Πώς λειτουργεί άραγε ο θαυμασμός και η εκτίμηση για ένα πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας; Αυτές οι δύο έννοιες μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για εμάς και συνήθως αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για μια φιλία. Αρκούν όμως για να πούμε πως κάποιος είναι φίλος μας;

Αναπόφευκτα με κάποιους ανθρώπους αισθανόμαστε πιο οικεία και έχουμε καλύτερη και βαθύτερη επικοινωνία μαζί τους σε σχέση με κάποιους άλλους. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εκτιμάμε κάποιον και να αξιολογούμε θετικά τον χαρακτήρα, το έργο, τη δουλειά του ή και τη συμπεριφορά του προς εμάς, μπορεί να συνεργαζόμαστε εξαιρετικά μαζί του σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά θεωρούμε πως δεν έχουμε την ίδια ιδιοσυγκρασία και πως δεν ταιριάζουμε ώστε να γίνουμε και φιλαράκια. Ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι μεν θεμέλια στοιχεία για κάθε σχέση, αλλά δε θα συζητήσουμε τα προσωπικά μας με τα συγκεκριμένα άτομα και μπορεί και να μη βγούμε να πιούμε παρέα καφέ.

Δεν είναι τυχαίο που λένε πως οι αληθινοί φίλοι είναι μετρημένοι στα δάκτυλα των χεριών μας. Έχουμε τόσους γνωστούς μα δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε με όλους τις σκέψεις μας. Ανάμεσα σε δεκάδες ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι σκέψης. Δεν ταιριάζουμε με όλους και σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας με τους πάντες. Υπάρχουν άτομα που συναντάμε καθημερινά και επικοινωνούμε εξαιρετικά μαζί τους, όπως πρόσωπα στο εργασιακό μας περιβάλλον, μέλη μιας κοινής παρέα, ένας γείτονας που μετακόμισε πρόσφατα στο διπλανό διαμέρισμα που όσο κι αν συμπαθούμε δε θα κατατάσσαμε στη λίστα των φίλων μας.

Υπάρχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ συνεργατών, συναδέλφων, ατόμων που συναντάμε σε κοινές δραστηριότητες. Όμως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να μας καταλάβουν και να μας βοηθήσουν όταν το έχουμε ανάγκη και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Από τη στιγμή που κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έχει και τα δικά του προβλήματα και φυσικά η άποψη τους καθενός για ένα θέμα δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικός και σε άλλους μας βγαίνει να δώσουμε ή να ζητήσουμε μια συμβουλή, να πούμε μια κουβέντα παραπάνω για κάτι προσωπικό που μπορεί να μας απασχολεί, ενώ με άλλους αρκούμαστε στα τυπικά.

Το ότι εκτιμάμε κάποιον που γνωρίζουμε, δε σημαίνει πως μπορούμε να αναπτύξουμε και φιλική σχέση μαζί του. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για εμάς και για να γνωρίζουν τις ενδόμυχες σκέψεις μας, για να μάθουν ποιοι πραγματικά είμαστε. Ο καθένας βλέπει και μια διαφορετική εκδοχή του εαυτού μας. Μπορεί να θαυμάζεις κάποιον για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, για την προσφορά του, για τη στάση του, για την ευθύτητά του, αλλά αυτά δεν αρκούν. Είναι πολλά τα στοιχεία που διαμορφώνουν μια φιλική σχέση. Θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, να ταιριάζει το χιούμορ σας, να έχετε έστω σε κάποια θέματα παρόμοιες αντιλήψεις και να υπάρχει μια χημεία που δεν περιγράφεται από μια λίστα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Δεν αρκούν τα στοιχεία του θαυμασμού και της εκτίμησης για να δημιουργηθεί μια φιλία. Ανάλογα με τον άνθρωπο, με ό,τι εκπέμπει και με τη σχέση που θ’ αναπτύξουμε μαζί του, τα κριτήρια της ιδανικής φιλίας ποικίλουν και διαμορφώνονται απ’ το μηδέν. Εξάλλου τους φίλους μας τους διαλέγουν έναν προς έναν και πολύ προσεκτικά!

Συντάκτης: Ελένη Μασσαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.