Αν ένα πρόσημο έχει φέρει η τεχνολογία αυτό είναι σίγουρα της αλλαγής κι ένας τομέας που έχουν αλλάξει σχεδόν ολοκληρωτικά όλα, είναι η επικοινωνία των ανθρώπων. Παλαιότερα υπήρχαν οι τόποι συνάντησης, τα γράμματα και αργότερα τα τηλεγραφήματα. Έπειτα όμως από την εφεύρεση του τηλεφώνου και κυρίως του κινητού, η επικοινωνία άλλαξε ριζικά. Πλέον πατώντας μερικούς αριθμούς ή σχηματίζοντας ένα γραπτό μήνυμα, μιλάς με τον άλλον όση απόσταση και αν σας χωρίζει. Αλλά το πράγμα δε σταματάει εκεί.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφεραν τον τρόπο γνωριμίας και επαφής με κάποιον σε άλλο επίπεδο. Αμέτρητες εφαρμογές έχουν εφευρεθεί για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους ακόμα και πιο ντροπαλούς να βρουν το θάρρος να εκφραστούν και να κοινωνικοποιηθούν. Βέβαια η κοινωνικοποίηση αυτή εν μέρει είναι απρόσωπη, εφόσον γίνεται μέσω ενός τεχνολογικού μέσου. Δεν είναι άμεση, το face to face εξακολουθεί να πάσχει. Ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας έχει αλλάξει όλους τους τομείς των σχέσεων, φιλικούς και ερωτικούς, τις βασικότερες αλλαγές όμως τις εντοπίζουμε στους ερωτικούς. Επίσης βλέπουμε αλλαγές στο χαρακτήρα μερικών.

Πλέον ένας αριθμός τηλεφώνου ή ένα όνομα σε ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει μια ερωτική συνομιλία. Η κατοχή όμως των παραπάνω δεν εγγυάται μια επιτυχημένη διεκδίκηση. Ο τρόπος προσέγγισης και η τακτική παίζουν μεγάλο ρόλο. Πολλές φορές το παιχνίδι μπορεί να κριθεί στις λεπτομέρειες ή στο σωστό τρόπο έκφρασης. Μικρά λάθη που σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνταν ασήμαντα, μπορούν να αποβούν μοιραία για την εξέλιξη μιας διαδικτυακής συνομιλίας.

Όποιος από τους δύο και να κάνει το πρώτο βήμα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι η δημιουργία της έλξης δεν είναι απλή υπόθεση. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως υπάρχουν πέντε βασικά λάθη που πολλοί κάνουν σε τέτοιους τύπους συνομιλίας και καταλήγουν άθελά τους να σκοτώνουν την όποια έλξη υπήρχε ή θα μπορούσε να υπάρξει . Ας δούμε μαζί ποια είναι αυτά.

 

 

1. Γρήγορες απαντήσεις ή αλλιώς «ατμόσφαιρα στοπ»

Σε μία συνομιλία δε θα έπρεπε να υπάρχει βιασύνη. Όσο πιο χαλαρή είναι η ροή των μηνυμάτων, τόσο μεγαλύτερη ένταση δημιουργείται. Έχει τη γλύκα του το παιχνίδι της καθυστέρησης αρκεί όμως να παίζεται και από τους δύο. Σκέψου, αν ο ένας από τους δύο καθυστερεί τις απαντήσεις του θέλοντας να δημιουργήσει ένα παιχνίδι, αλλά ο άλλος απαντάει αμέσως προσπαθώντας να διατηρήσει ενεργή τη συζήτηση, δε νομίζεις ότι η όποια ατμόσφαιρα θα διαλυθεί; Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μυστήριο και να εκτιμάται ο χρόνος απάντησης. Επίσης έχε υπόψιν ότι όσο πιο γρήγορα απαντηθεί ένα μήνυμα, τόσο περισσότερο δίνεται η ευκαιρία καθυστέρησης μηνυμάτων από την άλλη μεριά.

 

 

2. Συνεχόμενα μηνύματα ή αλλιώς «ένας εύκολος τρόπος να ξεμείνεις από θέματα»

Πολλοί θεωρούν πως για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον σε μια κουβέντα πρέπει να υπάρχει συνεχής ροή μηνυμάτων. Ή ίσως φοβούνται ότι αν τα μηνύματα σταματήσουν για λίγο, θα χαθεί το ενδιαφέρον. Καταλήγουν λοιπόν να στέλνουν συνέχεια, ή σε κάποιες περιπτώσεις να στέλνουν κατεβατά ολόκληρα, θεωρώντας ότι έτσι θα εξάψουν τη φαντασία του άλλου. Όταν όμως ανοίγεις όλα σου τα χαρτιά με τη μια, δεν είναι δύσκολο να σχηματιστεί μια εικόνα γρήγορη, ίσως βιαστική ή ακόμη και λανθασμένη. Η εξάντληση των θεμάτων που όντως σας ενδιαφέρουν σε μικρό χρονικό διάστημα σημαίνει αυτόματα ότι οι επόμενες συζητήσεις θα καταλήξουν βαρετές. Το άλλο άτομο θα καταλήξει να απαντάει είτε από ευγένεια, είτε γιατί απλώς δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή.

 

 

3. Ανταλλαγή φωτογραφιών ή αλλιώς «το πιο εύκολο λάθος»

Και είναι εύκολο γιατί έχουμε συνηθίσει τα προφίλ μας να έχουν φωτογραφίες μας, οπότε δεν βλέπουμε το πρόβλημα στην ανταλλαγή εικόνων. Εάν όμως με το εν λόγο άτομο στο παρελθόν δεν έχετε συναντηθεί, τότε είναι πιθανό οι εικόνες του προφίλ σου να μην είναι σαφή στα μάτια του, ιδιαίτερα αν δεν είναι ενημερωμένες εδώ και καιρό. Το να σταλεί φωτογραφικό υλικό στην προκειμένη περίπτωση φέρνει απλώς ένα βήμα πιο κοντά την απόρριψη. Το πρόσωπο που δέχεται τη φωτογραφία έχει άπλετο χρόνο να την επεξεργασθεί και να καταλήξει μέσω δικαιολογιών ότι ίσως και να μην ταιριάζει με το εικονιζόμενο πρόσωπο. Καλύτερα δε θα ήταν να διατηρήσετε την αγωνία μέχρι να βρεθείτε από κοντά και να δημιουργηθεί τότε μια ολοκληρωμένη εικόνα;

 

 

4. Τι εννοείς δε χρησιμοποιείς emoji;

Εφόσον τα γραπτά μηνύματα είναι μόνο κείμενο, δε σε προϊδεάζουν για τη διάθεση που έχει εκείνη τη στιγμή το πρόσωπο που τα στέλνει. Τα emoticons έχουν την τάση να δίνουν ένταση σε μια κουβέντα, να τη χρωματίζουν και να της δίνουν άλλο ύφος. Και ας το παραδεχτούμε, σε κανέναν δεν αρέσουν οι άτονες κουβέντες. Βάλε λοιπόν το χρώμα που λείπει από ένα απλό ξερό κείμενο μέσα από χρωματιστές φατσούλες.

 

 

5. Βιαστικές συναντήσεις, για ποιο λόγο;

Αν δε δημιουργηθεί και λίγη αγωνία, τι να το κάνεις το ραντεβού; Αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, αν δεν έχετε αναπτύξει κάποια θέματα συζήτησης, αν δεν έχετε προλάβει να εντοπίσετε τα κοινά σας ενδιαφέροντα, τότε με ποια βάση ελπίζεις ότι θα πάει καλά; Πολλοί αυτοί που δε βρίσκουν καν το λόγο για μια συνάντηση με το πρόσωπο που συνομιλούν, είτε γιατί δεν τους εξάπτει το ενδιαφέρον, είτε γιατί δε βλέπουν κάποια έλξη. Δώστε λοιπόν λίγο χρόνο. Το κάθε πράγμα στην ώρα του.

 

Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη προσέγγιση ενός προσώπου που μας ενδιαφέρει και η χρήση της τεχνολογίας είναι ένας από αυτούς. Είναι σημαντικό όμως να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε υπέρ μας. Λάθη κάνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Καθώς όμως όλα εξελίσσονται, ωραίο είναι να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στα μέτρα και στα σταθμά που μας αρμόζουν και μας βοηθούν. Άλλωστε αν και οι σχέσεις των ανθρώπων αλλάζουν από μέρα σε μέρα, υπάρχουν πάντα κάποια πράγματα που θα μένουν αναλλοίωτα και σταθερά. Ξεκίνα από αυτά και χτίσε την επικοινωνία σου. Α και καλούς έρωτες!

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου