«Γρηγορότεροι από σφαίρα! Δυνατότεροι από μηχανή τρένου! Ικανοί να σηκώσουν με μια κίνηση ολόκληρο κτίριο! Είναι αεροπλάνα; Είναι ο Superman; Είναι ο Hulk; Όχι! Είναι οι Υπέρ-Σύντροφοι! Ξεχωριστοί επισκέπτες από άλλον πλανήτη με δυνάμεις κι ικανότητες μεγαλύτερες από αυτές των θνητών ανθρώπων. Υπέρ-Σύντροφοι! Αυτοί που μπορούν να αλλάξουν την πορεία ποταμιών, να λυγίσουν σίδερα με τα γυμνά τους χέρια. Αυτοί που μεταμφιέζονται σε καθημερινούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας και δίνουν μια αέναη μάχη για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη ή έστω εκείνο το τελευταίο κομμάτι γλυκό που ήθελες!»

Εντάξει, ίσως το τράβηξα λιγάκι! Αν ήταν όμως αμερικάνικη σειρά του ’50 έτσι θα ξεκινούσε και θα ήταν και πολύ πιασάρικο -να τα λέμε κι αυτά! Λοιπόν, μπορεί να μην αλλάζουν την πορεία των ποταμών, αλλά σίγουρα αλλάζουν μια μέρα προς το καλύτερο. Δεν είναι σύγχρονοι «Κουταλιανοί», αλλά το άτιμο το βαζάκι του μελιού το ανοίγουν με ευκολία! Τώρα το αν είναι γρήγοροι σαν μια σφαίρα ή δυνατοί όσο μια μηχανή τρένου εξαρτάται απ’ τις περιστάσεις!

Ξεχνάς εκείνη τη φορά που πήρες τηλέφωνο γιατί δεν ήσουν καλά και σε χρόνο dt ήταν δίπλα σου για να σου φτιάξει κάτι να φας, να σε συνοδεύσει στον γιατρό ή απλά να σε πάρει αγκαλιά για να νιώσεις καλύτερα; Ή εκείνη την ημέρα που ήσουν χώμα απ’ την έξοδο που είχε προηγηθεί,  με αποτέλεσμα να μην έχεις σηκωμό; Θυμάσαι που κατάφερε όχι μόνο να σε σηκώσει, αλλά να σου ετοιμάσει μέχρι και το κολατσιό σου κι ας ήταν εξίσου κομμάτια;

Κι η λίστα αυτών των κατορθωμάτων δεν έχει τελειωμό! Είναι εκείνος ο πρωινός καφές που σου έφερε στο κρεβάτι, για να μείνεις όλη μέρα εκεί, να ξεκουραστείς. Είναι τα ψώνια στο σουπερμάρκετ που δε χρειάστηκε να κάνεις γιατί ξέρει πόσο τα απεχθάνεσαι! Είναι εκείνο το τραπεζάκι που πήρες και σε βασάνιζε να το στήσεις μέχρι που το συναρμολόγησε αντί για σένα, για να μην παιδεύεσαι. Είναι εκείνο το βιβλίο που έψαχνες να αγοράσεις και μια μέρα το βρήκες στο κομοδίνο σου να σε περιμένει. Είναι εκείνη η μέρα της ατέρμονης γκρίνιας σου που την αποδέχτηκε με μια ζεστή αγκαλιά και χαμόγελο. Όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά πράγματα που κάνουν από καρδιάς κι ομορφαίνουν τη ζωή μας είναι αυτά που τους κάνουν τους δικούς μας σούπερ ήρωες.

Ναι, αυτοί είναι οι Υπέρ-Σύντροφοι. Μοναδικοί κι υπέροχοι. Απλοί κι όμως σπουδαίοι. Όχι μόνο για όλα αυτά που κάνουν, αλλά κυρίως για τα κίνητρα που το κάνουν· για να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη, ευκολότερη, πιο άνετη, πιο ευχάριστη. Για να σε κάνουν να χαμογελάσεις, να σε κάνουν ευτυχισμένο. Ίσως να μην πολεμούν κακοποιούς, αλλά πολεμούν για σένα -το μόνο βέβαιο. Πολεμούν να είσαι καλά, να μην έχεις έγνοιες, να νιώθεις αποδοχή κι αγάπη. Πολεμούν για σένα με τον κακό τους εαυτό ή με τη δική σου άσχημη πλευρά και πάντα νικούν.

Σε σώζουν από άσχημες καταστάσεις, απ’ την κακία του κόσμου ή την αυτοκαταστροφική πτυχή σου. Πετούν με την μπέρτα τους να ανεμίζει και στέκονται γοητευτικοί κι ωραίοι απέναντι σε οτιδήποτε θα μπορούσε να μαυρίσει την ψυχή σου και το εξαλείφουν. Εντάξει, ίσως να μην έχουν μπέρτα κι αυτό που ανεμίζει να είναι τα μαλλιά ή το φουλάρι τους ή να μην ανεμίζει και τίποτα, αλλά το καθήκον τους μια φορά θα το κάνουν! Και δεν είναι καθήκον προς εσένα. Είναι καθήκον στον εαυτό τους πρωτίστως.

Βλέπεις, είναι άγραφος νόμος μεταξύ των Υπέρ-Συντρόφων ότι πρέπει να κάνουν ό,τι περνά απ’ τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στο ταίρι τους μια ζωή όσο γίνεται πιο ήρεμη. Το ιερό τους καθήκον επιτελείται όταν το ταίρι τους είναι ευτυχισμένο και δεν ησυχάζουν αν δεν το κατορθώσουν. Τρέχουν κόντρα στον κίνδυνο, ενάντια στα προγνωστικά, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή. Τι όχι, πάλι; Έχεις πάρει φαγητό μπροστά από λαίμαργο άνθρωπο για να γλυτώσει τον στομαχόπονο; Εκεί να δεις κίνδυνο! Μετά βίας σώζεις το χέρι σου! Δεν είναι δα και τόσο εύκολο να είσαι Υπέρ-Σύντροφος!

Αυτό το λειτούργημα είναι απ’ τα δυσκολότερα στον κόσμο! Μπορεί να σε θαυμάζουν και να έχει ένα κύρος, αλλά δεν είναι παίξε γέλασε! Οι απαιτήσεις είναι πολλές, αλλά κάποιοι έπρεπε να το κάνουν. Κάποιοι έπρεπε να αποκαταστήσουν την πίστη μας στις ανθρώπινες σχέσεις -και δη τις ερωτικές- και ποιος καλύτερος από τους Υπέρ-Συντρόφους;

Εσείς, οι Υπέρ-Σύντροφοι, που είστε τόσο απίθανοι απέναντι στη σχέση σας που κάνετε τους ελεύθερους να ψάχνουν κάποιον σαν εσάς κι όποιον σας έχει να ευλογεί την τύχη του! Συνεχίστε, υπέροχα πλάσματα, και μη σας πτοεί τίποτα! Εμείς εδώ, θα κάτσουμε σε μια γωνιά να σας θαυμάζουμε σαν να βλέπουμε τον George Reeves ή τη Lynda Carter, ως Superman και Wonder Woman αντίστοιχα, να σώζουν τον κόσμο! Άλλωστε κι εσείς το ίδιο κάνετε· σώζετε τον δικό μας κόσμο!

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη