Article of the day: Η Αναστασία Ιλαρίδου μιλά για «ένα ακόμα παιδί Ρομά». Δες εδώ. 

%cf%83%ce%b4%cf%89%ce%b2%ce%b3%ce%b7

Το σύνολο των σχέσεων που αποκτά κανείς δεν αποτελεί πειστήριο για το πόσο καλός είναι σε μια σχέση ή όχι. Ούτε σαφώς παίρνεις κάποια βεβαίωση για το αν έχεις κάποιο κουσούρι ή ακόμη, αν είσαι ο καλύτερος εραστής που υπάρχει. Πολλοί επιλέγουν να μένουν σε λίγες σχέσεις και να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους από το να δοκιμάζονται σε πολλές που άλλοτε δεν τους ταιριάζουν ή δεν τους εμπνέουν και που μπορούν να τους βγάλουν έναν χειρότερο εαυτό που ίσως δεν ήξεραν καν ότι είχαν.

Σχετικά με αυτούς που επιλέγουν να μείνουν σε μετρημένες σχέσεις, δεν τους καθιστά αυτομάτως άτομα τα οποία δεν έχουν εμπειρίες. Επιλέγουν να είναι με κάποιον που τους εμπνέει και θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο δίπλα του, την όποια συγκίνηση. Δε φοβούνται να μπουν σε μια σχέση ούτε έχουν το κόμπλεξ ότι δε θα είναι αρκετοί για τον άλλο. Το δοκιμάζουν χωρίς να σκεφτούν το χειρότερο δυνατό σενάριο σε μια προσπάθεια αυτοσαμποτάζ. Μέσα από τις σχέσεις τους, ακόμα κι αν είναι λίγες, έχουν αισθανθεί πληρότητα, δε μένουν στην επιφάνεια αλλά επενδύουν σε αυτές.

Οι εμπειρίες δεν είναι κάτι που επιδιώκουν ως αυτοσκοπό, τουλάχιστον όχι με το κριτήριο του «θέλω να κοιμηθώ με πολλά διαφορετικά άτομα». Το άτομο που έχουν δίπλα τους, τούς καλύπτει και με το παραπάνω. Είναι εκείνοι που όταν τους γνωρίσεις και σε φλερτάρουν, δε θα κρύψουν το παρελθόν τους- και γιατί να το κάνουν άλλωστε από τη στιγμή που είναι συμφιλιωμένοι με αυτό. Είναι συνειδητοποιημένοι ως προς τις επιλογές τους και το να μείνουν πιστοί στην κάθε τους σχέση είναι κάτι που τους φτάνει.

 

eBook Box | Be my Baby


€20,00

-----

 

Υπάρχει άραγε ταμπού για το πόσες σχέσεις έχει κάνει κάποιος ή αν μετά από έναν αριθμό σχέσεων έχεις πλέον την απαραίτητη εμπειρία ώστε να είσαι μετρ του είδους; Ίσως η πιο πλήρης απάντηση απέναντι σε μια τέτοια απορία, είναι πως η εμπειρία των σχέσεων μπορεί να προκύψει ακόμα κι αν μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι αυτό γιατί η εμπειρία που αποκτάς από τις σχέσεις, έχει να κάνει με την ποιότητά τους, τον χαρακτήρα τους, το πόσα πολλά και διαφορετικά φέρνουν στο τραπέζι από την εξέλιξή τους κι όχι από πολλές και διαφορετικές που κολλάνε και τελειώνουν στο ίδιο στάδιο.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αισθάνονται το ίδιο ανοιχτοί με το γεγονός ότι δεν έχουν πληθώρα εραστών καθώς έχει δημιουργηθεί η αντίληψη ότι όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, μιας κι έτσι διαμορφώνεται μια πιο σφαιρική άποψη. Σαφώς και το να γνωρίζεις και να σχετίζεσαι με πολλά διαφορετικά άτομα αυξάνει τα επικοινωνιακά σου σκιλς ως προς τον έρωτα, αλλά σε καμία περίπτωση δε γέρνει η ζυγαριά περισσότερο σε κάποια από τις δύο αντιλήψεις. Το να επιλέγει ο καθένας να παραμένει σταθερός σε μία ή δύο σχέσεις στη ζωή του, δεν τον καθιστά αυτομάτως άπειρο.

Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά ο υπερβολικός έρωτας μπορεί να καταστρέψει την πρώτη ύλη, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με τη μοναξιά. Όταν πέφτεις με τα μούτρα σε κάθε νέο έρωτα που εμφανίζεται και τελικά αποδεικνύεται μια φούσκα, όχι μόνο απογοητεύεσαι, αλλά φθείρεις το μέσα σου παραπάνω από όσο νομίζεις. Είναι ένας βασικός λόγος που πολλοί επιλέγουν να κάνουν μετρημένες σχέσεις. Δεν είναι εγωιστικό να σε προσέχεις και να βάζεις τον εαυτό σου πάνω από τα δράματα και τις ανούσιες συγκινήσεις. Θα έλεγε κανείς ότι οι άνθρωποι που δεν προτιμούν τις πολλές σχέσεις είναι, είτε αρκετά ρομαντικοί, γιατί δίνουν τον πιο όμορφο εαυτό τους εκεί που θεωρούν ότι αξίζει να το κάνουν, αλλά με την ίδια οπτική μπορεί να χαρακτηριστούν και κυνικοί, γιατί δε θέλουν να φορτίσουν παραπάνω ψυχολογικά την καρδιά τους για κάτι το οποίο μπορεί και να τους πληγώσει.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο αριθμός δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην εμπειρία των σχέσεων, ενώ εκείνοι που παραδέχονται πως έχουν παραμείνει σε λίγες αλλά καλές σχέσεις δεν είναι άπειροι, όχι απαραίτητα. Ας αναλογιστούμε λοιπόν τι μπορεί να μας φανεί χρήσιμο: να έχουμε σχέσεις ζωής που μας τροφοδοτούν με καλά στοιχεία. Τώρα, το αν θα το πετύχουμε με μία και καλή ή με περισσότερες και μέτριες, ο χρόνος θα το δείξει. Κι ο έρωτας. Πάντα ο έρωτας.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου