Δεν είναι και λίγοι αυτοί που επαναπαύονται  με την ιδέα του ότι για να απατήσεις τον σύντροφό σου πρέπει και καλά να υπάρξει κάποιου είδους σαρκική επαφή.  Όχι αγάπη μου, η απιστία του μυαλού την ίδια βαρύτητα με την άλλη απιστία έχει, τη σαρκική. Εκείνη που ρίχνεσαι με τον άλλο στο κρεβάτι ή όπου αλλού βολέψει και βγάζετε τα μάτια σας. Που δεν μπορείς να τον βγάλεις από το μυαλό σου. Που τον σκέφτεσαι και χαμογελάς σαν χαζό, και βλέπεις στο υπερπέραν με αγελαδίσιο βλέμμα.

Η συναισθηματική απιστία είναι απιστία καμουφλαρισμένη με δικαιολογίες, ανυπόστατες κυρίως.  Τώρα θα μου πεις, μα γιατί; Αφού δεν υπάρχει φυσική επαφή. Δεν υπάρχει καυτό σεξ σε ροζ δωμάτια με kinky εσώρουχα. Κι εγώ θα σου ξαναπώ πως πλανάσαι. Απιστία είναι, φίλε μου, όπως και να το κάνουμε και στη σχέση σου μόνο καλό δεν πρόκειται να κάνει.

Κι αν νομίζεις πως μπορείς να κρύψεις την απιστία του μυαλού, εδώ είναι που κάνεις λάθος. Δεν κρύβεται και μην το παλέψεις καν. Πολλές είναι οι σχέσεις που καταστράφηκαν με αυτό το σκεπτικό. Μην κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος.

Του Γιώργου του στοίχισε. Με την Βικτώρια μαζί από παιδιά στο σχολείο. Έρωτας σε στιλ Ρωμαίος και Ιουλιέτα, χωρίς καν τα προβλήματα με Καπουλέτους και Μοντέγους. Τους έβλεπες κι έλεγες τόσος έρωτας που χωράει ρε παιδιά; Έφυγαν για σπουδές μαζί τρισευτυχισμένοι. Περνούσαν γαμάτα κι όχι μόνο με βάση αυτά που έλεγαν, το βλέπαμε κι εμείς στην παρέα. Μέχρι που κάποια στιγμή ο Γιώργος άλλαξε. Και δεν άλλαξε προς το χειρότερο αλλά προς το καλύτερο. Έτσι είπε η Βικτώρια και την είπαμε αχάριστη που αντί να χαρεί και να ανάψει κάνα κεράκι, έλεγε πως κάτι δεν πάει καλά.

Έγινε πιο γλυκός, έκανε δουλειές στο σπίτι, έφερνε λουλούδια έτσι στο άκυρο. Αλλά όταν ο Γιώργος έκανε το μοιραίο λάθος να αφήσει το email του ανοικτό δεν ήξερε ότι άφησε ανοικτό το κουτί της Πανδώρας. Γιατί διάβασε η Βικτώρια για τον Γιώργο πράγματα που η ίδια τόσα χρόνια μαζί δεν ήξερε. Έγραφε ο Γιώργος για συναισθήματα που έκρυβε καλά, φοβίες, που πρώτη φορά τα άκουγε. Και δεν τα έγραφε σε εκείνη, σε μια άλλη τα έγραφε. Δεν τον συγχώρεσε η Βικτώρια, η προδοσία είπε ήταν χειρότερη κι από κέρατο. Άδικα ο Γιώργος προσπαθούσε να της αποδείξει ότι δεν έγινε ποτέ τίποτα μεταξύ τους. Κι εκεί που περιμέναμε πως σύντομα θα τους ρίχναμε ρύζια για βίο ανθόσπαρτο, η Βικτώρια του έριξε άκυρο.

Γι’ αυτό σου λέω, μην πιαστείς κι εσύ στην φάκα της συναισθηματικής απιστίας. Νομίζεις πως δεν μπορεί να πιαστείς στα πράσα γιατί δεν κάνεις κάτι κακό. Ανοίγοντας όμως τα εσώψυχα σου σε κάποιον πέραν της μόνιμης σου σχέσης, συνδέεσαι μαζί του κι αυτό εξελίσσεται σιγά-σιγά χωρίς να το καταλαβαίνεις και κάποιες φορές χωρίς να το θέλεις κιόλας σε κάτι που θυμίζει πολύ μια παράλληλη σχέση.

Κι εκεί που σκέφτεσαι, εντάξει μωρέ ένα αθώο φλερτάκι είναι, αρχίσεις να νιώθεις τόσο οικεία με τον άλλο που οι ερινύες κάνουν κύκλους πάνω από το κεφάλι σου και δε σ’ αφήνουν να ησυχάσεις. Αλλά το μυαλό σου δεν μπορείς να το ελέγξεις. Όχι τόσο εύκολα όσο το σώμα σου. Άλλωστε μια σχέση χωρίς σεξ μπορεί να είναι εξίσου έντονη κι εθιστική. Σιγά-σιγά αλλάζει η συμπεριφορά σου απέναντι στον σύντροφο σου κι αργά ή γρήγορα καρφώνεσαι. Ακόμη κι αν ο σύντροφος σου σε συγχωρέσει, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα είναι δοκιμασία τεραστίων διαστάσεων.

Τώρα θα μου πεις, πώς αποφεύγεις μια  τέτοια κατάσταση; Οι πειρασμοί είναι πολλοί και το μυαλό ύπουλο. Κι εγώ σου λέω πως δεν είναι κακό να σε ελκύει κάποιο άλλο άτομο. Μάλλον φυσιολογικό θα έλεγα. Αλλά να μπορείς να το ελέγξεις. Να μην το αφήσεις να εξελιχθεί σε κάτι σαν συναισθηματική παράλληλη σχέση.

Σκέψου τον σύντροφο σου και κάνε κάτι όμορφο γι’ εσάς, που μπορεί να είναι κι ό,τι πιο απλό. Προσπάθησε να δαμάσεις τη σκέψη σου, γιατί η απιστία του μυαλού έχει πιο μεγάλη βαρύτητα από όσο νομίζεις. Και όταν το σκέφτομαι αυτό, δεν μπορώ παρά να διερωτηθώ: Υπάρχει κάποιος σε κάποια σχέση που να μην απάτησε ποτέ τον σύντροφό του;

Συντάκτης: Γεωργία Ιωάννου