Η πιο δύσκολη στιγμή σε μια σχέση είναι εκείνη που πρέπει να πει κανείς «αντίο». Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, το «αντίο» είναι απλώς μια προσωρινή απόφαση, και υπάρχει κάτι που ωθεί ένα ζευγάρι να επιμένει σε έναν φαύλο κύκλο επανασυνδέσεων, ο οποίος το μόνο που προσφέρει είναι η επιβεβαίωση πως αυτοί οι δύο άνθρωποι πρέπει επιτέλους να αποδεχτούν πως η σχέση τους έχει τελειώσει.

Συνήθως αυτό που ωθεί ένα ζευγάρι στο πισωγύρισμα είναι οι αναμνήσεις που έχουν από το ξεκίνημά της σχέσης, τότε που όλα κυλούσαν υπέροχα, χωρίς πολλές σκέψεις. Στο ξεκίνημα της σχέσης άλλωστε φαίνονται όλα τέλεια. Το χαμόγελο δε σβήνει απ’ τα πρόσωπα κι όλα τα στραβά μοιάζουν μικρά στα μάτια ενός ερωτευμένου.

Όμως, όπως όλα τα όμορφα κάποια στιγμή τελειώνουν, έτσι και οι πιο «πετυχημένες» αρχικά σχέσεις, αργά ή γρήγορα προσγειώνονται στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα αδυσώπητη, που γκρεμίζει με συνοπτικές διαδικασίες τ’ όνειρο ενός νέου ζευγαριού και φέρνει τη ρουτίνα, την οικειότητα, τη συνήθεια, την κριτική, τις διαφωνίες και τους τσακωμούς. Και δοκιμάζουν τα μέλη της σχέσης τα πάντα για να τη σώσουν. Κάνουν υποχωρήσεις, δίνουν ευκαιρίες, την παίρνουν πότε με το καλό και πότε με το κακό, αλλά δεν τους βγαίνει. Και έρχεται κάποια στιγμή το ένα από τα δύο μέλη στο δια ταύτα: Pain or gain. Αν επιλέξει το πρώτο, ξέρει πως πρέπει να ετοιμαστεί για μεγάλα γλέντια. Αν όμως παίξει έξυπνα, θα κρατήσει στο μυαλό του τα θετικά, θα πάρει την αξιοπρέπειά του και θα προχωρήσει.

Μερικοί λόγοι για να πάρεις κι εσύ μια τέτοια «σοφή» απόφαση αν είσαι σε παρόμοια θέση, είναι οι εξής:

 

1. Χωρίς θαυμασμό δε γίνεται 

Ο θαυμασμός είναι πολύ σημαντικός σε μια σχέση κι ενώ στην αρχή μπορεί και να μας ελκύει η εξωτερική εμφάνιση του άλλου, σταδιακά αυτό που μας κερδίζει είναι ο συνδυασμός της με την εσωτερική του ομορφιά, η οποία εδραιώνει τη σχέση. Είναι πολύ βασικό να μας αρέσει ο σύντροφός μας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Να τον εκτιμάμε, να τον θαυμάζουμε, να αναγνωρίζουμε την αξία του και εκείνος τη δική μας. Να τον βλέπουμε και να χαιρόμαστε, να ανυπομονούμε να τον συναντήσουμε. Όταν όλα αυτά πάψουν να υφίστανται, πρέπει να μας χτυπήσουν καμπανάκια πως κάτι δε δουλεύει πλέον σωστά -γιατί γενικότερα αν δεν υπάρχει θαυμασμός το πράγμα δεν προχωράει.

 

2. Η σωματική επαφή είναι σημαντική 

Το πόσο σημαντικό είναι το σ3ξ σε κάθε σχέση -και ποια συχνότητα θεωρείται ικανοποιητική- εξαρτάται πραγματικά από τα άτομα που εμπλέκονται. Κάποια ζευγάρια θεωρούν μια καλή σ3ξουαλική ζωή βασικό συστατικό μιας ευτυχισμένης σχέσης, ενώ άλλα πάλι δεν ενδιαφέρονται τόσο για το σ3ξ και δεν το χρειάζονται ιδιαίτερα για να νιώθουν ικανοποιημένα. Το να απέχουμε τελείως όμως και να στερούμε από τον εαυτό μας μια θεμελιώδη οργανική ανάγκη, επειδή απλώς δε μας εμπνέει πλέον ο σύντροφός μας είναι σημαντικός λόγος χωρισμού.

 

3. Λείπουν τα κοινά (ενδιαφέροντα και απόψεις)

Τα κοινά ενδιαφέροντα φέρνουν κοντά τους ανθρώπους σε μια σχέση -κι οι κοινές απόψεις επίσης. Και δεν εννοώ να συμφωνείτε στα πάντα, ούτε να είστε μονίμως μαζί. Ίσα ίσα, πρέπει να υπάρχει χώρος και σεβασμός για την προσωπικότητα του καθενός. Να έχει ο καθένας τα δικά του ενδιαφέροντα κι ασχολίες, τον προσωπικό του χρόνο και χώρο, γιατί όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου, τότε μπορείς να είσαι πραγματικά καλά και με έναν ακόμα άνθρωπο. Όταν όμως ο χρόνος που αφιερώνεις στον σύντροφό σου είναι ελάχιστος και μη ποιοτικός δημιουργούνται εντάσεις και τσακωμοί, με αποτέλεσμα η απομάκρυνση να είναι αναπόφευκτη.

 

4. Δεν ταιριάζουν τα σχέδιά σας για το μέλλον

Κάποτε μπορεί να συμβάδιζαν τα πλάνα σας για το μέλλον και πιθανόν να ονειρευόσασταν ακόμη και να γεράσετε παρέα. Αν όμως στην πορεία, ωριμάζοντας και γνωρίζοντας τους εαυτούς σας καλύτερα, συνειδητοποιήσατε πως δεν υπάρχει ο ένας στο μελλοντικό σενάριο ζωής του άλλου ούτε σαν ιδέα, ποιος ο λόγος να δυσαρεστηθείτε αμφότεροι; Εξάλλου, μια ζωή την έχουμε!

 

5. Το οφείλεις στον εαυτό σου 

Ό,τι πολυτιμότερο έχεις, είναι ο εαυτός σου. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με σένα και υπόλογος για τις επιλογές σου, είσαι μόνο εσύ. Πρόσφερες αγάπη, έλαβες αγάπη, μοιράστηκες ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές με το ταίρι σου, όμως τώρα αισθάνεσαι πως δε σε δένει τίποτα πια με έκείνο. Αυτός από μόνος του είναι ένας λόγος να χωρίσεις. Η σχέση σας έκανε τον κύκλο της και δεν πρέπει να την αφήσεις να σε τραβάει πίσω, να σου στερεί την αγάπη, την εξέλιξη, την ηρεμία και την ελευθερία. Απλώς γύρνα σελίδα. Το οφείλεις στον εαυτό σου και στον άνθρωπο που αγάπησες.

 

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, πως η ζωή είναι μικρή και γλυκιά και συνεχώς μας καλεί να προχωρήσουμε. Όλα αλλάζουν και καλώς ή κακώς αλλάζουμε κι εμείς μαζί τους. Η στασιμότητα και η εμμονή σε επιλογές του παρελθόντος δεν οδηγούν πουθενά. Μαθαίνουμε από τα λάθη και τις εμπειρίες μας και συνεχίζουμε εμπλουτίζοντας τον ολόδικό μας δρόμο με νέους ανθρώπους και ουσιαστικές σχέσεις.

Συντάκτης: Κυριακή Καρύδη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.