Είσαι ήρεμος ή πιο αγχώδης, εσωστρεφής ή πιο εξωστρεφής; Σου αρέσει να εκφράζεσαι ή προτιμάς να αρκείσαι στην παρατήρηση του κόσμου και να χάνεσαι μέσα στις σκέψεις σου; Σου είναι πιο εύκολο να δείξεις την αγάπη σου με πράξεις ή να εκφράσεις τα συναισθήματά σου με λόγια; Δυσκολεύεσαι περισσότερο να εκφραστείς γραπτώς ή κατά πρόσωπο;

Ας ξεκινήσουμε με μια πολύ σημαντική διαπίστωση, ότι ο καθένας από εμάς  καταλαβαίνει διαφορετικά την αγάπη, την αγάπη που δίνει και την αγάπη που παίρνει. Αγάπη λοιπόν υπάρχει παντού, αρκεί να παρατηρήσουμε γύρω μας κ αρκεί να  κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργούν και εκφράζονται οι τόσο διαφορετικοί άνθρωποι που μας περιβάλλουν.

Οι νευρογλωσσικοί ψυχολόγοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ανθρώπων: οι οπτικοί, οι ακουστικοί κι οι κιναισθητικοί. Ο κόσμος στον οποίο ζει ο καθένας μας γίνεται αντιληπτός με διαφορετικό τρόπο και ως εκ τούτου καθένας από μας αντιλαμβάνεται τον κόσμο με βάση την αίσθηση που χρησιμοποιεί περισσότερο, σύμφωνα με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Έτσι, ανάλογα με το τι άνθρωπος είσαι, θα δεχτείς με περισσότερη ένταση τις οπτικές, ακουστικές ή τις πιο συναισθηματικές εκδηλώσεις αγάπης και ενδιαφέροντος από τους άλλους. Πάμε λοιπόν να τους δούμε από κοντά αυτούς τους τρεις τύπους.

 

1. Για τον ακουστικό τύπο

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνήθως την τάση να εκφράζουν τις σκέψεις τους δυνατά. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι άλλοι μπορεί να απορούν με αυτή την παράξενη συνήθεια, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, τελικά δεν το κάνουν και λίγοι άνθρωποι αυτό. Θα τους δείτε να απολαμβάνουν τις στιγμές που εκφράζονται με λόγια ή άλλες φορές θα τους πιάσετε να μιλάνε στον εαυτό τους, προκειμένου να ηρεμήσουν. Τους αρέσει να ακούνε τους άλλους και βέβαια κρατάνε στη μνήμη τους πιο εύκολα κάτι που το ακούνε, χωρίς καν να χρειάζεται να κρατήσουν σημειώσεις. Σε αυτούς τους ανθρώπους πραγματικά δεν ξεφεύγει τίποτα και αυτό τους δίνει την ικανότητα να μπορούν, για παράδειγμα, να παρακολουθούν μια συζήτηση,  ενώ συγχρόνως ακούνε μουσική. Όλα αυτά έχουν και ως αποτέλεσμα και στις σχέσεις τους να περιμένουν λεκτικές εκδηλώσεις αγάπης και ενδιαφέροντος, να θέλουν να ακούσουν το «σ’ αγαπώ» και γενικά θέλουν να σε ακούνε να τους μιλάς για τα συναισθήματά σου. Επομένως διάλεξε μια ωραία, απολαυστική και μακρόσυρτη ερωτική εξομολόγηση δια ζώσης, ένα τραγούδι ως αφιέρωση με στίχο όλο νόημα, έστω μια καντάδα για τους αθεράπευτα ρομαντικούς ή της παλιάς σχολής.

 

