Έρωτας. Μια λέξη, ένα συναίσθημα κι ένας θεσμός που κυβερνά τον κόσμο.

Μέσα του κουρνιάζουν τα πιο λαμπερά αλλά ταυτόχρονα και τα πιο σκοτεινά συναισθήματα. Φοβάται ο άνθρωπος τον έρωτα και τον αποζητά συνάμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αρχαίοι μας πρόγονοι τον είχαν θεοποιήσει. Όσο και να φοβόμαστε, όσο και να μας τρομοκρατεί η οποία μαγική επιρροή του πάνω μας δε σταματάμε ποτέ να κυνηγάμε ακόμα και την πιο μικρή του δόση. Μια δόση που μας χαρίζει ζωή.

Το μόνο που αλλάζει στο παιχνίδι αυτό είναι οι κανόνες που βάζουμε εμείς. Τα κριτήρια που θέτουμε για να βρούμε το θησαυρό που μας ταιριάζει. Ξέρεις αλλάζει ο άνθρωπος, φταίνε οι καταστάσεις, φταίνε οι καιροί, η ωριμότητα, δε γνωρίζω ποιο απ’ όλα, αλλά η προσφορά κι η ζήτηση στην ερωτική επιλογή είναι ιδιάζουσα περίπτωση και βασικότερο κριτήριο είναι η ηλικία.

Σκέψου τον εαυτό σου σε όλες τις φάσεις και θα δεις πως κάποτε άλλα ζητούσες  κι έδινες φυσικά κι απόλυτα, διαφορετικά αποζητάς και προσφέρεις τώρα. Όταν είσαι νέος και διανύεις την ηλικία των εκρηκτικών είκοσι δεν κοιτάς και πολύ το μέλλον. Ζητάς έναν άνθρωπο να σου ξυπνήσει μέσα σου το πάθος. Να ζήσει μαζί σου αυτή την έκρηξη ορμονών και την ακόρεστη θέληση για παθιασμένο έρωτα. Εδώ και τώρα δίχως όρια, ενδοιασμούς κι υπεκφυγές.

Ψάχνεις κάποιον να καλύψει ένα κενό που πρόσφατα ανακάλυψες και θέλεις πολύ να εξερευνήσεις. Ας μη γελιόμαστε οι επαφές που ψάχνει κάποιος σε τέτοια ηλικία είναι κυρίως σαρκικές και βασίζονται σε ορμές ζωώδεις. Μην ανησυχείς έρχεται και το συναίσθημα να σφραγίσει τη συμφωνία. Αργότερα, όμως, όταν αρχίζεις να ξεδιψάς από το πάθος και γίνεται αλλιώτικος αυτός ο έρωτας είναι πλέον εκτός ορίων και μιας και πρωτοφανής δεν κοιτάς ποτέ τα λάθη και δε γνωρίζεις πώς είναι να πονάς. Και πληγώνεσαι εύκολα.

Σε αντίθεση με τα πιο συνειδητοποιημένα 25 σου χρόνια. Τότε που το πάθος έχει αρχίσει να ηρεμεί κι η ακόρεστη δίψα για σάρκα αρχίζει να δίνει χώρο στον έρωτα όπως γράφτηκε και υμνήθηκε από ποιητές και λόγιους.

Σε ηλικίες σαν αυτήν συνήθως κοιτάς ο άνθρωπος που θα επιλέξεις συμπληρώνει κι άλλες σου ανάγκες. Να είναι εκεί για ‘σένα, να καταλαβαίνει τι ζητάς και να μπορεί να σου το δώσει. Να σε στηρίζει στις δυσκολίες και να σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις. Να αναγνωρίζει με λίγα λόγια τις δυσκολίες της συμβίωσης και να θέλει να τις αντιμετωπίσει. Ο σαρκικός τομέας δεν αλλάζει. Το πάθος δε χάνεται, ίσα-ίσα που τα κενά που συμπληρώνει το συναίσθημα αφήνουν χώρο για το πάθος.

Ένα πάθος αλλιώτικο, πιο σοβαρό και πιο έμπειρο. Ένας έρωτας διαφορετικός με συναισθήματα και μη, που επισφραγίζει με τέτοια δύναμη τη σχέση ώστε κρατά σταθερό το δεσμό αυτό. Ίσως η φάση αυτή της ζωής σου να είναι κι η πιο κατάλληλη για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις και να διαλέξεις αυτό που πράγματι σου αξίζει. Διότι σε αντίθεση με τα πρώτα «άντα» δεν έχεις τον χρόνο να σου πιέζει να «σοβαρευτείς» που θα έλεγε κι η μάνα μου και μπορείς να κάνεις καλύτερη διαλογή.

Έρχεται λοιπόν και μια στιγμή σταθμός για τη ζωή σου. Όταν τα τριάντα σου χτυπάν δειλά την πόρτα. Αν λοιπόν είσαι μόνος στη φάση αυτή τότε ξυπνά μέσα σου μια κρίση ταυτότητας και κάνεις κινήσεις βιαστικές. Διαλέγεις άτομα δίπλα σου μόνο και μόνο για να μη μείνεις μόνος σου κι είσαι δακτυλοδεικτούμενος. Μέγα λάθος. Στη φάση αυτή της ζωής σου οι κινήσεις απελπισίας, οδηγούν στη συναισθηματική καταστροφή.

Έχε στο νου σου απλώς ότι είναι η περίοδος που δε σε παίρνει να κάνεις επιλογές χαζές ούτε παρορμητικές διότι έχεις γνωρίσει τι πάει να πει πόνος και τι χαρά, τι εστί έρωτας και τι αγάπη οπότε τα κριτήρια σου θα είναι πιο σκληρά από ποτέ κι ο πήχης θα έχει ανέβει επίπεδα πολλά. Δεν αφήνεις αλλά περιθώρια στον εαυτό σου να πέφτει σε λάθη και δεν έχεις πια τον ενθουσιασμό ενός εργένη έφηβου. Θέλεις αντιδράσεις ώριμες κι αντιμετώπιση που θα ταιριάζει σε έναν ενήλικα.

Δε ζητάς τις τρελές και τον αυθορμητισμό της νεολαίας αλλά μια τρέλα αλλιώτικη που σου θυμίζει εκείνη την εποχή αλλά ταυτόχρονα σε προσγειώνει στην πραγματικότητα. Ψάχνεις στήριγμα και συνοδοιπόρο για την υπόλοιπη ζωή σου δεν κοιτάς να χορτάσεις από ευκαιριακούς έρωτες ούτε από συναισθήματα της μιας βραδιάς.

Εκείνη είναι κι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι μεγάλωσες και βρίσκεις ποιο είναι πραγματικά το νόημα του έρωτα και της αγάπης. Μπορεί η επιλογή να είναι χρονοβόρα αλλά μην ξεχνάς ότι ψάχνεις το ένα το καλό και το άτομο με το οποίο θα κλείσεις έναν κύκλο και θα ξεκινήσεις έναν άλλο. Αυτόν της μοναδικότητας.

Ο χρόνος εν τέλει είναι αυτός που βάζει το μεγαλύτερο κριτήριο, ο χρόνος κι η ωριμότητα του μυαλού.

 

Επιμέλεια Κειμένου Θεοδόση Ραβανού: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Θεοδόσιος Ραβανός