Νομίζω όλοι συμφωνούμε πως δεν υπάρχει πιο ωραίο και αναζωογονητικό συναίσθημα από τον έρωτα. Τι πιο όμορφο άλλωστε από το να ερωτευόμαστε ή να μας ερωτεύονται; Παρόλα αυτά όμως είμαστε άνθρωποι και πολλές φορές κάνουμε πράγματα που ξενερώνουν τους συντρόφους μας. Μάλιστα η στιγμή που ένα αθώο φλερτ πάει να γίνει σοβαρή σχέση είναι μία κρίσιμη στιγμή που συνήθως εκεί παίζεται το αν θα καταφέρει αυτός ο έρωτας να διατηρηθεί και να ευδοκιμήσει στο χρόνο ή αν θα την κάνουν οι σύντροφοι με ελαφρά για άλλες αγκαλιές. Σου έχουμε τη λίστα με τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και απωθούν τους συντρόφους μακριά. Πάμε να δούμε αυτές τις συμπεριφορές που ξενερώνουν τη σχέση;

 

Να το παίζεις βαρύ πεπόνι

Εκεί που έχεις ψήσει το υποκείμενο του πόθου σου, τσουπ, βλέπεις να αρχίζει να απομακρύνεται. Κι αναρωτιέσαι γιατί. Μήπως γιατί στην προσπάθειά σου να κολλήσει το ταίρι μαζί σου, το είχες μόνιμα stand by και άρχισες πρώτα εσύ να εξαφανίζεσαι; Δεν απαντάς στα τηλέφωνα, δε δείχνεις διαθεσιμότητα και κάνεις μέρες να δώσεις σημεία ζωής.  Αυτή η επιτηδευμένη συμπεριφορά όμως δεν έχει το αποτέλεσμα που θέλεις, δηλαδή να καψουρέψεις, αλλά να διώξεις. Λυπάμαι αλλά το σύστημα «γραμματόσημο» aka φτύνω για να κολλήσεις, δεν πιάνει πια. Αυτό το απόμακρο – μη διαθέσιμο στυλ, είναι ένα από τα red flags σε μία σχέση που υποδηλώνει αναξιοπιστία. Αυτή η κίνηση δείχνει στον άλλον το δρόμο να φύγει, όχι για να βρει κάποιον να είναι εκεί επί μονίμου βάσεως, αλλά να βρει κάποιον που να ξέρει πως θα είναι εκεί όταν το χρειαστεί.

 

Υπερπροσπάθεια

Τι θέλεις μωρό μου; Τον ουρανό με τα άστρα; Θα στον κατεβάσω. Ό,τι θέλεις αρκεί να είσαι ευτυχισμένο. Ως εδώ καλά και σωστά να θέλεις το σύντροφό σου ευτυχισμένο αλλά όλα στο μέτρο του δυνατού. Τι εννοώ; Το πρόσωπο που είστε μαζί θα είναι χαρούμενο έστω και αν μέσα σε μία πολυάσχολη και για τους δύο μέρα, βρεις μία ώρα για να κανονίσετε έναν γρήγορο καφέ ή προσφέρεις ένα μικρό λουλούδι, μια σοκολάτα βρε αδερφέ. Μία μικρή αλλά θαυματουργή έκπληξη. Το να προσπαθείς τα αδύνατα, μπορεί να γίνει πιεστικό. Οι άνθρωποι στις σχέσεις ζητούν απλά μα ουσιαστικά πράγματα και συντρόφους που να τα κάνουν χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Ναι σε όλα

Διακοπές στη Μύκονο; Ναι. Διήμερο; Ναι και σε αυτό. Στις πέντε να είμαι εκεί; Εκεί θα είμαι. Παιδιά φτάνει. Το ναι σε όλα είναι κουραστικό. Δε λέω να φτάσεις στην άλλη άκρη και να λες πάντα όχι, αλλά να φιλτράρεις τι κάνεις και τι όχι και σε τι λες ναι. Όταν η μόνιμη απάντηση σου σε ό,τι σου ζητάει το ταίρι σου είναι «ναι», αυτό δείχνει έλλειψη προσωπικότητας και αυτοπεποίθησης.  Μπορεί κανείς να βολευτεί για λίγο σε αυτό αλλά κάποια στιγμή θα κουραστεί και θα φύγει, γιατί απλά θα βαρεθεί να τα έχει όλα στο χέρι και να μην ακούει και αυτό που εσύ έχεις να προτείνεις.

 

Σύντροφος – τρόπαιο

Είσαι ο τύπος του ανθρώπου που χρειάζεται κάποιο πρόσωπο δίπλα του. Απόλυτα λογικό βέβαια να θέλεις σύντροφο. Αλλά άλλο να έχεις ερωτικό σύντροφο και να φέρεσαι ανάλογα και άλλο να χρησιμοποιείς το ταίρι σου ως κούκλα βιτρίνας. Να έχεις  δηλαδή κάποιον για να τονίζει την κοινωνική σου θέση, να ντύνεται και να φέρεται ανάλογα και φυσικά να έχει και ένα ανάλογο για τα γούστα σου κοινωνικό status. Αν επιλέξεις κάποιον άνθρωπο να σταθεί δίπλα σου με αυτό τον τρόπο, δε θα σταθεί για πολύ. Γιατί; Γιατί ακριβώς δεν είναι κούκλα αλλά άνθρωπος και αυτές οι σχέσεις καταλήγουν να είναι άνισες και επιφανειακές.

 

Υπεραναλύσεις 

Το να αναλύεις κάποια κατάσταση για να δεις τα υπέρ και τα κατά, δεν είναι κακό. Εδώ όμως μιλάμε για υπερανάλυση. Τι εννοώ; Σκέφτεσαι και ξανά σκέφτεσαι κάποιο πρόβλημα στη δουλειά ή κάτι που σου είπε κάποιος συνάδελφος ή κάποιος από το κοντινό σου ή μη περιβάλλον. Πως στο είπε, γιατί, τι εννοούσε και σε τελική ανάλυση γιατί να στο πει. Αυτή η συμπεριφορά όταν γίνει μία φορά δεν είναι κακό, αλλά όταν σου γίνεται συνήθεια και αυτός που τα ακούει είναι ο άνθρωπός σου, τον κουράζεις και τον διώχνεις, ειδικά αν μπαίνεις στη διαδικασία και περνάς από scanner και τα δικά του λεγόμενα.

 

Προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον

Κακά τα ψέματα. Στο μυαλό σου έχεις ήδη φτιάξει μία τέλεια συντροφική περσόνα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και το τέλειο ανέφικτο, οπότε το πιο πιθανόν είναι ο σύντροφος που έχεις επιλέξει να μην πληροί τις προϋποθέσεις που έχεις εσύ στο μυαλό σου και προσπαθείς να τον φέρεις στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Να εντοπίσεις κάποια πράγματα στο σύντροφό σου, τα οποία δε σου αρέσουν είναι απόλυτα φυσιολογικό, το να τα αλλάξεις όμως δεν είναι. Πολύ απλά γιατί κανένας άνθρωπος δε θα αλλάξει γιατί το θέλεις εσύ ό,τι και να του είσαι. Το να μπαίνεις στη διαδικασία να αλλάξεις το χαρακτήρα κάποιου είναι κάτι που σίγουρα δεν αρέσει και απομακρύνει, άλλωστε όταν επέλεξες το άτομο αυτό, το επέλεξες για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για όσα φανταζόσουν ή ήλπιζες πως μπορεί να γίνει.

 

Αποφεύγεις τις συγκρούσεις

Στην ίδια κατηγορία με το να λες σε όλα ναι είναι και το να αποφεύγεις πάση θυσία να τσακώνεσαι με το σύντροφό σου. Πράγμα απόλυτα κατανοητό, αλλά καθόλου υγιές. Είσαι άνθρωπος και όσο και αν θέλεις να το αποφύγεις κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν εντάσεις. Η πρώτη σου αντίδραση είναι να κλείσεις τα μάτια σου και να κρύψεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση. Φυσικά και θα έχετε αντίθετη γνώμη σε κάποια θέματα, αλλά θα πρέπει να ξέρεις και να μπορείς να τα συζητήσεις ακόμη και αν έρθεις σε ρήξη μαζί του. Άλλωστε οι συγκρούσεις, εκτός από υγιείς διαδικασίες, δε χρειάζεται να είναι σε μορφή έντονου τσακωμού αλλά μπορούν να γίνουν υπό τη μορφή γόνιμου διαλόγου.  Η αποφυγή συγκρούσεων είναι μία συμπεριφορά που όχι μόνο απωθεί τον άλλο, αλλά αργά η γρήγορα θα απωθήσει και εσένα που δε θα έχεις εκφέρει ποτέ τη γνώμη σου και δε θα έχεις θέσει τα όριά σου.

 

Δεν εκτιμάς τις προσπάθειες του άλλου

Κάνει για σένα ό,τι μπορεί και εσύ γκρινιάζεις  γιατί δεν έκανε το κάτι παρά πάνω. Μην απορήσεις λοιπόν αν κάποια στιγμή φύγει. Και θα φύγει, γιατί όσο λίγα και να σου φαίνονται όσα κάνει για σένα, αφιέρωσε χρόνο και χώρο για να σου προσφέρει χαρά και εσύ δεν το εκτιμάς και του το δείχνεις και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Δεν είναι όλα δεδομένα και δεν πρέπει να θεωρούμε τις κινήσεις των άλλων που κάνουν για να μας ευχαριστήσουν υποχρεωτικές. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ο άλλος προσπαθεί και αν θέλουμε το κάτι παραπάνω καλύτερα να είμαστε σε θέση να το καλύψουμε μονάχοι.

 

Αυτές λοιπόν είναι οι συμπεριφορές που κάνουμε σε μία σχέση και απωθούν το άλλο μας μισό. Το αν σε αυτές αναγνωρίσαμε και δικές μας συμπεριφορές, ποτέ δεν είναι αργά να τις παρατηρήσουμε και αν το επιθυμούμε να τις διορθώσουμε. Άλλωστε το να χτίσουμε και να διατηρήσουμε μία όμορφη και σταθερή στο χρόνο σχέση, θέλει πολύ δουλειά και από τα δύο μέρη.

Συντάκτης: Ελευθερία Ιωάννογλου
Επιμέλεια κειμένου: Αγγελική Θεοχαρίδη