2. Για τον οπτικό τύπο

Είσαι κι εσύ από αυτούς που χρειάζονται απόλυτη ησυχία, όταν μελετάς ή διαβάζεις κάτι σημαντικό; Πράγματι, έχει βρεθεί ότι είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι στους οποίους υπερισχύει η όραση, να χρειάζονται ησυχία για να συγκεντρωθούν.  Επίσης, αυτά τα άτομα πολύ συχνά επιλέγουν να ακούνε μουσική ενώ οδηγούν, αλλά να την κλείνουν, όταν κληθούν να κάνουν κάτι που απαιτεί συγκέντρωση, όπως είναι το να πάνε σε έναν προορισμό στον οποίο δεν έχουν ξαναπάει. Προτιμούν λοιπόν την ησυχία, γιατί τους βοηθά να παραμείνουν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Τέτοιοι τύποι έχουν πολλή ενέργεια και είναι πολύ παρατηρητικοί. Δίνουν αξία και σημασία στις λεπτομέρειες και σπανίως τους ξεφεύγει κάτι. Κι όταν  έρχεται η ώρα που χρειάζεται να αποστηθίσουν κάτι, τους είναι ευκολότερο να θυμούνται εικόνες και έτσι χρειάζονται τις σημειώσεις τους για να τους βοηθήσουν. Συχνά θα τους δεις βόλτες σε κάποιο πάρκο ή δάσος, μιας κι έτσι βρίσκουν τον τρόπο να ηρεμήσουν και να ησυχάσουν. Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν όταν έχουν πολλά ερεθίσματα στο περιβάλλον τους, αντίθετα με τους οπτικούς τύπους που συχνά μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα συγχρόνως. Έτσι, σε μια σχέση, είναι εκείνοι που θα εκφραστούν γραπτώς μέσω μηνυμάτων ή μέσα από σημειωματάκια, θα κοιτάξουν τις λεπτομέρειες, θα συγκενρωθούν και μετά θα ανοίξουν συζήτηση, γι’ αυτά που θέλουν να πουν. Για να εκφράσεις όλα όσα νιώθεις σε έναν τέτοιο τύπο, διάλεξε τον γραπτό λόγο και χώσε μέσα λεπτομέρειες της σχέσης σας, μικρά πράγματα που έχεις παρατηρήσει για τον τρόπο που μιλάει που κινείται, για κάποια ιστορία που έχει πει και εσύ συγκράτησες. Θα το εκτιμήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

 

2. Για τον κιναισθητικό τύπο

Σε αυτούς τους τύπους αρέσουν πολύ οι χειροτεχνίες, φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους, δουλεύουν συνήθως σε εξωτερικό χώρο, ίσως είναι αθλητές, ή μαγειρεύουν πάρα πολύ καλά. Παρ’ όλο που είναι ήρεμοι, έχουν έντονη τάση προς τα συναισθήματα και ειδικότερα ό, τι έχει να κάνει με χειρωνακτική εργασία. Τους αρέσει να ζουν τα πάντα από πρώτο χέρι, να μαζεύουν εμπειρίες, αντί να μαθαίνουν από άλλους και να ακούνε οδηγίες. Ευχαριστιούνται ιδιαίτερα τις αγκαλιές, τα χάδια, ένα νόστιμο φαγητό, ενώ κατά κανόνα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το περιβάλλον τους, όπως οι οπτικοί τύποι. Είναι πιο αυθόρμητοι και λιγότερο εσωστρεφείς και παρατηρητικοί. Επιζητούν τη σωματική επαφή στις σχέσεις τους και περιμένουν την ανάλογη τρυφερότητα και από τον σύντροφό τους. Για έναν τέτοιο τύπο διάλεξε να μεγειρέψεις, ή να πάτε για χωρό, ακόμα και μια βόλτα με το αυτοκίνητο σε μέρος που ξέρεις ότι λατρεύει. Διάλεξε κάτι που θα αφήσεις τις ίδιες σου τις πράξεις να μιλήσουν, γίνε ενεργητικός, τράβηξέ του την προσοχή δρώντας. Κάθε τι άλλο, θα το βαρεθεί οικτρά.

 

Μετά από όλα αυτά, σίγουρα θα έχεις τοποθετήσει τον εαυτό σου ή ένα πολύ αγαπημένο σου πρόσωπο σε έναν από αυτούς τους τύπους. Να θυμάσαι πάντα ότι σκέφτεσαι και βλέπεις τους άλλους στη ζωή σου με βάση τη δική σου οπτική για τον κόσμο, με βάση τη δική σου κοσμοθεωρία,  σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και τις εμπειρίες που ως τώρα έχεις αποκτήσει. Αυτός, όμως, είναι ο δικός σου κόσμος. Και κάθε άνθρωπος είναι ένας κόσμος.  Μπες στη διαδικασία να μάθεις και άλλους κόσμους, μπες στη διαδικασία να μπεις μέσα στον κόσμο του συντρόφου σου, του ανθρώπου που αγαπάς και είσαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα για να απολαύσετε μαζί το δώρο της ζωής!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

 

 

Συντάκτης: Ειρήνη Μακρινού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου