Είναι κοινώς παραδεκτό ότι ο χωρισμός είναι δύσκολη υπόθεση και τον ακολουθεί μια περίοδος γεμάτη στενοχώρια, αμφιβολίες κι επαναπροσδιορισμό του εαυτού μας και του τρόπου που βλέπουμε τη ζωή. Κυρίως όμως πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία κανείς βιώνει βαθιά μοναξιά.

Διότι μένεις μια μέρα μόνος κι όταν έρχονται εκείνα τα πρώτα βράδια που δεν έχεις κάποιον να γεμίσει το ξαφνικό κενό που δημιουργήθηκε στη ζωή σου, η μοναξιά γίνεται ανυπόφορη και οι σκιές στους τοίχους σου περισσότερο απειλητικές απ’ ό,τι είναι συνήθως.

Αισθάνεσαι πως δεν υπάρχει κανείς για να του μιλήσεις και το κρύο τρυπώνει στο δωμάτιο και σου τσιτώνει το δέρμα. Ψάχνεις έναν ώμο για να γείρεις και μια αγκαλιά που θα σε κάνει να νιώσεις και πάλι ζεστασιά κι ασφάλεια.

Δε θ’ αργήσει τότε να φανεί εκείνος ο άνθρωπος που θα σου προσφέρει την παρηγοριά που χρειάζεσαι. Αφού δε θέλεις και πολύ για να ενδώσεις, θα γαντσωθείς πάνω του, ελπίζοντας πως θα σε γλιτώσει από τα μπερδεμένα σου συναισθήματα και θα σε ηρεμήσει.

Σ’ αυτή τη φάση της ζωής σου, που οι ανασφάλειές σου βγήκαν ξεδιάντροπα στην επιφάνεια, είναι πολύ δύσκολο ν’ αντέξεις να μείνεις μόνος και να σκεφτείς λογικά. Ψάχνεις για κάτι που θα γεμίζει τις ώρες σου και δε θα σου αφήνει χρόνο για να σκεφτείς.

Κάπως έτσι βρίσκεσαι να έχεις σχέση rebound ή ελληνιστί μια σχέση παρηγοριάς. Προκειμένου να καλύψεις τις πληγές που ο χωρισμός σου προκάλεσε και να πάψεις να πονάς, πέφτεις στην επόμενη σχέση χωρίς να είσαι συναισθηματικά έτοιμος για δέσμευση.

Έχοντας ν’ αντιμετωπίσεις και την πικρία που σου άφησε η προηγούμενη σχέση, σκέφτεσαι πως η νέα θα είναι ένας καλός τρόπος να εκδικηθείς το πρώην άλλο σου μισό για το χωρισμό σας. Αν πας στον επόμενο έρωτα χωρίς δισταγμό,θα δείξεις πως δε σε πόνεσε και τόσο που έληξε η σχέση σας και το θέμα σού είναι πλέον αδιάφορο.

Για να μπεις στο μάτι του πρώην και να πιστέψει πως ξεπέρασες ό,τι είχατε, σκορπάς τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση που από την αρχή είναι καταδικασμένη ν’ αποτύχει. Γιατί δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί μια σχέση που ξεκίνησε για όλους τους λάθος λόγους.

Όσο ειλικρινή κι αν είναι τα αισθήματα που τρέφει ο rebounder για σένα, τα δικά σου είναι σχεδόν ανύπαρκτα και μπλέχτηκες σ’ αυτή την ιστορία για καθαρά εγωιστικούς λόγους. Η σχέση είναι μάλλον δυσλειτουργική και δε θα σου προσφέρει όσα περιμένεις, οδηγώντας σε στην απογοήτευση.

Είναι λογικό να πανικοβληθείς μετά το χωρισμό, γιατί βρίσκεσαι σε μια κατάσταση περίεργη, που ναι μεν την έχεις ξαναζήσει, αλλά είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι είχες συνηθίσει. Το να ψάχνεις όμως για παρηγορήτρα είναι μια μάλλον σπασμωδική κίνηση απελπισίας.

Αν δεν ξέρεις πώς να σταθείς μόνος,τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις. Μόνο αν βιώσεις την απώλεια θα μπορέσεις να την ξεπεράσεις, όχι κουκουλώνοντας το πρόβλημα με σωρούς από χλιαρά βράδια.

Αν δε σέβεσαι τον άλλο, τουλάχιστον αγάπα τον εαυτό σου. Αν τρέφεις κάποιου είδους εκτίμηση για το άτομό σου, δε θα χαραμιστείς σε άνευρες σχέσεις, χωρίς πάθος και συναίσθημα.

Συντάκτης: Μαρία Βαή