Κι ενώ βιώνεις τον απόλυτο έρωτα, εντελώς απρόσμενα κατακλύζεσαι από έγνοιες κι ανησυχίες. Φοβάσαι μήπως συμβεί κάτι κι ανατρέψει αυτή την όμορφη σχέση που έχει κτιστεί. Κάθεσαι και σκέφτεσαι επί ώρες με ποιον τρόπο θα μπορέσεις να κρατήσεις τη σπίθα ενεργή σε περίπτωση που εκδηλωθούν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση σας. Μία μερίδα ψυχολόγων αποφάσισε να ψάξει γιατί δημιουργούνται τέτοιοι προβληματισμοί ακόμη και σε περιόδους που όλα πηγαίνουν καλά. Απαντήσεις δόθηκαν και ίσως σε βοηθήσουν να πάψεις να ταλανίζεις το μυαλό σου με υποθέσεις, λογικές και μη.

Καταρχάς, μόνο και μόνο που ορίζετε τη μεταξύ σας χημεία με τον όρο «σχέση», υποδηλώνεται πως ακολουθείτε κοινές γραμμές και πορεία. Περιττό να αναφερθεί πως πλέον ο όρος «σχέση» δεν εντοπίζεται πέρα από τη συσχέτιση του με το ουσιαστικοποιημένο επίθετο «ελεύθερη». Επομένως, τα κοινά σας θέλω σας έφεραν στο σημείο που βρίσκεστε σήμερα. Η κάθε σχέση περνά από διάφορες προκλήσεις και φάσεις, κατά τις οποίες δοκιμάζεται το ζευγάρι. Για να υπάρξει ανέλιξη και των δύο προσώπων μέσα στη σχέση, πρέπει καθημερινά ο ένας να μαθαίνει τον χαρακτήρα του άλλου και να παρατηρεί ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η αλλαγή της διάθεσης από χαρά σε λύπη, από θλίψη σε θυμό, αντικατοπτρίζουν ένα κομμάτι της ψυχοσύνθεσης του ατόμου.

Οι έρευνες που διεξήχθησαν αποδεικνύουν πως η ανθεκτικότητα μιας σχέσης θα διαμορφωθεί με τον καιρό, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να εργάζονται μαζί για να αντιμετωπίζουν πιθανές απειλές της σχέσης τους, μεταμορφώνοντας το κάθε αγκάθι σε άνθος. Μέσα σε μία μακροχρόνια σχέση χρειάζεται να αναπτύσσεται αμφίδρομη επικοινωνία. Αν στο τιμόνι της επικοινωνίας αυτής βρεθούν δυνατά συναισθήματα, οι αλλαγές που θα εντοπίζουν ο ένας στον άλλον με τη πάροδο του χρόνου δε θα γίνουν ποτέ η αιτία να σβήσει η φλόγα. Είναι λογικό πως κατά την πρώτη χρονιά συγκατοίκησης θα υπάρξουν αλλαγές στις συνήθειες. Παράλληλα θα αρχίσει ο ένας να βλέπει με άλλη ματιά στοιχεία του χαρακτήρα του άλλου που προηγουμένως ίσως και να θαύμαζε. Η μαγική λέξη στη προκειμένη περίπτωση είναι η προσαρμογή. Η ρουτίνα μπορεί να γίνει ωραία αρκεί να σπάσει. Τη στιγμή που θα το αντιληφθείς αυτό θα σταματήσουν να σε ενοχλούν και οι αλλαγές γύρω σου.

Κάθε ζευγάρι βιώνει κρίσεις κατά τη διάρκεια της σχέσης του, πιθανότατα αρκετές, αυτό όμως δεν είναι κάτι το αφύσικο. Δεν έχει υπάρξει τέλειο ζευγάρι που δεν έχει περάσει από χίλια κύματα. Το τέλειο άλλωστε, ειδικά όταν μιλάμε για σχέσεις, είναι απλώς το ατελές που αποδεικνύει την ανθεκτικότητά του.

Πέραν τούτων, ο έξω κόσμος πολύ συχνά καταφέρνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να ασκήσει πίεση στο ζευγάρι. Αν όμως τα δύο άτομα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, τότε μπορούν να μείνουν αλώβητοι από τον κίνδυνο. Η σχέση θα αντέξει, επειδή υπάρχει αμοιβαία θέληση να ζήσουν μαζί την κάθε στιγμή, συμπεριλαμβανομένων και των συγκρούσεων και των δυσκολιών.

Ανεξαρτήτως των συνθηκών, που πολλές φορές ασκούν αρνητική επιρροή στο ζευγάρι, ο ένας σύντροφος οφείλει να είναι περήφανος με την επιτυχία του συντρόφου του και να εκτιμά την κάθε του προσπάθεια, ακόμη και την αποτυχημένη. Ο θαυμασμός στα μάτια του ανθρώπου μας αλλά και ο θαυμασμός μας προς εκείνον, σίγουρα θα κάνουν τη σχέση να ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο. Η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλοκατανόηση άλλωστε αποτελούν το βασικό συστατικό μίας επιτυχημένης σχέσης.

Άκρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ερευνητές, είτε η σχέση είναι από απόσταση είτε από κοντά, δεν υφίσταται σχεδόν καμία διάφορα αρκεί η επικοινωνία να εντείνεται, η οικειότητα να φτάνει στο έπακρο, να εξακολουθεί να υπάρχει η δέσμευση και εννοείται να μην απουσιάζει και η ερωτική ικανοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, το 5-10% των ζευγαριών στις Η.Π.Α. έχουν σχέση από απόσταση και προτιμούν τέτοιου είδους δέσμευση, διότι είναι πιο δύσκολο να εκδηλωθούν καθημερινές συγκρούσεις. Άποψη ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν αρκετή πείρα.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως για να μην τερματιστεί μια σχέση, αλλά να αντέξει στο χρόνο, πρέπει να τονώνει ο ένας την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του άλλου. Το 20% των ανθρώπων απάτησαν τον σύντροφό τους διότι αισθάνθηκαν παραμελημένοι από το ταίρι τους. Ακόμη, το ζευγάρι για να μπορέσει να επιβιώσει χρειάζεται να είναι ανεξαρτητοποιημένο από τις απόψεις του περίγυρού του. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να τεθούν όρια ως προς το ποιες απόψεις είναι αποδεχτές και ποιες υπερβαίνουν το μέτρο μας.

Εν τέλει τι είναι αυτό που κάνει ένα ζευγάρι να κρατήσει; Όλα και τίποτα είναι η απάντηση. Τα υλικά είναι εκεί, σε αφθονία. Το θέμα είναι τι θα πάρεις κι από ποια για να φτιάξεις τη συνταγή σου. Φρόντισε μόνο η συνταγή να είναι για δύο και να αφήσεις χώρο και για τις γεύσεις του άλλου. Καλή όρεξη!

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου