Η πιο δύσκολη γλώσσα είναι τα «ξεκάθαρα» και τη μιλούν πολλοί λίγοι. Δυστυχώς οι ξεκάθαροι άνθρωποι ανήκουν σε μια πολύ μικρή κατηγορία. Τα λόγια τα σταράτα, αυτά που θα σου πει ο άλλος μέσα στα μούτρα, όσο και να πονάει η αλήθεια, αυτά αξίζουν. Οι εμμονές είναι ό, τι χειρότερο κυκλοφορεί. Η εμμονή μπορεί να είναι από αθώα ως άκρως επικίνδυνη. Αυτό γιατί υπάρχουν διαφορετικά ήδη εμμονής. Ας μιλήσουμε όμως για πιο λάιτ εμμονές.

Ό,τι δεν είναι ξεκάθαρο μας γίνεται εμμονή. Και ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ποτέ κανείς δεν μπήκε στον κόπο να σου εξηγήσει τι έχει συμβεί ακριβώς σε μια κατάσταση. Μιλάμε για περιπτώσεις που έχει παιχτεί κάτι μεταξύ σας και για περιπτώσεις που δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ε, μάντεψε ποιες είναι οι χειρότερες. Αν δε σου έδινε καθόλου σημασία θα είχες ξεκολλήσει ήδη.

Έλα όμως που κάνει πού και πού το παιχνιδάκι και σε κρατάει εκεί σε μόνιμη στάση αναμονής. Και κάθεσαι και αναλύεις ακόμα και το «γεια» που θα σου πει. Νομίζεις πως κάθε κίνηση σημαίνει κάτι και αναπτερώνονται οι φρούδες ελπίδες. Με αυτό τον τρόπο μπαίνει μέσα στο μυαλό σου, με αποτέλεσμα να αναλύεις ξανά και ξανά τα γεγονότα. Χωρίς να υπάρχει κάτι ουσιαστικό σου μπήκε το μικρόβιο και έγινε εμμονή. Και άντε τώρα εσύ να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται, αλλά τα έχεις πλάσει εσύ ο ίδιος μέσα σου όπως σε συμφέρει.

Και είσαι και εσύ που έχεις μείνει στη μέση του πουθενά μετά από κάποιο διάστημα ευτυχίας, επειδή έτσι του ήρθε του απέναντι να εξαφανιστεί. Κοιτάς, ξανακοιτάς το κινητό σου μήπως έστειλε τίποτα και δεν πήρες πρέφα. Μίλα βρε άνθρωπε. Τι θα γίνει δηλαδή αν πεις δε γουστάρω άλλο; Δεν παίρνουμε κεφάλια.

Όταν δε σου ξεκαθαρίζουν μια κατάσταση, σεναριολογείς, ονειροβατέις και μπουρδουκλώνεσαι. Κάθε μέρα ο εγκέφαλός σου είναι ποτισμένος με συζητήσεις, με χάδια, με κοινές στιγμές.

Και όμως έχει περάσει πολύς καιρός που είναι έτσι η φάση. Αλλά εσύ δε λες να ξεκολλήσεις. Κι εμμονή θα παραμείνει αν δεν αδειάσεις όλες τις σκέψεις σου μέσα από το κεφάλι σου.

Όσοι μασάνε τα λόγια τους και δεν απαντάνε σε απλά πράγματα που ρωτάς, αλλά το πάνε μέσω «Λαμίας», είναι απλά ανυπόφοροι. Η εμμονή είναι κατάσταση νοσηρή και δε δε φεύγει εύκολα αν δε βάλεις και εσύ το χεράκι σου.

Καλό είναι να αρχίσουμε να μιλάμε μεταξύ μας και να σταματήσουμε να φοβόμαστε να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε, ίσως τότε εκτός από ψυχική ηρεμία, γλιτώσουμε και χρόνο. 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Μαλλιάσα: Κατερίνα Κεχαγιά.

Συντάκτης: Αγγελική Μαλλιάσα