Στην κοινωνία μας μέχρι πρότινος το να εκφράσει κανείς πως αναγνωρίζει ένα άτομο του ιδίου φύλου ελκυστικό αποτελούσε ταμπού. Θεωρούσαμε πως αν πει ένας άντρας πως ο φίλος του είναι γοητευτικός, ή μια γυναίκα πως η κολλητή της είναι πολύ ελκυστική τότε αυτομάτως τους βλέπουν και ερωτικά. Παρ’ όλα αυτά, με έναν –επιτρέψτε μου την έκφραση –βλακώδη τρόπο αυτά τα άτομα θεωρούνταν από το κοινωνικό σύνολο ως εν δυνάμει ομοφυλόφιλοι λες κι ήταν κακό. Για κάποιους ίσως και σήμερα η αναγωγή να είναι η ίδια σαν το αστείο νοηματικό άλμα που μάθαμε στο λύκειο: «ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι». Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ομοφυλόφιλος είναι εκείνος που τρέφει πολύ έντονα ερωτικά συναισθήματα απέναντι σε άτομα του ιδίου φύλου επαναλαμβανόμενα. Το να κομπλιμεντάρουμε ένα ομόφυλο μ’ εμάς άτομο ή να γοητευόμαστε και να το θαυμάζουμε δε μας κάνει ομοφυλόφιλους –αν και προσωπικά δε βρίσκω το λόγο να ανησυχεί κανείς γι’ αυτό. Ακόμα κι αν ερωτευόταν κάποιος ένα άτομο του ιδίου φύλου, δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό. Έρωτας είναι, δεν είναι ντροπή. Ύστερα, ερωτεύσιμη δεν είναι μόνο η εμφάνιση και η σάρκα. Ερωτεύσιμα είναι τα πνεύματα κι οι ψυχές. Οι προσωπικότητες που κατέχουν κάποιοι άνθρωποι και οι αξίες που τις συνέταξαν. Όλα αυτά τα ψυχικά και πνευματικά αξιώματα είναι ιδεατά και άυλα, άρα για τι γένος να μιλάμε;

Ένας ακομπλεξάριστος άνθρωπος που έχει απαλλαχθεί από τα ταμπού και τις προκαταλήψεις μπορεί, όχι μόνο να αναγνωρίσει μια ερωτεύσιμη προσωπικότητα του ιδίου φύλου, αλλά και να το δηλώσει ανοιχτά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι Κλασσικοί υποστήριζαν ότι η ομορφιά είναι μια αντικειμενική αισθητική αντανάκλαση των εγγενών χαρακτηριστικών της ανθρώπινης αξίας. Την αναγνωρίζει ο οποιοσδήποτε όχι βάσει υποκειμενικών κριτηρίων γούστου αλλά βάσει γνωρισμάτων -συμμετρία, αναλογία και ενάργεια-. Συνεπώς, ανάλογα με το πόσο απελευθερωμένος από ταμπού και προκαταλήψεις είναι κάποιος, τόσο θα δύναται να νιώσει έλξη απέναντι σ’ έναν άλλο άνθρωπο– ιδίου φύλου ή όχι– να γοητευτεί και να τον θαυμάσει. Εξάλλου, το να γοητεύεσαι δεν αποτελεί σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά ένδειξη για το πόσο δεκτικός είσαι στο να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις το ωραίο.

Ακόμα κι αν ο σεξουαλικός προσανατολισμός σου είναι αυτό που λέμε straight, δε σημαίνει πως δεν μπορείς να δεις την ομορφιά σ’ ένα ομόφυλο άτομο ή ότι δε θα το θαυμάσεις απλά και μόνο γιατί έχετε το ίδιο φύλο. Η γοητεία δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σεξουαλικότητα, μπορεί να υφίσταται κι αυθύπαρκτη. Μπορεί η γοητεία ενός ανθρώπου να μην είναι τόσο θέμα γούστου ή ερωτικής έλξης αλλά μια κοινή παραδοχή της αλήθειας. Είναι αυτό που λένε για να καταδείξουν το πασιφανές: «όποιος έχει μάτια, βλέπει», μόνο που την γοητεία μιας ερωτεύσιμης προσωπικότητας τη βλέπεις και δίχως όραση.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υποσυνείδητα μέσα μας λειτουργεί μια κλίμακα που μετράει πόσο ελκυστικός είναι κάποιος ακόμα και για τους εαυτούς μας. Το αντιλαμβανόμαστε όταν περνάει έστω και φευγαλέα η σκέψη: «τι κάνει αυτή με αυτόν» ή το αντίστροφο, ή όταν εκτιμούμε αν το αντικείμενο του πόθου μας είναι στο βεληνεκές μας ή όχι. Αυτό ουσιαστικά είναι η επικριτική έκφανση αυτού του βαρόμετρου που διατηρούμε και υπολογίζει την γοητεία μας ή των άλλων. Ενστικτωδώς λοιπόν, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πόσο ελκυστικός είναι κανείς άσχετα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας.

Ανεξάρτητα με το με ποιον πας στο κρεβάτι, μπορείς να παραδεχθείς κάποιον ως γοητευτικό ή σέξι. Μπορείς να διακρίνεις από τις κινήσεις, τις πράξεις και τις συμπεριφορές αν ο άλλος είναι ελκυστικός και κατά πόσο. Ας μη γελιόμαστε, λίγο-πολύ όλοι έχουμε κάποια κοινά κριτήρια για το τι είναι ερωτεύσιμο. Για παράδειγμα, η θηλυκότητα ή αρρενωπότητα που κάποιος εκπέμπει είναι σέξι. Η περιποιημένη, καθαρή εμφάνιση είναι γοητευτική. Το χαμόγελο και η θετική ενέργεια είναι ερωτεύσιμη. Όλα αυτά μπορεί να μην εμπίπτουν στον κανόνα της συμμετρίας ή της αναλογίας που ορίστηκε την κλασική εποχή, είναι όμως πολυπόθητες αξίες κοινά αποδεκτές, πώς λοιπόν να μην τις αναγνωρίσει κάποιος σε έναν άλλο άνθρωπο;

Ακόμα κι αν εμείς προσωπικά δεν έχουμε ερωτικές βλέψεις προς ένα άτομο του ιδίου φύλου, σίγουρα μπορούμε να δούμε τι το κάνει θελκτικό στους άλλους και πόσο. Είτε εμπειρικά γιατί γνωρίζουμε πως το εν λόγω άτομο έχει κατακτήσεις, είτε ενστικτωδώς με τους εσωτερικούς μηχανισμούς μας μπορούμε να αντιληφθούμε τη θέλξη που αποπνέει κανείς. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σπουδή μονάχα μία κάποια απελευθέρωση για να το πούμε και ανοιχτά. Τα ωραία μυαλά, οι όμορφες ψυχές, οι ολοκληρωμένες προσωπικότητες που ξεχωρίζουν αναγνωρίζονται όποιο κι αν είναι το φύλο μας, όποια κι αν είναι η σεξουαλική μας ταυτότητα κι ίσως αυτό από μόνο του να είναι ό,τι πιο ερωτικό μπορεί να έχει κάποιος.

Πηγές:   http://discovermagazine.com

https://www.apa.org/helpcenter/sexual-orientation.aspx

https://www.psychologytoday.com/us

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου