Στα 3 eBook το 1 δώρο με το εκπτωτικό κουπόνι 3for2! Ανακάλυψέ τα!

photo-1585306799582-2eafd5a969fa

Τα ερωτικά τρίγωνα από μόνα τους είναι μια «κίτρινη» περιοχή. Είναι κάτι σκανδαλώδες που «πουλάει», κάτι που αναμφίβολα κάνει θόρυβο αλλά την ίδια στιγμή είναι και κάτι πολύ αληθινό κι ανθρώπινο το οποίο αλλάζει όχι μόνο τις ζωές των άμεσα εμπλεκομένων αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την ίδια την ιστορία. Η αφήγηση αυτών των διάσημων ερωτικών τριγώνων σίγουρα ξεδιψά την ανομολόγητη ηδονοβλεψία μας, αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί και μια ωδή στο πάθος και τον παραλογισμό του έρωτα.

 

1. Μαρίκα Κοτοπούλη- Ίωνας Δραγούμης- Πηνελόπη Δέλτα

Ο Ίωνας Δραγούμης ήταν ένας επιφανής, έξυπνος και πολύ γοητευτικός άντρας και μάλλον, λόγω της χαρισματικής του προσωπικότητας, ήταν προδιαγεγραμμένο να γίνει το αντικείμενο του πόθου δύο σπουδαίων γυναικών της εποχής, της Πηνελόπης Δέλτα και της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Πρώτη γνώρισε την Πηνελόπη Δέλτα. Εκείνη τότε βρισκόταν ήδη σε έναν προσυμφωνημένο γάμο που δεν κατάφερε να αποφύγει ούτε με απόπειρα αυτοκτονίας κι είχε ήδη παιδιά με τον σύζυγό της. Η οικογένειά της ήταν πολύ αυστηρή κι η ανατροφή της «αποστειρωμένη» -το να προβεί σε μοιχεία της ήταν ηθικά αδύνατο. Παρ’ ότι ο έρωτάς τους ήταν έντονος και αμοιβαίος, παρέμεινε ανεκπλήρωτος και περιορίστηκε σε αλληλογραφίες μεταξύ τους γιατί η ίδια δεν μπόρεσε να πάρει διαζύγιο κι ο Δραγούμης σύντομα γνώρισε την Μαρίκα Κοτοπούλη.

Λέγεται πως ο Δραγούμης μαγεύτηκε από την Κοτοπούλη με το που άκουσε τη φωνή της στο θέατρο όπου υποδυόταν την Ηλέκτρα– μια παράσταση που είδε μαζί με τον Καβάφη, τον Στέφανο Δέλτα και τη σύζυγό του, Πηνελόπη Δέλτα. Το ειδύλλιο όμως του Δραγούμη με την Κοτοπούλη ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα, παρ’ ότι η Μαρίκα Κοτοπούλη ήταν παντρεμένη κι ήταν τόσο παθιασμένο που η Κοτοπούλη του έγραψε «Σε γνώρισα την ίδια μέρα που γνώρισα και τη μορφίνη. Ευτυχώς τη μορφίνη την έκοψα. Δεν μπορώ να κάμω το ίδιο και μ’ εσένα» κι εκείνος της έγραφε πως την ποθεί «σαν το ζώο».

Ο χαμός του Δραγούμη άφησε τη Μαρίκα Κοτοπούλη πεσμένη στο πάτωμα να γδέρνει τη σκηνή φωνάζοντας το όνομά του και την Πηνελόπη Δέλτα, σε κατάθλιψη απ’ όταν την άφησε για τη Μαρίκα, να φορά μαύρα μέχρι την αυτοχειρία της 20 χρόνια μετά.

 

2. Αικατερίνη της Αραγονίας- Ερρίκος Η’- Άννα Μπολέυν

Ο Ερρίκος ο Η’ δε θα βρισκόταν στον θρόνο μήτε και θα παντρευόταν την Αικατερίνη της Αραγονίας αν δεν πέθαινε ο αδερφός του από δάγκωμα ποντικού. Έτσι, εντελώς τυχαία, βρέθηκε παντρεμένος με την πλούσια Ισπανίδα πριγκίπισσα που δεν αγάπησε ποτέ και που δεν μπορούσε να του προσφέρει τον πολυπόθητο διάδοχο.

Όπως συνηθιζόταν τότε ο βασιλιάς είχε πολλές ερωμένες, μια εκ των οποίων και η αδερφή της Αν Μπολέυν Μαρία, όμως η Άννα Μπολέυν δε σκόπευε να πλαγιάσει μαζί του αν πρώτα δεν κατάφερνε να εξασφαλιστεί. Χρησιμοποίησε την κομψότητα, την εξυπνάδα, τη μόρφωσή της αλλά και τα σκούρα χαρακτηριστικά της που θεωρούνταν τότε κατώτερης καταγωγής ως εξωτικά γνωρίσματα,  αποφεύγοντας με μαεστρία να ενδώσει στα ερωτικά καλέσματα του βασιλιά.

