Πέφτει η ιδέα να φύγεις διακοπές με τα φιλαράκια! Κάτι η ζέστη, κάτι η δουλειά που σε έχει σκάσει, σκέφτεσαι πως δε θα ήταν κακή ιδέα- τι κι αν μετράμε πια κι επισήμως τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου. Το λες στο ταίρι ότι θα φύγεις και ήρεμα-πολιτισμένα αποφασίζετε πως θέλετε να περάσετε λίγο χωριστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ίντριγκες, γκρίνιες και δράματα που θα σε κάνουν να μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή που πήρες την απόφαση. Οι φίλοι σου πάλι, που είναι αφασία, θα σε κάνουν να ξεχαστείς από το στρες της δουλειάς και να εστιάσεις στη στιγμή, εκτιμώντας το κάθε λεπτό.

Με τα παραπάνω όλοι θα θέλαμε να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση· όχι μακριά από το ταίρι, αλλά μακριά από σκοτούρες. Τις πρώτες μέρες περνάς τέλεια και προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις την αποχή σου από δουλειά και ξυπνητήρια, όμως σταδιακά κάτι σου λείπει, χωρίς να μπορείς να καταλάβεις τι! Περνάς ωραία, χαλαρά, αλλά κάτι συνεχώς αναζητάς, οι φίλοι σου ίσως να μην το καλύπτουν 100% κι εσύ διαπιστώνεις ότι αυτό που πραγματικά σου λείπει είναι το αγαπημένο σου πρόσωπο που συμφωνήσατε να περάσετε λίγες μέρες χωριστά.

Συνήθως βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση όταν όλα κυλούν ήσυχα με τη σχέση μας, δεν υπάρχει αυτή η συνεχόμενη αναζήτηση ή δεν κρέμεσαι πάνω από ένα τηλέφωνο για να λάβεις κάποιο μήνυμα ή να μιλήσετε έστω για πέντε λεπτά. Έχετε αποφασίσει να κάνετε διακοπές, άλλωστε, οπότε οι έλεγχοι για το πού βρίσκεται ο καθένας ναι μεν γίνονται- αλλά σε λογικά πλαίσια. Η επικοινωνία έχει περιοριστεί κι αυτό γιατί θες να το απολαύσεις και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Άλλωστε δεν έχετε φύγει για να γκομενίσετε, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Οι φίλοι σου είναι και θα είναι πάντα καλή παρέα, αλλά κάποια στιγμή μπουχτίζεις κι εκεί συνειδητοποιείς ότι θα ήταν τέλειο αν βρισκόσουν με τον άνθρωπό σου να τα πείτε και να του εξιστορήσεις όλα αυτά που πέρασες, ακόμα και να κουτσομπολέψεις τους κολλητούς σου- με την καλή έννοια πάντα! Είναι εκείνη η στιγμή των διακοπών σου ή ακόμη και της εξόδου σου που είστε χωριστά, περνάς καλά αλλά έχεις την ανάγκη να επιστρέψεις σπίτι και να είσαι κοντά στο ταίρι σου. Αυτό το συναίσθημα συνήθως το έχουμε όταν ξέρουμε ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε και παρ’ όλα αυτά μας καλύπτει να είμαστε με ένα και μοναδικό άνθρωπο.

Οι διακοπές με φίλους είναι όντως μια υπέροχη ιδέα θες να ξαναθυμηθείς τα παλιά να δημιουργήσεις νέες εμπειρίες αλλά -ας μην κρυβόμαστε- έχουν το κάτι επιφανειακό. Κι αυτό που εννοούμε δεν είναι οι συζητήσεις ή το κατά πόσο νοιάζεται ο ένας τον άλλο, αλλά κυρίως ότι ορισμένες στιγμές που μένεις με τον εαυτό σου θες ένα άτομο να σε καταλάβει σε επίπεδο πιο βαθιά συναισθηματικό. Κι αυτή τη μαγική ιδιότητα την κατέχει μόνο ο έρωτας.

Μπορούν μερικές μέρες μακριά από το ταίρι να σε κάνουν να έρθεις πιο κοντά; Η απάντηση είναι θετική με την προϋπόθεση ότι αυτό που αισθάνεσαι είναι κάτι παραπάνω από έλξη! Το να περνάτε λίγο χρόνο χωριστά ο ένας με τον άλλον δεν είναι κακό, αρκεί να θέλετε κι οι δύο να επιστρέψετε. Ίσα ίσα, οι έξοδοι και οι διακοπές χωριστά βοηθούν στο να λείψετε ο ένας στον άλλον και να ψάχνετε αφορμές να επανασυνδεθείτε.

Η σχέση δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είστε αυτοκόλλητοι μεταξύ σας, ούτε να περιμένεις να κανονίσεις τη ζωή σου σύμφωνα με το πρόγραμμα του άλλου. Είχες ζωή πριν γνωρίσεις τον άλλον και θα συνεχίσεις να έχεις, κάτι το οποίο δε σε κάνει εγωιστή αλλά κάποιον που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Είναι όμορφο να σου λείπει ο άνθρωπός σου και να τον αναζητάς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να πνίγεστε μέσα στη σχέση, γιατί όταν θα βγαίνετε το μυαλό θα θολώνει και δε θα σκέφτεται σωστά. Στην άλλη περίπτωση είναι επιλογή σου να επιστρέψεις κι είσαι καλά με αυτή.

Αν λοιπόν φύγεις διακοπές με τα φιλαράκια, μην αισθανθείς τύψεις, αλλά δες το σαν ένα τεστ που θα σου δείξει το είδος της σύνδεσης που έχεις με το ταίρι σου. Επίσης, αν σου ζητήσει να πάει διακοπές, ας μην πάει ο νους κατευθείαν στο κακό! Δες το σαν ευκαιρία για να διαπιστώσεις τι είναι πιο δυνατό, οι εφήμερες συγκινήσεις ή η σχέση σας. Άλλωστε, είναι η τέλεια ευκαιρία να μάθετε πόσο θέλετε ο ένας τον άλλον, με μια μπίρα στο χέρι κάποιο χάραμα σε ένα μπαλκόνι, που όσο υπέροχες συζητήσεις κι αν φιλοξενεί, θα λείπει αυτή η μία.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου