Στην αρχή μιας γνωριμίας καθόλου απίθανο να έχεις όλη την καλή διάθεση να προκύψει μια πολύ όμορφη σχέση. Μπορεί να βγαίνετε και να περνάτε καλά, να βλέπεις πως έχετε πολλά κοινά και πως όλο αυτό κυλάει αβίαστα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και ζήλιες, ενώ μοιράζεστε προηγούμενες εμπειρίες σας. Κάπου εκεί λοιπόν σκας το παραμύθι ότι θες να ονομάσετε αυτό που έχετε σχέση αλλά γίνεται το plot twist και ο άλλος σου ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι σε τέτοιο mood. Δεν είναι ότι δε θέλει να το ζήσει μαζί σου, όμως δεν έχει ανάγκη από σχέση. Σε θέλει κατ’ αποκλειστικότητα αλλά στο φιλικό -μαλλιά κουβάρια που λέμε.

Ενώ λοιπόν το σκέφτεσαι και το ξανασκέφτεσαι καταλήγεις ότι δεν έχεις πρόβλημα και προσπαθείς να το πιάσεις από εκεί που το αφήσατε. Σου φαίνεται περίεργο αλλά ταυτόχρονα σε ιντριγκάρει να διαπιστώσεις πού θα καταλήξει. Αυτό που ουσιαστικά εξετάζουμε είναι τι κάνει κάποιον να μην αναζητά σχέση -με όλη τη σημασία της λέξης- αλλά φιλία με λίγο έρωτα μέσα.  Ας δούμε όμως τα δεδομένα σε μια τέτοια περίπτωση κι ας προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα ψυχογράφημα εκείνου που θέλει ένα φιλαράκι μόνο δικό του που θα του προσφέρει όμορφες ερωτικές στιγμές.

Ένας άνθρωπος που δε θέλει σχέση ενώ θέλει μόνο εσένα, μπορεί να έχει μάθει να περνάει καλά και μόνος του -κι όταν λέμε μόνος του δεν εννοούμε να βγαίνει κάθε βράδυ να γνωρίζει έναν νέο έρωτα. Έχει μάθει τι είναι αυτό που τον γεμίζει, τον ευχαριστεί η παρέα του και βρίσκει τρόπους να απολαμβάνει τις ώρες που δεν έχει συντροφιά. Στη σχεδόν σχέση που ζητάει καταφέρνει να σε βάζει στον δικό του κόσμο ώστε σιγά σιγά να μαθαίνεις τις προτιμήσεις του και τις προτεραιότητες του, ενώ δεν κρύβει το ότι θέλει να σε μάθει κι ίσως γίνεις κι εσύ μία από αυτές. Σέβεται τον προσωπικό σου χώρο, όπως θέλει να σέβεσαι τον δικό του.

 

 

Αυτό που ίσως σκεφτούμε είναι πως μπορεί να μη θέλει σχέση μαζί σου γιατί παίζει παράλληλα κι αλλού το μάτι του. Αυτό το ενδεχόμενο όμως υπάρχει κι αν σου πει ότι θέλει να είστε μαζί κι από τη στιγμή που κάποιος δε σου έχει δώσει ξεκάθαρα το δικαίωμα να υποστηρίξεις κάτι τέτοιο, περνάμε σε δικά μας θέματα εμπιστοσύνης και στην καχυποψία μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Συνήθως τέτοια άτομα δεν έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης, ίσως γιατί έχουν δουλέψει αρκετά με τον εαυτό τους.

Μια βασική διαφορά είναι ότι δεν κάθονται πάνω από ένα κινητό τηλέφωνο, ούτε περιμένουν εναγωνίως κάποιο reaction σε ένα ψαγμένο στόρι. Μπορεί να τρελαίνονται όταν τους πάρεις τηλέφωνο γιατί τους φτιάχνεις τη μέρα αλλά μπορούν να κοντρολάρουν την ανάγκη τους να βρεθείτε ή να επικοινωνήσετε καθημερινά. Καμιά φορά δεν είναι κακό να περιορίζεται η επικοινωνία στα βασικά, κάθε τόσο από λίγο και χωρίς υπερβολές. Φυσικά δεν εννοούμε να μη μιλάτε καθόλου, γιατί αν φτάσουμε στο άλλο άκρο θα έχουμε άλλα θέματα.

Τα άτομα αυτά έχουν μάθει να μην πιέζουν καταστάσεις ενώ ταυτόχρονα δε θέλουν να χαλάσουν τη ζαχαρένια τους για κάποιον που γνωρίζουν ελάχιστα. Από τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο που φέρονται μπορείς να πάρεις πολλά μαθήματα. Μια σχέση στο φιλικό δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό όταν το μόνο που θες είναι να περάσεις καλά και να έρθουν όλα φυσικά. Όσοι καχύποπτοι σκεφτούν πώς θα καταφέρει να στεριώσει όλο αυτό και πόσο Σουηδοί μπορεί να γίνουμε, ας σκεφτούν πως αν είναι κάτι να γίνει, θα γίνει και χωρίς να πιέζεις καταστάσεις.

Πόσο καλή μπορεί να είναι λοιπόν μια σχέση στο φιλικό; Κανείς δεν ξέρει να απαντήσει με σιγουριά. Δεν ξέρουμε κιόλας αν μας ταιριάζει, αφού πιο πολύ μας τρομάζει. Αν τη δοκιμάσουμε όμως έχουμε πιθανότητες να το μάθουμε και να κρίνουμε αν μπορούμε να το  υποστηρίξουμε. Πλέον οι σχέσεις δοκιμάζονται για να δουν αν μπορούν να αντέξουν και δεν είναι τυχαίο πως όσες έχουν και μια δόση φιλίας έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Συντάκτης: Ιωάννα Μελά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.