεν έχει ούτε ο τόπος, ούτε ο κόπος, αλλά ο τρόπος. Ναι μεν -ειδικά αν συγκατοικείτε καιρό τώρα- δεν αλλάζει κάτι άμεσα στη ζωή σας σαν ζευγάρι αν δεν αποκτήσετε άμεσα παιδιά, αλλά είναι μία πρόταση που αλλάζει ολόκληρη την ψυχολογία και την ψυχοσύνθεση και των δύο, οπότε οφείλει όποιος την κάνει, να την κάνει σωστά και με τρόπο που θα μείνει αξέχαστος στο σύντροφό του.

Δεν έχει σημασία ποιος από τους δύο θα πάρει την πρωτοβουλία κι ας θέλει το έθιμο τον άντρα να γονατίζει μπροστά στη γυναίκα και να της δίνει το μονόπετρο. Στις μέρες μας, άντρας και γυναίκα επιλέγουν ο ένας τον άλλο ελεύθερα, με βάση τα δικά τους κριτήρια, δοκιμάζουν τη σχέση τους και ο ένας προστατεύει τον άλλο. Αν η γυναίκα νιώθει έτοιμη και θέλει να κάνει πρόταση γάμου στο σύντροφό της, τότε γιατί να μην το κάνει; Ούτε ανασφαλείς είμαστε, ούτε εξαρτημένες από την κατακραυγή του κόσμου. Και σε ποιον πέφτει λόγος άλλωστε για το πώς λειτουργεί η σχέση του καθενός; Δεν είναι ρομαντική κομεντί ένας γάμος που μόνο γελάμε και περνάμε καλά, και σίγουρα δε ζει κανείς το τέλειο πριγκιπικό «ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» των παραμυθιών. Είναι απόφαση ζωής, την οποία μπορεί να προτείνει είτε ο άντρας είτε η γυναίκα. Εντάξει, δαχτυλίδι στον εαυτό σου μην πάρεις φίλη μου, αλλά μπορείς κάλλιστα να πάρεις ένα δώρο για τον άνθρωπό σου.

Είτε γυναίκα, είτε άντρας, αν το θέλεις πραγματικά και νιώθεις έτοιμος γι’ αυτό το βήμα, να το σχεδιάσεις όσο καλύτερα μπορείς, ώστε η πραγματικότητα να πλησιάζει όσο γίνεται τη φαντασία σου. Το οφείλεις στον εαυτό σου και στη σχέση σου. Είναι μία στιγμή που θα θυμάστε για πάντα, θα διηγηθείτε στα παιδιά και στα εγγόνια σας και είναι από τις πιο κομβικές στιγμές στη σχέση σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις την πρόταση αν έχεις πάρει την απόφαση, είτε είσαι άνθρωπος πιο αυθόρμητος, είτε πιο συγκρατημένος. Σκέψου μόνο το ότι είναι μία πολύ προσωπική στιγμή και ότι καλό θα ήταν να μην έρθετε σε δύσκολη θέση σαν ζευγάρι. Είναι κάτι που καλύτερα να απολαύσετε οι δυο σας, ιδανικά μακριά από οικογένειες και όχι σε δημόσια θέα. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος και χώρος για μία τέτοια στιγμή και το να γίνει αναπάντεχα, χωρίς να το περιμένει το άτομο που θα δεχτεί την πρόταση, κάνει τη στιγμή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Τι τα θέλετε τα νοικιασμένα αεροπλάνα, τα κότερα και τα μεγάλα πανό “Will you marry me?”; Ετοιμάστε μια τούρτα, αφήστε το δαχτυλίδι (αν έχετε πάρει) στο κουτάκι του -καλύτερα μην το καταπιεί η σύντροφός σας και έχετε και άλλα-, παραγγείλετε σουβλάκια, πίτσες, μπίρες ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας στο σπίτι. Πηγαίνετε σε θάλασσες, βουνά, ακτές -όπου γουστάρει η ψυχή σας- απομονωθείτε κάπου εσείς και το «θύμα» και βρείτε την κατάλληλη στιγμή να κάνετε την πρόταση. Όσο κλισέ και αν καταλήξει το σκηνικό, θα είναι η δική σας ταινία, αφού πρωταγωνιστές θα είστε οι δυο σας και μόνο. Μην φοβηθείτε τίποτα, απλά κάντε το.

Η πρόταση γάμου δεν δείχνει απόγνωση, ούτε τελείωσε ο κόσμος αν ο σύντροφός σου δεν δεχτεί. Αν και μάλλον λίγες οι πιθανότητες για το δεύτερο, δύσκολο να μην έχετε καταλάβει τα αισθήματα του άλλου πριν κάνετε την πρόταση και πού θέλετε αμφότεροι να καταλήξει αυτή η σχέση. Αν έχετε φτάσει σε σημείο να είστε σίγουροι για την πρόταση γάμου, ούτε αρνητική απάντηση θα πάρετε, ούτε η αγάπη σας θα σας παρεξηγήσει επειδή προλάβατε εσείς. 

Η ιδανική πρόταση γάμου, λοιπόν, γίνεται με την καρδιά μας και είναι αληθινή και αυθόρμητη, όσο κι αν είναι προσχεδιασμένη. Δεν χρειάζεται να υποδυθείτε κάποιον άλλο εκείνη την μέρα, ούτε να αγχωθείτε. Οποιαδήποτε στιγμή και αν γίνει, όποιος απ’ τους δυο κι αν την κάνει, θα είναι η σωστή και πολύ πολύ συγκινητική, αν έχει κινητήριο δύναμη την αγάπη. Από όλους εμάς, λοιπόν, καλά στέφανα!

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.