ikbhuoghli

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα μαγικό, σε κάνει τη μία στιγμή να πετάς στα σύννεφα και την άλλη να συνωμοτείς με τον ίδιο τον διάολο για το χατίρι που σου χάλασε το υποψήφιο ταίρι. Δε σου επιτρέπει να επιλέξεις τον άνθρωπο που θα σε γοητεύσει, γίνεται ακαριαία μέσα σε μία και μόνο στιγμή. Το άτομο που θα μας κινήσει το ενδιαφέρον θα είναι εκείνο που θα κάνει τους υπόλοιπους που θα βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο να είναι απλώς κομπάρσοι. Συνήθως μας προσελκύει το άγνωστο, το μυστηριώδες αυτό που σε άλλη περίπτωση ίσως να μη μας κινούσε καν το ενδιαφέρον αλλά ήρθε την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος ώστε να μας γοητεύσει ή από την άλλη, μπορεί να θέλαμε να ζήσουμε κι αυτό το μυστήριο κι αφήσαμε το περιθώριο ώστε να το καταφέρει.

Συνήθως γοητευόμαστε από κάτι άπιαστο, κάτι που για τα δικά μας δεδομένα δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ή μάλλον μπορούμε, αλλά κατά έναν τρόπο όλες οι άμυνες παραδίδονται στη γοητεία του άλλου που ήρθε ξαφνικά από εκεί που δεν το περίμενες για να σου πάρει το μυαλό.

Τι είναι αυτό που μας τραβάει στα άτομα αυτά και μας κάνει να προσανατολιζόμαστε; Θα έλεγε κανείς ότι είναι μάλλον για εμάς μία πρόκληση, ένας άνθρωπος που μας αρέσει αλλά είναι δύσκολος να τον κατακτήσεις, απευθύνεται σίγουρα σε έναν δυνατό παίκτη στο παιχνίδι της ερωτικής καταδίωξης. Προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματά μας μαζί του να σκεφτούμε το επόμενο βήμα αλλά βρίσκεται συνήθως δύο βήματα μπροστά μας και αυτό είναι που μας ανεβάζει την αδρεναλίνη στο να το κυνηγήσουμε μέχρι τελικής πτώσης χωρίς να αναλογιστούμε τις συνέπειες της απογοήτευσης.

Φυσικά πρόκειται για ένα παιχνίδι που αφορά δύο, ο ένας δίνει και ο άλλος προσπαθεί να πάρει ό,τι του δίνει ο άλλος έστω και ελάχιστο. Κάποιος ρεαλιστής ίσως να σκεφτόταν ότι αυτό δεν είναι δίκαιο για εκείνον που παίρνει ελάχιστα από τη στιγμή που επενδύει τόσα πολλά,  αλλά τι να πεις, έτσι παίζεται το παιχνίδι κι αυτό είναι το τίμημα της γοητείας. Αν αποφασίσεις να μπεις στον χορό της πολιορκίας να είσαι έτοιμος να χορέψεις και να είσαι σίγουρος ότι ένας χορός δε φτάνει· ας ελπίσουμε ότι έχεις αντοχές μέχρι το τέλος.

Η συνεχόμενη προσπάθεια να μάθεις τον άλλο είναι διεγερτικό για κάποιον που βαριέται εύκολα ή θέλει να υπάρχει πάντα η έκπληξη. Μικρά και βασανιστικά βήματα κάθε φορά σε κάνουν να βάζεις κάτω και να ζυμώνεις το μυαλό σου για την επόμενη κίνηση, την επόμενη πρόταση που θα κάνεις ώστε να του κινήσεις το ενδιαφέρον. Αν το καταφέρνεις ο εγωισμός σου ανακουφίζεται για λίγο ώστε να συνεχίσει ακάθεκτος την πολιορκία. Ο δυναμισμός του παιχνιδιού φαίνεται όταν πλέον το έχεις πάρει απόφαση ότι αυτόν τον άνθρωπο θα τον καταφέρεις πάση θυσία, γιατί ξέρεις ότι θα βγείτε και οι δύο κερδισμένοι από αυτή την κατάσταση.

Πολλοί στις πρώτες προσπάθειες κάνουν πίσω ή σκέφτονται ότι αυτό δεν είναι σχέση αλλά βασανιστήριο. Μα κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι μετά από τις προσπάθειες που θα κάνεις γι’ αυτό το άτομο θα αποκτήσετε και την πολυπόθητη σχέση. Γίνονται από κοινού κάποια βήματα ώστε να συναντηθείτε κάπου στη μέση, αν δε γίνονται εξ’ αρχής τότε κάτι λάθος έχεις καταλάβει και δεν έβλεπες τις κόκκινες σημαιούλες που εμφανίζονταν μπροστά σου. Όταν προσπαθείς να γοητεύσεις κάποιον ο οποίος «δεν πιστεύει σε αγάπες κι έρωτες» πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για το χειρότερο σενάριο της απόρριψης. Αυτό είναι όμως και κάτι που σε κάνει να το θες και πιο πολύ, το άγχος και οι αμφιβολίες είναι τα συστατικά που θα σε κάνουν να επιδιώξεις κι άλλα από αυτό το άτομο.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το παιχνίδι αυτό δύσκολα παίζεται από τους αθεράπευτα ρομαντικούς, δεν το χωρά η ιδιοσυγκρασία τους, συνήθως εκείνοι που το επιδιώκουν είναι αυτοί που το λέει η καρδούλα τους ή διαφορετικά, έχουν μέσα τους τον ανταγωνισμό και την επιθυμία να επιτύχουν το ακατόρθωτο. Φυσικά υπάρχει και η απαραίτητη υπομονή ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που θα τους εμφανιστεί, άρα πέρα από αποφασιστικότητα στο τι τους ανήκει χρειάζεται και υπομονή ώστε να μη γίνονται βεβιασμένες κινήσεις. Βάζοντας στο μυαλό τους ότι μπορούν να το καταφέρουν, τίποτα δεν τους σταματά.

Προσοχή όμως αυτού του είδους προσπάθειες αποπλάνησης μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για εκείνους που το επιδιώκουν, το μυστικό είναι απλό και γνωστό «κράτα και κάτι για τον εαυτό σου». Άλλωστε έχει ο άλλος τη γοητεία του αλλά έχεις κι εσύ τη δική σου. Διεκδικούμε αυτό που θέλουμε, χωρίς όμως να φτάσουμε σε σημείο να χαθούμε κι αυτό είναι κάτι που κάνει κι εμάς τους ίδιους γοητευτικούς· ο αυθεντικός μας εαυτός εκτεθειμένος στη γοητεία κάποιου άλλου.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου