Στη σύλληψη ενός άντρα στη Μεσσαρά της Κρήτης προέβη στις 11 Απριλίου το αστυνομικό τμήμα Φαιστού. Οι αστυνομικοί κατέληξαν στη σύλληψη του έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν για να επιβεβαιώσουν μία καταγγελία ιερωμένου γειτονικού νομού της Κρήτης. Σύμφωνα με τον ιερέα ο 42χρονος μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες κι επικαλούμενος προβλήματα υγείας ή οικογενειακά κατάφερε να τού αποσπάσει ποσά που συνολικά ξεπερνάνε τις 6.000€.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ιερέα, ο άνδρας παρουσίαζε τόσο πειστικά τα γεγονότα, ώστε έπειθε πως ήταν αληθινά. Για να καταφέρει να εισπράξει επιπλέον χρήματα, παρουσίασε τη γυναίκα του ως ν3κρή και ζήτησε χρήματα για τα έξοδα της κηδείας. Μάλιστα δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά τύπωσε και κηδειόσημο τ’ οποίο απέστειλε στον ιερέα για να τον πείσει πως λέει αλήθεια. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η γυναίκα του είναι ζωντανή. Μια μικρή λεπτομέρεια αν σκεφτεί κανείς την ανάγκη για κάποια επιπλέον χρήματα, τα οποία θ’ αποσπούσε επικαλούμενος τ’ αγαθά αισθήματα των ιερωμένων.

Απ’ την έρευνα προέκυψε πως απ’ το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2023 μόνο απ’ τον συγκεκριμένο ιερέα απέσπασε συνολικά 6.500 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν πως ξεκίνησε τη δράση του απ’ το 2021 και με σκοπό να επωφεληθεί οικονομικά προσέγγιζε δια ζώσης αλλά και τηλεφωνικά πολίτες κι ιερωμένους κι αποσπούσε διάφορα οικονομικά ποσά.

Μετά την καταγγελία οι αρχές προχώρησαν σ’ έρευνα και κατάσχεσαν το κινητό τηλέφωνο του δράστη. Στο κινητό του βρέθηκαν τα τηλέφωνα αρκετών ιερωμένων, τους οποίους ενοχλούσε κατά καιρούς για να ζητήσει χρήματα. Εκτός του κινητού τηλεφώνου, κατασχέθηκε κι ένα μπλοκ αποδείξεων, τ’ οποίο χρησιμοποιούσε για να κόβει αποδείξεις για τα ποσά που τους αποσπούσε. Επιπλέον, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του μία ξιφ0λόγχη π0λεμικού τ0υφεκίου.

Τι οδήγησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο να φτάσει στο σημείο να εξαπατήσει ιερείς και πολίτες δεν είναι κάτι που έγινε γνωστό, αν δηλαδή προχώρησε σε αυτή την πράξη λόγω οικονομικής ανάγκης. Γεγονός είναι πως βασίστηκε σε αισθήματα αλληλεγγύης και συμπάθειας τόσο της Εκκλησίας όσο και απλών πολιτών για να εξασφαλίσει αρκετά χρηματικά ποσά και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητα. Πολλοί είναι αυτοί, πολίτες ή ιερωμένοι που σπεύδουν να βοηθήσουν όταν κάποιος έχει ανάγκη ή οργανώνουν και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για να συντρέξουν συμπολίτες τους που έχουν πρόβλημα, είτε τους γνωρίζουν είτε όχι. Αυτές οι πράξεις οδήγησαν και τον 42χρονο σ’ αυτό το κόλπο, της δήθεν ανάγκης δηλαδή.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος