%ce%b5%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%81

Οι μουσικές που μας συντροφεύουν, μεγαλώνοντας εμποτίζουν την ίδια μας την ύπαρξη και μας γυρίζουν σε αναμνήσεις μοναδικές, είτε καλές είτε άσχημες. Κάθε χαρά ή χωρισμός συνδέεται με ακούσματα και φωνές που έχουν χαραχτεί μέσα μας και μας κάνουν να γυρνάμε σ’ ένα παρελθόν που διαμόρφωσε το βιβλίο της προσωπικής μας ιστορίας. Το συγκρότημα των U2 είναι από εκείνα που έχουν γράψει ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της παγκόσμιας σύγχρονης μουσικής ιστορίας, ενώ η φωνή του frontman του συγκροτήματος, του Bono ή του κατά κόσμον Πολ Ντέιβιντ Χιούσον είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες. Σήμερα, ο Bono, κλείνει τα 63 χρόνια μιας καθ’ όλα φαντασμαγορικής ζωής.

Γεννημένος στις 10 Μαΐου του 1960 στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός Πολ Ντέιβιντ Χιούσον ανακάλυψε γρήγορα την αγάπη του για τη μουσική και το 1976 δημιούργησε, με συμμαθητές του, το θρυλικό πλέον συγκρότημα των U2. O δυναμισμός των στίχων και της μουσικής τους τούς έκανε γρήγορα δημοφιλείς κι οι δίσκοι τους άρχισαν να κάνουν τρελές πωλήσεις παγκοσμίως. Το άλμπουμ “The Joshua Tree” που κυκλοφόρησε το 1987 ήταν εκείνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για το συγκρότημα και τοποθετήθηκε, το 2003, στην 26η θέση του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 κορυφαία άλμπουμ όλων των εποχών. Ο ίδιος ο Bono έχει λάβει 22 Grammy βραβεία, ενώ έχει εισέλθει και στο Rock and Roll Hall of Fame.

Στην προσωπική του ζωή, ο Bono, είναι παντρεμένος από το 1982, με την Άλι Χιούσον, με την οποία γνωρίστηκαν κατά τα σχολικά τους χρόνια κι έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Όλα τα χρόνια της καριέρας του, όμως, έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ, χωρίς να προβάλλει προσωπικές στιγμές με την οικογένειά του. Ως στοιχεία της προσωπικότητάς του, πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, έχουν αναδειχθεί δύο βασικά χαρακτηριστικά του τραγουδιστή, σε όλη την πορεία του. Από τη μια, είναι ένας θρησκευόμενος άνθρωπος, κάτι που ήταν εμφανές, κυρίως, στους στίχους των πρώτων τραγουδιών των U2. Αυτό, μάλλον, οφείλεται στο περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε ο Bono, με πατέρα καθολικό και μητέρα προτεστάντισσα.

Ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα του Bono, όμως, είναι η συνεχής φιλανθρωπική του δράση κι η ευαισθησία του για τις ευπαθείς ομάδες του κόσμου. Γνωστός ακτιβιστής, συμμετέχει σε πολλούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως οι EDUN και ONE Campaign και Product Red, ενώ έχει εμφανιστεί πολλές φορές ζωντανά για την ενίσχυση κοινωνικών σκοπών παγκοσμίως. Οι κοινωνικές του ευαισθησίες είναι πάντα εμφανείς στις δηλώσεις του, ενώ έχει προσωπική γνωριμία με πολλούς πολιτικούς ανά τον κόσμο στους οποίους εκδηλώνει τους προβληματισμούς του. Η προσωπική επαφή με πολιτικούς ηγέτες, επιστήμονες κι άλλους φιλάνθρωπους του κόσμου οδήγησε το 2002 στη δημιουργία του οργανισμού Debt, AIDS, Trade, Africa (DATA), έναν φορέα πολιτικής και υπεράσπισης που επιδιώκει την εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας και της εξάπλωσης του AIDS στην Αφρική, μέσω εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και εταιρικών σχέσεων.

Η ανθρωπιστική προσφορά του Bono αναγνωρίστηκε τότε σε τέτοιο βαθμό που ο ίδιος έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Time υπό τον τίτλο «Can Bono Save the World?». Η κοινωνική δράση του Bono, όπως κι η αναγνώριση της προσφοράς του στη μουσική, αποτέλεσε το κίνητρο για να τιμηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο Order of Liberty, ενώ έχει τιμηθεί κι από τη γαλλική κυβέρνηση με το βραβείο Ordre des Arts et des Lettres. Το περιοδικό Time, ανακήρυξε τον Bono ως το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2005. Από το 2010, έχει επιλέξει να δρα ακτιβιστικά περισσότερο στο παρασκήνιο, ενώ το 2022 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο: Surrender: 40 Songs, One Story.

Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του Bono έχει συντροφεύσει τα νεανικά μας χρόνια και μας έχει μεταδώσει την αγάπη του για τη ζωή, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Έχει βιώσει την απόλυτη διεθνή αποθέωση, αλλά παρέμεινε ένας ταπεινός άνθρωπος που τον νοιάζει να είναι καλά κι ο διπλανός του, που δίνει «τον δεύτερο χιτώνα του» για να πεινούν και να υποφέρουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι στο κόσμο αυτό. Δεν πούλησε εφέ, ούτε αλλοτριώθηκε από τη δόξα, όπως συμβαίνει καμιά φορά όταν σε ξέρουν κι οι πέτρες και σε δοξάζουν εκατομμύρια κόσμου στις συναυλίες σου. Αντίθετα εκείνος, απολογείται όταν το άλμπουμ του αργεί μία μέρα να βγει στην κυκλοφορία. Διδάσκει με τη στάση του την ουσία της ζωής, για το για τι αξίζει να παλεύεις καθημερινά και τι σημαίνει, τελικά, να είσαι άνθρωπος.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου