Η φιλία είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά κεφάλαια στη ζωή μας. Από μικρή κιόλας ηλικία επιλέγεις κάποιους ανθρώπους με τους οποίους θα συναναστρέφεσαι καθημερινά. Είναι ο παιδικός σου φίλος, ο διπλανός σου στο θρανίο κι αν είστε τυχεροί ίσως και στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το να έχεις δίπλα σου άτομα που σε αγαπάνε και σε νοιάζονται πάντα είναι σημαντικό. Αυτή η σχέση σε αλλάζει εντελώς σαν άνθρωπο, στο πώς συμπεριφέρεσαι στην κοινωνία, μαθαίνεις να μοιράζεσαι και παύεις να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Καθώς περνούν τα χρόνια θα αλλάξεις πολλές παρέες, αλλά λίγοι είναι αυτοί που θα μείνουν σταθεροί εκεί.

Ο παιδικός φίλος είναι αυτός που ανήκει σε ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκεί μέχρι το τέλος. Δυνατές φιλίες όμως δημιουργούνται και στο στρατό και στη φοιτητική ζωή. Εκεί που είσαι μέρα-νύχτα με τους φίλους σου και ζεις άπαιχτες καταστάσεις γεμάτες τρέλα και φοβερές εμπειρίες. Βόλτες, ποτά, ξενύχτια, καφέδες, μαζώξεις σε σπίτια, ταινίες, ψυχαναλύσεις κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Μπορεί να μιλάτε όλη μέρα στο τηλέφωνο μέχρι την ώρα που θα βρεθείτε και να μην βαριέστε ποτέ ο ένας τον άλλον.

Οι φίλοι είναι οι δικοί μας άνθρωποι που επιλέξαμε ανάμεσα σε πολλούς. Γι’ αυτό είναι λίγοι και καλοί. Σε αυτή τη σχέση δίνεις και παίρνεις, κι όποιος κάνει μόνο το ένα, δεν την αξίζει. Το να είσαι κολλητός με κάποιον σημαίνει ότι έχετε χημεία και μοιάζετε σαν δυο σταγόνες νερό. Κουβαλάτε την ίδια τρέλα και πάνω-κάτω τον ίδιο χαρακτήρα. Έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα και σχεδόν πάντα όρεξη για να ανακαλύψετε καινούργια. Όπου πάει ο ένας, πάει κι ο άλλος κι αν κάποιος λείπει από κάποια συνάντηση, φυσικά είναι σε live μετάδοση.

Στο τέλος μια κουραστικής μέρας αντί να κάτσεις μόνος σου σπίτι, προτιμάς να βρεθείς με τους κολλητούς σου, να πιείτε το καφεδάκι σας και να τα πείτε. Είναι αυτοί που έχουν πάντα χρόνο για σένα και εσύ γι’ αυτούς. Ό,τι σημαντικό συμβεί στη ζωή του ενός ή του άλλου αμέσως θα τηλεφωνηθείτε για να το ανακοινώσετε. Ακόμα και για μικροπράγματα, οι κολλητοί σου είναι αυτοί που θέλεις να τα μάθουν πρώτοι. Σε μεγάλους χωρισμούς, χαρές και στεναχώριες είστε πιο δεμένοι από ποτέ. Χωρίζει ένας και το ζείτε όλοι μαζί. Θα βγείτε, θα τα πιείτε, θα κλάψετε, θα ακούσετε μαζί καψουροτράγουδα και μαζί θα το ξεπεράσετε.

Κάνετε πάντα τους κλόουν ο ένας στον άλλον, ειδικά σε περιόδους που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Αλλά ζείτε και μεγάλα ξεφτιλίκια στις χαρές σας. Έχετε αποθανατίσει όλες τις στιγμές σας σε βίντεο κι όταν μαζεύεστε για μπίρες και πίτσες κάνετε μια αναδρομή στο παρελθόν και κλαίτε απ’  τα γέλια. Πόσες γκάφες έχετε κάνει και πόσο ρεζίλι γίνατε άπειρες φορές έξω στον κόσμο; Δε σας νοιάζει όμως τίποτα γιατί είστε μαζί κι έχετε ο ένας τον άλλον.

Μεταξύ σας μοιράζεστε άπειρα μυστικά που θα τα πάρετε μαζί σας και δεν πρόκειται για κανένα λόγο να τα προδώσετε. Οι συμβουλές που ανταλλάσετε είναι πολύ σημαντικές και καθόλου κακοπροαίρετες. Για να λέγεστε κολλητοί σημαίνει πως μεταξύ σας δεν υπάρχει ίχνος ζήλιας και κακίας. Καβγάδες και διαφωνίες φυσικά κι υπάρχουν. Αν δεν υπήρχαν δε θα λειτουργούσε σωστά αυτή η σχέση. Όταν καβγαδίζεις με αγαπημένα σου πρόσωπα σημαίνει πως η σχέση σας είναι ακόμα δυνατή. Ποτέ όμως κανένας καβγάς σας δεν κράτησε παραπάνω από τρεις μέρες.

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πως χωρίς τους κολλητούς μας θα τα είχαμε παίξει. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς φίλους και χωρίς όλα αυτά που του προσφέρουν. Κακά τα ψέματα, χωρίς αυτούς η ζωή θα ήταν ανιαρή και μίζερη. Είναι τέλειο συναίσθημα να ξέρεις ότι κάποια άτομα είναι πάντα εκεί για σένα και θα τρέξουν μόλις τους αναζητήσεις.

Οι φίλοι που μας κάνουν να γελάμε και στις χειρότερές μέρες μας, αξίζουν να μείνουν στη ζωή μας μέχρι τέλους. Είναι πολλοί αυτοί που θα ζηλέψουν αυτό που έχουμε, εμείς όμως δε θα αφήσουμε κανέναν να μας το διαλύσει. Θα είμαστε κολλητοί σαν βδέλλες. Friends for ever. 

 

Επιμέλεια Κειμένου Αγγελικής Μαλλιάσα: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Αγγελική Μαλλιάσα