Ο Ερρίκος, μεθυσμένος από το πάθος κι επιθυμώντας να πάρει επιτέλους διαζύγιο προσπάθησε να ζητήσει αυτή τη χάρη από τον Πάπα αλλά η καθολική εκκλησία ήταν ανένδοτη. Τότε αποφάσισε να ιδρύσει την Αγγλικανική εκκλησία και να δώσει στον εαυτό του το διαζύγιο για να μπορέσει να παντρευτεί επιτέλους την Άννα. Στην περίπτωσή τους, ένα ερωτικό τρίγωνο άλλαξε την πορεία μιας χώρας, όμως δεν έκανε κανέναν τους ευτυχισμένο. Σύντομα η Άννα Μπολέυν εκτελέστηκε, ο Ερρίκος ξαναπαντρεύτηκε και οι ερωτικές επιστολές που της είχε γράψει λέγοντας: «Από δω και στο εξής, η καρδιά μου θα είναι αφιερωμένη σε σένα- θα ευχόμουν το ίδιο και για το σώμα μου» έμειναν στην ιστορία σαν το «ξελόγιασμα» ενός άντρα.

 

3. Νταϊάνα Σπένσερ-Πρίγκιπας Κάρολος-Καμίλα Πάρκερ

Άλλο ένα ερωτικό τρίγωνο που ξεπήδησε από τη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια, ένα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει. Ο γάμος της Νταϊάνα με τον Πρίγκιπα Κάρολο δεν ήταν ακριβώς προϊόν έρωτα με την πρώτη ματιά. Λέγεται πως το παλάτι δεν ενέκρινε τη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα κι επιθυμούσε για τον διάδοχο μια γυναίκα με υψηλότερη κοινωνική θέση, λιγότερο θορυβώδη ζωή που θα ήταν περισσότερο γλυκιά και προσιτή στον κόσμο, χαρακτηριστικά τα οποία σύντομα βρήκαν στο πρόσωπο της Νταϊάνα. Στην αρχή, φημολογείται πως πράγματι μεταξύ της Νταϊάνα και του Κάρολου υπήρξε έρωτας κι αγάπη όμως η παράλληλη σχέση που διατηρούσε ο Κάρολος με την Καμίλα δεν της άφησαν πολλά περιθώρια.

Τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά οργίαζαν για το ερωτικό αυτό τρίγωνο κι είναι πολλές οι ιστορίες που έχουν μείνει πίσω για να περιγράψουν την απέλπιδα προσπάθεια της Νταϊάνα να κερδίσει πίσω τον σύζυγό της, το πολύκροτο διαζύγιό τους, τη ζήλια της Καμίλα και το φλερτ της ακόμα κι όταν ήταν κι η ίδια παντρεμένη.

Αναλόγως την οπτική που θα επιλέξει κανείς, κάθε ένα από τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας είναι κι ένα θύμα. Η Νταϊάνα ίσως το μεγαλύτερο μιας που δεν ήξερε ακριβώς πού έμπλεκε και που τελικά «έφυγε» πρώιμα και βίαια. Όμως τόσο ο Κάρολος όσο και η Καμίλα υπήρξαν θύματα των βασιλικών πιέσεων και του βασιλικού πρωτοκόλλου που τους απέτρεψαν να είναι εξ αρχής μαζί, προκαλώντας έτσι άδικο πόνο και στους ίδιους αλλά και στον «άμαχο πληθυσμό» γύρω τους.

 

4. George Harrison- Pattie Boyd- Eric Clapton

Η Pattie Boyd ήταν μοντέλο και σύζυγος του George Harrison, μέλους των Beatles, όταν γνώρισε τον Eric Clapton. Ήταν ένα fashion icon της εποχής και παρά το γεγονός ότι είχε «παντρευτεί» τη ροκ κουλτούρα, όταν παντρεύτηκε και τον Harrison, του ήταν πιστή καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου τους– ακόμα κι αν ο Harrison, δεν ήταν. Ο Clapton εντυπωσιάστηκε με την Pattie απ’ την πρώτη στιγμή και δε δίσταζε να την προσεγγίζει ερωτικά κι ας τον απέρριπτε.

Μάλιστα, ο Clapton ήταν τόσο ερωτευμένος με την Pattie που έγραψε για εκείνη το «Layla» και δε δίστασε να εξομολογηθεί στον φίλο του, George Harrison, τον έρωτά του για την σύζυγό του. Η απόρριψη της Pattie, ώθησε τον Clapton να απομονωθεί και να στραφεί στις καταχρήσεις, όσο ο γάμος της Pattie και του Harrison άρχισε να φθίνει. Οι απιστίες του Harrison, οι καταχρήσεις κι η έλλειψη ενδιαφέροντος για την Pattie, σήμαναν το τέλος του γάμου τους κι έτσι σύντομα ο Clapton επεδίωξε για ακόμα μια φορά να την κερδίσει–πράγμα που έκανε.

Παντρεύτηκαν και έγραψε για εκείνη το «Wonderful Tonight» με την Pattie να δηλώνει πως αυτό το τραγούδι αποτυπώνει τις πιο όμορφες στιγμές τους και πως ήταν πραγματικό μαρτύριο να το ακούει μετά τον χωρισμό τους, ο οποίος ήταν αναπόφευκτος καθώς ο Clapton είχε αποκτήσει δύο παιδιά με άλλες γυναίκες κατά τη διάρκεια του γάμου τους και είχε γίνει ανυπόφορος λόγω του εθισμού του. Μετά το διαζύγιό τους, ο Clapton κι ο Harrison συνεργάστηκαν και πάλι συνθέτοντας το «Old Love» ένα ακόμη τραγούδι για την  Pattie.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το ερωτικό τρίγωνο, παρ’ ότι δεν είχε εκείνο το happy end που ίσως γύρευαν, μας έδωσε αρκετά τραγούδια με την Pattie να είναι η μούσα δύο εκπληκτικών συνθετών.

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου