Αν κάτι ψάχνουμε στη ζωή μας οι περισσότεροι άνθρωποι αυτό είναι ο αμοιβαίος έρωτας, είναι ο άνθρωπος που θα μπορέσει να σού παρέχει ένα τέτοιο αίσθημα ασφάλειας, γαλήνης και σιγουριάς  που θα σ’ ωθήσει να σκέφτεσαι ότι πλέον δεν έχεις ανάγκη- και το τονίζω εδώ- να μιλάτε όλη μέρα ή να ξέρεις ανά πάσα στιγμή το πρόγραμμά του γιατί είναι ένας άνθρωπος που με πράξεις σού έχει αποδείξει ότι τιμά τα λόγια του και μπορείς να τού έχεις εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, υπάρχει εδώ κι η άλλη πλευρά του νομίσματος· ο άνθρωπος που ενώ φαινομενικά σε κάνει να νιώθεις αυτή την ασφάλεια, δείχνει ότι κάτι κρύβεται από πίσω κι αυτό δεν είναι κάτι άλλο πέρα του φοβερού υποκριτικού του ταλέντου. Εδώ λοιπόν, θα βρεις 10 φράσεις που λέει κάποιος που απατά αβέρτα.

«Έχω πολλή δουλειά γι’ αυτό χάνομαι συνέχεια»

Εδώ θα πιστέψεις τον άνθρωπο σου μόνο αν δουλεύει κάπου σερί 12 ώρα και μετά πηγαίνει να δουλέψει κάπου αλλού και προφανώς εκεί που εργάζεται δεν έχουν ανακαλυφθεί οι κεραίες κι έτσι το κινητό του δεν πιάνει σήμα. Διαφορετικά, να θυμάσαι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε χρόνο μόνο για κάτι που δε σημαίνει πολλά για μας. Το κινητό μας είναι η προέκταση του χεριού μας. Αν χάνεται συχνά είναι επειδή μοιράζει τον εναπομείναντα χρόνο σε παραπάνω από έναν έρωτα.

«Δεν μπορώ να βγούμε έξω. Δε θέλω να σχολιάζουν την προσωπική μου ζωή»

Βγαίνεις με κάποιον που είναι VIP; Αν απάντησες αρνητικά, να ξέρεις ότι ο μοναδικός λόγος που δε θέλει να σάς δουν μαζί έξω είναι επειδή δε θέλει το έξω να καταλάβει ότι η θέση της σχέσης έχει καλυφθεί. Σίγουρα κανείς μας δε θέλει να σχολιάζουν την προσωπική μας ζωή αλλά σίγουρα κανείς δεν αποτελεί το κέντρο της προσοχής ή κάνει κάτι παράνομο αν αποκτήσει έναν άνθρωπο δίπλα του που τον σέβεται και τον αγαπά. Εννοείται ότι οι σχέσεις δεν είναι για να τις επιδεικνύουμε αλλά για να τις ζούμε, τη ζεις όμως αν σε κρύβει ή σε κρύβει για να χαίρεται την υποτιθέμενη ελευθερία του κι αλλού;

«Είναι φιλ@ από τη δουλειά, τη σχολή, τον παιδικό σταθμό»

Ασφαλώς και στον εργασιακό μας χώρο όλοι συνάδουμε φιλίες κι επαγγελματικές σχέσεις κι ασφαλώς μπορεί να τύχει να πάμε για καφέ ή οτιδήποτε άλλο αλλά ένας άνθρωπος που σού συστήνει τους πάντες ως φίλους από κάπου και συνήθως αυτοί οι φίλοι είναι του αντίθετου φύλου ή βλέπεις ότι αποκρύπτουν πληροφορίες γι’ αυτούς κάτι παίζει. Η κοινωνικοποίηση δεν είναι κάτι κακό, αλλά αν υπάρχουν μόνο τέτοιοι φίλοι, σκέψου το.

«Θα σου γνωρίσω άλλη φορά την παρέα μου»

Εννοείται ότι δε γνωρίζουμε απευθείας τον άνθρωπό σου στην παρέα σου αλλά αν σημαίνει κάτι για σένα αυτός ο άνθρωπος σίγουρα δεν το καθυστερείς και πολύ, αφού οι κοντινοί σου άνθρωποι θ’ ανυπομονούν να τ@ γνωρίσουν κι εσύ θ’ ανυπομονείς ν’ ακούσεις και τη δική τους άποψη. Αν κάτι το κρύβεις απ’ την παρέα σου είναι είτε επειδή δεν το βλέπεις τόσο σοβαρά είτε επειδή δεν είναι μόνο ένα.

«Δεν έστειλα ή δεν απάντησα επειδή κοιμόμουν»

Σε φυσιολογικά πλαίσια όλους ενδέχεται να μάς πάρει ο ύπνος ενώ στέλνουμε μηνύματα αλλά πόσο φυσιολογικό είναι να τ@ παίρνει ο ύπνος καθημερινά στις 8:00 αλλά να φαίνεται ενεργή η κατάσταση τ@ πχ στις 12:00; Αχ! Δε θέλω να στο πω αλλά θα στο πω. Δεν κοιμήθηκε στις 8:00. Βγήκε στις 8:00 μ’ άτομο που δεν πρέπει να ξέρεις για να μη χάσει και τη σιγουριά που προσφέρεις.

«Έχω ένα ραντεβού για δουλειά»

Συναφές με το προηγούμενο, έτσι και σ’αυτό δεν υπάρχει διευκρινήσεις για το άτομο που θα συναντήσει, για το είδος της δουλειάς και σαφέστατα δεν υπάρχει καμία συζήτηση μετά για το τι έγινε εντέλει με αυτή τη δουλειά. Την έκλεισε; Δεν την έκλεισε; Ο Θεός μόνο ξέρει! Εννοείται ότι το κινητό δε λειτουργεί εκείνη την ώρα γιατί έκλεισε από μπαταρία, δεν είχε σήμα ή το είχε αρπάξει ένα ρακούν.

«Θα δούμε»

Έχεις ακούσει ότι μ’ αυτή τη φράση δεν είδε ποτέ κανείς; Ε, αυτό ακριβώς. Όταν σε κάθε δική σου πρόσκληση απαντά με αυτό το υποθετικό «θα δούμε», δεν είναι επειδή δεν ξέρει τι ώρα θα τελειώσει από τη δουλειά, πόση ώρα θα χρειαστεί για να ετοιμαστεί κτλ, είναι επειδή θέλει να σιγουρευτεί ότι δε θα υπάρξει καμία καλύτερη πρόταση στο ενδιάμεσο ή ότι εκεί που θα πάτε δε θα είναι πολλοί γνωστοί σας ώστε να κυκλοφορήσει η φήμη ότι βγαίνετε.

«Ζηλεύει, ζηλεύει, ζηλεύει»

Αντίστροφη ψυχολογία λέγεται αυτό μου είπε μια φίλη μου και σκέφτομαι ότι είχε δίκιο. Όταν θέλουμε να κρύψουμε κάτι δικό μας, δεν το ρίχνουμε στον άλλον για να μη μας καταλάβει; Ζηλεύει που θα βγεις και θα σε κατηγορήσει ότι εσύ δεν αφιερώνεις πολύ χρόνο στο μεταξύ μας επειδή μπορεί να παίζει κι άλλο άτομο στην καρδιά σου ενώ στην πραγματικότητα αυτό θα είναι μια τακτική για να νιώσεις τύψεις και να μην ξεκινήσεις να ρωτάς εσύ και να αναφέρεσαι σε θέματα που δεν είναι βολικά για το έτερον ήμισυ.

«Δεν είναι αυτό που νομίζεις»

Αυτή παίζει να είναι και η πιο χιλιοειπωμένη φράση ανάμεσα σ’ οσους κερατώνουν το εκάστοτε ταίρι κι ίσως είναι λιγάκι αστείο το ότι δεν την αλλάζουν ενώ ξέρουν ότι ξέρεις πως είναι πάντα ότι νομίζεις και κάτι παραπάνω. Εδώ, το έτερον ήμισυ κάνει μια ύστατη προσπάθεια να σε πείσει ότι αυτό που σκέφτεσαι- ή χειρότερα γνωρίζεις- είναι προϊόν της φαντασίας σου και δεν ισχύει τίποτα στην πραγματικότητα. Ο πολύ ερωτευμένος άνθρωπος εθελοτυφλεί- εκεί ποντάρει.

«Εγώ μαζί σου νιώθω ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου»

Τι; Σού φαίνεται ένδειξη λατρείας και θεωρείς ότι υπερβάλω; Κάθε άλλο, ένας άνθρωπος που προσπαθεί να σε πείσει ότι δεν έχει μάτια για κανέναν άλλον στον κόσμο όπως ότι θα περάσει από δίπλα ο Κωνσταντίνος Αργυρός ή η Βάλια Χατζηθεοδώρου και θα σφυρίξει αδιάφορα χωρίς να γυρίσει καν να θαυμάσει το ωραίο, είναι ένας άνθρωπος που θέλει να σού ρίξει ολόκληρο το τζάκι στα μάτια ώστε να μην μπορείς καν να υποπτευτείς ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του.

Συνήθως το ένστικτό σου προσπαθεί να σε προειδοποιήσει για κάτι κι εσύ χάριν του έρωτα προσπαθείς να κρατήσεις ερμητικά κλειστά τα μάτια και τα αφτιά σου γιατί δε θέλεις να δεις, αρνείσαι ν’ αντιληφθείς ότι ο άνθρωπος που διάλεξε η καρδιά σου επιθυμεί να γίνεται επιλογή και πολλών άλλων καρδιών. Αν βρεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια κατάσταση, προσπάθησε να θυμηθείς ότι η καρδιά σου χρειάστηκε 9 μήνες για να δημιουργηθεί όπως είναι τώρα, η μεταμόσχευση καρδιάς είναι απ’ τις δυσκολότερες κι οι κύκνοι π3θaίνουν απ’ το σύνδρομο της σπασμένης καρδιάς όταν χάσουν το ταίρι τους. Μην τη σπάσεις λοιπόν, για κάπόι@ που δεν τη σέβεται.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος