Αν είχα μία και μόνο κουβέντα να δώσω σε κάποιον σαν συμβουλή, θα του ‘λεγα πως η ευτυχία είναι στιγμές. Μικρές, ανέξοδες, στιγμές. Στιγμές που καλά-καλά δεν τις καταλαβαίνεις όταν συμβαίνουν και δεν απαιτούν χρήματα για να παραχθούν, μόνο αισθήματα κι ανθρώπους. Συγκεκριμένα, τους δικούς σου ανθρώπους κι ιδανικά, τον άνθρωπό σου. Αυτόν θες.

Φτάνει ένας και μόνο άνθρωπος, εκείνος· ο πιο δικός σου. Φτάνει να είστε οι δυο σας και να μη χρειάζεστε κάτι άλλο για να είστε καλά. Να σας αρκεί μια βραδινή βόλτα στο πάρκο και μερικοί ηλιόσποροι ή μια μπίρα. Να σας αρκεί η μεταξύ σας παρέα για να περάσετε καλά. Εκεί είναι η ουσία· να μην έχετε ανάγκη κάτι πέρα απ’ την αλληλεπίδρασή σας για να νιώθετε πλήρεις και χαρούμενοι. Να σας αρκούν τα βλέμματα, τ’ αγγίγματα κι η θωριά του άλλου. Να νιώθετε πλούσιοι με τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας άδειους γιατί ξέρετε πως ό,τι κι αν συμβεί έχετε ο ένας τον άλλον.

Αν σου φαίνεται μακρινό ή ουτοπικό σε διαβεβαιώνω πως δεν είναι και τόσο κι ας έχουμε αυτήν την εντύπωση. Μας έγινε ανέφικτο· δεν ήταν. Μας γέμισαν πλασματικές ανάγκες, μας έδειξαν πώς να φουσκώνουμε σαν παγώνια με μεγάλες ιδέες κι απαιτήσεις απ’ τους άλλους. Έπειτα, μπερδέψαμε τον έρωτα με το γινάτι, την αγάπη με το πείσμα και σαν να μην έφτανε αυτό, το αποτελειώσαμε όταν σαν κοινωνία αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε την ευτυχία σε ένα σπίτι –εννοείται μεγάλο, αν είναι δυνατόν και μεζονέτα– με αυτοκίνητο και μια καλή δουλειά –γιατρός ή δικηγόρος, εννοείται–, οτιδήποτε, αρκεί να κομπάζουμε στους τρίτους. Κάπως έτσι χάσαμε την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Κάπου εκεί ξεχάσαμε πως τίποτα από όλα αυτά δε μας κάνει ευτυχισμένους από μόνο του· θέλει και κάποιον να τα μοιράζεσαι.

Εκείνος ο ξεχωριστός για σένα άνθρωπος που θα μοιραστείς όσα έχεις, ακόμα και την ανέχεια, μπορεί να είναι κι ο μεγαλύτερός σου πλούτος. Μπορεί να είναι η περιουσία που αντί να τελειώνει, πολλαπλασιάζεται. Αν με τον άνθρωπό σου περνάς καλά και μόνο περπατώντας ο ένας πλάι στον άλλο κάνοντας βλακείες και λέγοντας αστεία ή κάνοντας τις πιο βαθιές συζητήσεις, τότε έχεις θέσει τις καλύτερες βάσεις.

Είναι που σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει κάτι που να σε αποτρέπει απ’ το να χαρείς τις στιγμές σας, γιατί οι χαρές σας δεν περιορίζονται στις εξόδους σας και τα ποτά σας. Δεν περιορίζονται σε περιόδους ευμάρειας, αλλά απλώνονται σε κάθε φάση της ζωής σας, ακόμα και στις άσχημες. Ακόμα κι εκείνες που η τσέπη είναι άδεια και το μυαλό φορτωμένο με υποχρεώσεις κι άγχη.

Όταν με τον σύντροφό σου βρίσκετε τρόπους να περάσετε καλά με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα σημαίνει πως έχετε και τον τρόπο σας να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο. Σημαίνει πως δεν έχετε και πολλά να φοβηθείτε. Σημαίνει πως μαζί έχετε χτίσει κάτι τόσο καλό που από μόνο του αποτελεί μια εγγύηση για το μέλλον. Η μεταξύ σας σχέση δεν τελεί υπό όρους, δεν έχει παράλογες απαιτήσεις, δεν έχει ψευτό-εγωισμούς κι ανόητα πείσματα. Βασίζεται στη μεταξύ σας χημεία και τρέφεται απ’ τα συναισθήματα που προσφέρετε και προκαλείτε ο ένας στον άλλο.

Είναι σπουδαίο να μη χρειάζεστε χρήματα για να νιώθετε πλήρεις. Σαν να μπορείτε να φτύνετε στα μούτρα μια κοινωνία που πάει να σας ξεγελάσει σαν να πουλάει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Σαν να απελευθερώνετε τους εαυτούς σας απ’ τα δεσμά των υλικών και να παίρνετε πίσω τα ηνία στην κοινή σας ζωή. Άλλωστε, το χρήμα –ή καλύτερα η έλλειψή του− είναι γνωστό πως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μια σχέση, υπάρχει, λοιπόν, μεγαλύτερη μαγκιά απ’ το να αποτρέπεις σε κάτι τόσο ισχυρό να σε βλάψει; Υπάρχει καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της σχέσης σας απ’ αυτήν;

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη