Πάντα έχεις κάτι να περιμένεις, κάνεις όνειρα, σχεδιάζεις το μέλλον σου. Γι’ αυτό σπουδάζεις, δουλεύεις και προσπαθείς να πατήσεις στα πόδια σου. Κι είναι ωραίο και συνετό να έχεις ένα σχέδιο και στόχους να πετύχεις. Νιώθεις ότι δε ζεις για το τίποτα, ότι η ζωή σου έχει νόημα. Καλά όλα αυτά. Αλλά πού πήγε το παρόν;

Μήπως κάπου χάνεις το τώρα; Μήπως το μυαλό σου, αντί να συνειδητοποιεί και να απολαμβάνει τη στιγμή, τρέχει ασταμάτητα με ιλιγγιώδη ρυθμό αναλογιζόμενο το αύριο και το μεθαύριο; Κοπιάζεις για να χτίσεις μια καλή ζωή με απολαβές και ξεχνάς να ζήσεις το τώρα.

Δε χρειάζεται πάντα ν’ αναμένεις κάτι. Μην περιμένεις τα Χριστούγεννα για να βγεις, μην περιμένεις το καλοκαίρι για να χαλαρώσεις και ν’ αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου. Μη ζητάς έναν έρωτα για να γίνει η ζωή σου ομορφότερη, μην ελπίζεις στην προαγωγή για να καταξιωθείς. Αυτά μπορεί να έρθουν, μπορεί και όχι. Όσο τα περιμένεις και προσπαθείς γι’ αυτά, παράλληλα ζήσε στο εδώ και στο τώρα. Αυτό που χρειάζεσαι κατά κύριο λόγο είναι ο εαυτός σου, που συνειδητά επιλέγει, σκέφτεται θετικά και χαίρεται τη ζωή τη στιγμή που του δίνεται.

Ξύπνα μια μέρα νωρίς το πρωί. Μην ξυπνήσεις στο παρά πέντε, μη βιαστείς να ντυθείς, μην τρέξεις στη δουλειά. Βγες στο μπαλκόνι, κοίτα τον ουρανό, τα χρώματά του. Μύρισε τον καφέ σου, γεύσου τον αργά, απόλαυσε το φαγητό σου, άνοιξε το ραδιόφωνο. Ξεκούρασε το μυαλό σου, άφησε το να αφοσιωθεί στη στιγμή. Είναι αρκετά υποτιμημένη η έννοια του πρωινού. Όμως, αν αφιερώσεις το χρόνο που του πρέπει και που πρέπει και στον εαυτό σου, θα δεις πόσο μαγικό μπορεί να γίνει και πόση δύναμη δύναται να σου δώσει για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σου. Άλλωστε, λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Άλλαξε δρόμο για να φτάσεις στη δουλειά, παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου, χαμογέλα. Μύρισε, άκουσε, γεύσου, παίξε. Μην τα υποτιμάς, σκέψου πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου αν έλειπε έστω ένα από αυτά. Φάε το αγαπημένο σου γλυκό, δες μια ωραία ταινία. Μην περιμένεις συνεχώς κάποιο Σαββατοκύριακο για να τα κάνεις. Αγκάλιασε τους ανθρώπους που αγαπάς, φίλησέ τους, δείξε την αγάπη και την εκτίμηση σου. Δε χρειάζεται να είναι τα γενέθλιά τους ή μια δύσκολη στιγμή τους. Η αξία μιας όμορφης κίνησης είναι μεγαλύτερη όταν γίνεται στα ξαφνικά και αναίτια.

Οι υποχρεώσεις τρέχουν, μαζί κι εσύ. Ίσως το πρόγραμμά σου να είναι γεμάτο. Μπορείς, όμως, να ξεκλέψεις μισή ώρα μέσα στη μέρα για να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να κάνεις κάτι που σ’ αρέσει, ή ακόμα και να μην κάνεις τίποτα. Απλά να υπάρχεις μόνο για εσένα αυτό το μισάωρο. Να διώξεις μακριά ό,τι σε κούρασε, ό,τι σε στενοχώρησε, ό,τι δε σου κάνει.

Σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι. Μπορεί να ακούγεται μακάβριο, αλλά έτσι είναι. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Και αυτό πλέον αποδεικνύεται περίτρανα από τα γεγονότα της επικαιρότητας. Μην αναβάλεις συνεχώς όσα σε ευχαριστούν, όσα θέλεις να κάνεις. Κάν’ τα σήμερα, τώρα.

Η πιο μεγάλη ευκαιρία που σου δίνει η ζωή λέγεται «τώρα».

 

Eπιμέλεια Κειμένου Στέλλας Φρασιόλα: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Στέλλα Φρασιόλα