Ύστερα από μια κουραστική μέρα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, έχεις ανάγκη να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αναλογιστείς όλο αυτό που πέρασες, τα πάνω και τα κάτω, για να μπορέσεις να πεις ότι η επόμενη είναι μία καινούργια. Ο διαλογισμός σου για να σκεφτείς τι έκανες σωστά και τι πήγε λάθος ώστε να σε νευριάσει και να σε στεναχωρήσει, μπορεί για λίγο, αλλά σε επηρέασε, χρειάζεται να γίνει μία καθημερινή σου ρουτίνα. Για να αποφορτιστείς υπάρχουν πολλοί τρόποι, ο καθένας το απολαμβάνει διαφορετικά και είναι απόλυτα κατανοητό, το σίγουρο είναι ότι όποιον τρόπο και να επιλέξεις στο τέλος θα καταλήξεις είναι είσαι πιο ήρεμος.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν μία μακρινή βόλτα με τα πόδια ή το αμάξι για να τους βοηθήσει να ανακουφιστούν από τη φόρτιση που έχουν. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, γιατί να ξεκινήσεις μόνος σου μία βόλτα για κάπου χωρίς συντροφιά; Θα περπατάς μόνος σου χωρίς να έχεις κάποιον στο πλευρό σου; Μα αυτό είναι το νόημα της ψυχοθεραπείας αυτής, να βρεθείς έστω και για μερικά λεπτά με τον εαυτό σου να τα πείτε χωρίς να σας ακούει κανείς. Το χρειάζεσαι και το έχεις καθημερινά ανάγκη ακόμα κι αν μερικές φορές σου είναι δύσκολο θα σε λυτρώσει αν το κάνεις.

 

 

Μπορείς αν θες να το συνδυάσεις με μουσική, θα σκεφτείς ότι φαίνεται λίγο μελό, αλλά μερικούς τους βοηθά να συγκεντρώνονται περισσότερο και να βιώνουν πιο έντονα αναλόγως την playlist πάντα. Κράτα βέβαια το ένα ακουστικό στο αυτί, να έχεις και τους φυσικούς ήχους του περιβάλλοντός σου για ασφάλεια. Δεν είναι κακό να ζεις κάποια συναισθήματα πιο έντονα, το χρειάζεσαι γιατί μετά θα ξεχάσεις πώς είναι και δεν το θες καθόλου αφού κάτι τέτοιο μας βοηθά να εκτιμήσουμε τα πιο αγνά συναισθήματα και να τα νιώσουμε στο έπακρο όταν έρθει η στιγμή.

Μέσα από μία απλή βόλτα προσπάθησε πέρα από το να σκεφτείς να δεις τι υπάρχει γύρω σου και να το εκτιμήσεις, ευγνωμοσύνη λέγεται. Πολλές φορές οι σκέψεις μας, μας μπερδεύουν περισσότερο με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι φτάνουμε σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Κρίσεις πανικού που μας πιάνουν και το αίσθημα της ασφυξίας μπορούν να μετριαστούν με μία βόλτα ίσως αργά το βράδυ ή πολύ πρωί και στις δύο περιπτώσεις πάντως το σίγουρο είναι ότι δε θα υπάρχει τόσος κόσμος ώστε να παρατηρήσει ότι περπατάς μόνος σου.

Μερικές φορές βρίσκουμε αφορμές να βρεθούμε λίγο μόνοι μας και να σκεφτούμε καλύτερα ή ακόμα και να ξεσπάσουμε. Η βόλτα είναι ένας τέτοιος τρόπος· ακόμα και μες στο αμάξι μας βοηθά να εκτονώσουμε τα συναισθήματά μας βάζοντας τέρμα τη μουσική που μας αρέσει δίνοντας ρεσιτάλ ερμηνείας. Το αμάξι είναι απλά ένα μέσο το οποίο θα σε πάει και πιο μακριά, ίσως και πιο ειδυλλιακά. Αν είσαι οικολόγος μπορείς να πάρεις και το ποδήλατο, ακόμα καλύτερα κάνεις και τη γυμναστική σου!

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το να μπορέσεις να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα σου σε κάνει να βλέπεις με διαφορετική ματιά τα πράγματα, λίγο πιο ξεκάθαρα. Γιατί να μην επιχειρήσεις μία μικρή απόδραση σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας οπουδήποτε σε κάνει να αισθάνεσαι λίγο πιο ελεύθερος μέσα στη δική σου πραγματικότητα. Έχοντας ραντεβού με τον εαυτό σου επιλέγοντας εσύ την ώρα και την τοποθεσία που θες σε κάνει να ξεφεύγεις από την τρέλα της καθημερινότητας έστω και για λίγο!

Πριν προλάβεις λοιπόν να πάθεις κρίση πανικού και φτάσεις σε ένα ακόμα προσωπικό αδιέξοδο ύστερα από μια πιεστική μέρα στη δουλειά κάνε ένα βήμα πίσω και πάρε μία βαθιά ανάσα. Αποφάσισε εσύ σε ποια ώρα της ημέρας θα κάνεις τη βόλτα σου και σε ποιο μέρος θες να σκορπίσεις τις σκέψεις σου και κάν’ το! Μην το αμελείς, βάζε το στο πρόγραμμα όσο πιο συχνά γίνεται για να βγαίνεις λίγο από τη στολή του υπερανθρώπου και να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου μόνος σου για να μάθεις να τους εξολοθρεύεις πάλι μόνος σου. Καλοί οι φίλοι με τα ξενύχτια και τις εξόδους αλλά σκέψου ότι χρειάζεσαι και προσωπικό χρόνο για να σκεφτείς πράγματα που με παρέα ίσως να μην ήταν τόσο εύκολο. Έτσι, θα καταλάβεις τα θέλω σου χωρίς αντιπερισπασμούς.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου