Ας βάλουμε στο μυαλό μας μια ιδανική σχέση όπου ζει όλα τα ροζ συννεφάκια και καρδούλες γύρω γύρω, μαζί με τις αγάπες και τις αγκαλιές που αρμόζει σε μια υπέροχη συνύπαρξη ανθρώπων που θεωρούν ότι έχουν βρει στο πρόσωπο του ενός και του άλλο το καλύτερο άλλο τους μισό. Σύμφωνα με την παραπάνω γλαφυρή περιγραφή της απόλυτης σχέσης έρχεται και το plot twist για να ανατρέψει λίγο τα δεδομένα. Τι γίνεται όταν σ’ αυτή τη σχέση εμπλέκεται και ένα τρίτο πρόσωπο; Στους δύο τρίτος δε χωρεί ή χωρεί και παραχωρεί;

Πριν κοιτάξετε το ταίρι σας καχύποπτα αναρωτηθείτε τι μπορεί να φτάσει τη σχέση σε αυτό το σημείο. Φταις εσύ, φταίει ο άλλος, φταίτε και οι δυο; Πολλά τα σενάρια και οι υποθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να καταλάβεις ότι θέλεις κάποιον άλλον πέρα από τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου θα σου πάρει λίγο χρόνο ή μπορεί και καθόλου. Σίγουρα όμως θα προσπαθήσεις να αντισταθείς σε όλο αυτό που σε διακατέχει. Τα συναισθήματα είναι πιο έντονα, ίσως και να σκέφτεσαι παραπάνω το τρίτο πρόσωπο. Κάπως έτσι λοιπόν αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι μάλλον είσαι in love με κάποιον άλλον πέρα από τη σχέση σου και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Το ότι βρέθηκες ερωτευμένος με κάποιο τρίτο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε ένα παραθυράκι μέσα στη σχέση σου που σου επέτρεψε να δεις διαφορετικά κάποιον άλλο. Επίσης κι ότι αφέθηκες σε κάτι καινούριο να σε συνεπάρει ίσως αποδεικνύει ότι βαθιά μέσα σου είχες αφήσει το πλοίο να σαλπάρει χωρίς να το καταλάβεις. Μερικές φορές μένουμε σε μία σχέση γιατί έχουμε τη σιγουριά και την ασφάλεια. Μη χειρότερα, αυτά δεν μπορείς να τα έχεις σε μια σχέση σαν να έχεις υπογράψει συμβόλαιο, αν θες κάτι τέτοιο αγόρασε μια καλή ασφάλεια ζωής. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσπαθούμε να πνίξουμε τα συναισθήματά μας γιατί θεωρούμε ότι είναι λάθος αυτό που πάμε να κάνουμε στη σχέση μας.

Αν το καλοσκεφτούμε, λάθος είναι αυτό που καταπνίγουμε το συναίσθημά μας και τη θλίψη μας ώστε να μην απογοητεύσουμε τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει για σχέση. Είναι όμως αυτό που θέλουμε; Ο έρωτας για κάποιον άλλο άνθρωπο δεν είναι διακόπτης που αν τον πατήσεις κλείνει άρα δεν αισθάνεσαι τίποτα και πάμε παρακάτω. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως όλο αυτό παραμένει πλατωνικό, δηλαδή δε συμβαίνει κάτι μεταξύ σας και μένει μια απλή ιδέα πάλι φαινομενικά έχεις σκεφτεί να φύγεις. Η σκέψη της φυγής τι σε κάνει να αισθάνεσαι; Φόβο, ότι δηλαδή εγκαταλείπεις κάτι το οποίο το έχεις χτίσει μέσα στον χρόνο και δε θες να το χάσεις γιατί δε θα βρεις κάτι παρόμοιο. Θλίψη, ότι είναι λάθος αυτό που κάνεις σε ένα άτομο που έχετε προσπαθήσει πάρα πολύ γι’ αυτή τη σχέση. Ανακούφιση, ότι βρέθηκε κάποιο άλλο άτομο να αισθανθείς κάτι πιο έντονο από ότι πριν. Όλα αυτά μαζί και κανένα είναι βασικοί λόγοι που θα σε κάνουν να σκεφτείς να πάρεις την απόφαση να φύγεις.

Πρώτα απ’ όλα κοροϊδεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό και μετά το άτομο με το οποίο έχεις μια σχέση, φυσικά στην εξίσωση μπαίνει και το τρίτο πρόσωπο όπου δεν ήξερε την κατάσταση πριν μπλεχτεί για τα καλά. Καλώς ή κακώς εσύ είσαι εκείνος που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει ή ακόμα κι αν όλο αυτό είναι πλατωνικό. Γίνεται αφού ερωτευτούμε να ξε-ερωτευτούμε; Υπάρχει αυτή η λέξη μεσα στο λεξικό για να μας λυθεί η απορία; Όπως επίσης γίνεται να «κλείσουμε ρολά» και εκεί που δώσαμε ελπίδες σε κάποιο άτομο να τις πάρουμε πίσω γιατί αισθανόμαστε τύψεις; Όχι, όχι…όλο λάθος. Αν είσαι ερωτευμένος με κάποιον πρέπει να το πεις όπως και το αντίθετο, αυτά δεν είναι για να τα κρατάμε μυστικά.

Αν είσαι σε μια σχέση και το ενδιαφέρον σου εστιάζει αλλού τότε κάτι πάει λάθος στη σχέση και είτε πρέπει να συζητηθεί είτε πρέπει να διακόψει. Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα πάψει να περνά απαρατήρητη η «εγκεφαλική απιστία» που πας να κάνεις, εκτός κι αν μέσα σου το έχεις τόσο ξεκάθαρο κι επιθυμείς να ζήσεις το πλατωνικό σου πάθος μέχρι να σου περάσει, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση σου. Το «παράλληλα» όμως, θα είναι και πάλι γεγονός.

Κι εδώ έρχεται η ερώτηση, πώς γίνεται το μυαλό αφού σκέφτεται κάποιον άλλο να επιστρέψει ξανά στην αρχική επιλογή; Η μόνη περίπτωση του πισωγυρίσματος είναι να συνειδητοποιήσεις ότι τελικά αυτό που αισθάνθηκες για το τρίτο πρόσωπο ήταν απλά ένας ενθουσιασμός και ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Πώς το καταλαβαίνεις αυτό; Σίγουρα όχι με υπολογισμούς και λίστες αλλά με το τι πραγματικά θες εσύ στην προκειμένη φάση που βρίσκεσαι. Δε σκέφτεσαι κανέναν σε αυτή σου την απόφαση, μόνο εσένα και τι σε κάνει ευτυχισμένο, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού ότι αυτό που θα αποφασίσεις ίσως και να είναι οριστικό κι αμετάκλητο. Οπότε φρόντισε να είσαι έτοιμος γι’ αυτό.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου