allef-vinicius-inogtxet3om-unsplash

Βγαίνετε για καφέ, γνωστό παρεάκι, στο γνωστό στέκι να τα πείτε. Κάποια στιγμή όλο και κάποιος θα αναφέρει κάτι για κάποιον που άκουσε και κάπως έτσι θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. «Ο φίλος του φίλου μου έφυγε Αμερική και κάνει ζωάρα.», «Ο τάδε άνοιξε δική του επιχείρηση και βγάζει πολλά, μήπως να δοκιμάσουμε και εμείς το ίδιο;», «Άκουσα ότι βρίσκεις εύκολα δουλειά στη Γερμανία, πάμε να μας έρθουν όλα εύκολα.».

Αν σας άκουγαν εκείνη την ώρα αυτοί οι φίλοι και γνωστοί που αναφέρετε, θα έσκαγαν στα γέλια. Γιατί αν όντως βρίσκεις τη συνταγή της επιτυχίας, ξέρεις πολύ καλά ότι για τον καθένα είναι τελείως διαφορετική, ο καθένας βρίσκει μόνος του το δρόμο του. Δεν κάνει τίποτα, επειδή το έκανε και κάποιος άλλος. Όσο και να προσπαθείς, λοιπόν, να αντιγράψεις τη συνταγή ενός τρίτου, αν σου λείπουν τα κατάλληλα υλικά πώς θα το κάνεις; Μα, ακόμα και τα ίδια υλικά να είχες, ίδια δε θα σου βγει ποτέ. Ρίξε μια ματιά στο τι έχεις στο δικό σου ντουλάπι, λοιπόν, και μετά ξεκίνα το μαγείρεμα.

Μην περιμένεις από κανέναν, ποτέ, να ορίσει το δικό σου δρόμο. Δε θα βρεις ποτέ τον εαυτό σου και αυτό που θέλεις πραγματικά από τη ζωή σου αν δεν ψάξεις μόνος σου. Συχνά μπερδευόμαστε και νομίζουμε ότι παρακολουθώντας τι κάνουν οι άλλοι, μέσα από τις ζωές τους, θα πάρουμε τη σωστή απόφαση για τη δική μας ζωή. Περιμένουμε την έμπνευση, ενώ ασχολούμαστε με τους άλλους και όχι με τον εαυτό μας. Η έμπνευση, όμως, όπως και η όρεξη, έρχεται με πράξεις, όχι περιμένοντας.

Έπειτα δεν είναι τίποτα τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ο καθένας συναντά τα δικά του εμπόδια, έχει διαφορετικές συνθήκες στη ζωή του και του προκύπτουν πράγματα που τον οδηγούν στο δρόμο που έχει πάρει. Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου, θα ήταν μεγάλο λάθος να προσπαθήσεις να την κάνεις να μοιάζει με τη ζωή κάποιου άλλου, γιατί πίστεψέ με, ούτε το ένα δέκατο δε θα καταφέρεις να πετύχεις τελικά.

Είναι σαν το φαινόμενο των instagramers, που πολλοί ονειρεύονται τη ζωή τους και πιστεύουν ότι με το να βγάζουν και αυτοί ωραίες φωτογραφίες ο κόσμος θα τους θαυμάσει, θα τους ακολουθήσει και έτσι ξαφνικά θα γίνουν μοντέλα/διάσημοι/πλούσιοι/καλλιτέχνες. Και κάπως έτσι πολλοί κατέληξαν να ταξιδεύουν για να βγάζουν φωτογραφίες, όχι για να γνωρίσουν μέρη, ή να ψωνίζουν για το unboxing και όχι γιατί εκφράζονται από τη μόδα. Ή ακόμα χειρότερα να πηγαίνουν σε ριάλιτι, για να αποκτήσουν followers και να γίνουν influencers. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της εποχής.

Παλιότερα ήταν το φαινόμενο της παντρειάς. Υπάρχει και το φαινόμενο «ανοίγω την ίδια επιχείρηση με σένα». Πολλά τέτοιου είδους παραδείγματα. Για κάποιο λόγο πιστεύουμε πολλές φορές ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και πιο πετυχημένοι σε κάτι, σε σχέση με κάποιον που το κάνει ήδη, χωρίς να έχουμε τα φόντα ή τις ανάλογες συνθήκες. Γιατί να μην πιστέψουμε πως φτάνει να αποκτήσουμε εφόδια, να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε, να γνωρίσουμε ανθρώπους, και να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για μας;

Καταλήγεις κακή κόπια ανθρώπων που είναι αυθεντικοί, με το να προσπαθείς να ακολουθείς τα βήματά τους και να μιμηθείς αυτό που κάνουν. Άλλες συνθήκες, άλλοι άνθρωποι. Βάλε περισσότερο χαρακτήρα στη ζωή σου, συνειδητοποίησε επιτέλους ότι αυτό που ζεις είναι μόνο δικό σου, γιατί στο μυαλό σου είναι όλα και με αυτό μπορείς να πετύχεις ό,,τι κι αν βάλεις σκοπό. Βρες τις δικές σου ιδέες και επένδυσε σ’ αυτές, πάρε τις αποφάσεις σου, αλλά πάντα με τα πόδια σου στη γη, όχι στον έβδομο ουρανό. Για όποιο τομέα της ζωής σου και αν μιλάμε, προσπάθησε να αποκτήσεις τις δικές σου εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις παρακάτω.

Όσο ασχολείσαι με τους άλλους, δε βλέπεις μπροστά σου και αυτό είναι τσεκαρισμένο. Αντίθετα, όσο ασχολείσαι με εσένα και τους στόχους σου, τόσο καλύτερος γίνεσαι, τόσο πιο κοντά φτάνεις στη δική σου επιτυχία. Η επιτυχία είναι κάτι σχετικό και προσωπικό, για κάποιον είναι η απόλυτα επαγγελματική, για άλλον έχει να κάνει με την προσωπική του ζωή, γενικά διαφοροποιείται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένα όμως είναι σίγουρο.  Ο άνθρωπος που είναι ο εαυτός του και μόνο καταφέρνει να κερδίσει και το θαυμασμό, να είναι αξιοζήλευτος, γιατί είναι ευχαριστημένος με τις επιλογές του, αισθάνεται πλήρης και δεν εξαρτάται από τη ζωή κανενός άλλου.

Το «be yourself» μπορεί να έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε σε εξώφυλλα τετραδίων, σε κούπες, μπλουζάκια κλπ, αλλά κρύβει πολύ βαθύτερο νόημα όταν το σκέφτεσαι και κυρίως όταν το εκπροσωπείς. Σε κάθε τι να βάζεις την πινελιά σου. Όπως σου έρχεται η ζωή να την παίρνεις και να την πλάθεις σύμφωνα με τις δικές σου επιθυμίες, να χτίζεις τον κόσμο σου, μην αφήνεις τίποτα ημιτελές . Να προσπαθείς τουλάχιστον για το καλύτερο. Έτσι μόνο θα ανταμειφθείς.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.