doufghosdhs

Το θέμα της φιλίας είναι πολυσυζητημένο, με πολλές και διαφορετικές απόψεις, που διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι είναι εφικτή μια φιλία, εφόσον δεν υπάρχουν ερωτικά συναισθήματα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θερμά λένε πως εκ των πραγμάτων μια σχέση δεν έχει μεγάλη χρονική διάρκεια ως φιλία, αφού πάντα υποβόσκει το ερωτικό στοιχείο. Γενικότερα, ο δεσμός της φιλίας, εμπεριέχει έννοιες όπως αγάπης, ενσυναίσθησης, ειλικρίνειας , αμοιβαίας κατανόησης, συμπόνιας, απόλαυση της παρέας κι εμπιστοσύνης. Ενώ σημαντικό είναι πως παρέχεται η δυνατότητα να είναι τα μέλη ο εαυτός τους και να κάνουν λάθη χωρίς τον φόβο της κρίσης. Αν πάρουμε όλες αυτές τις έννοιες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εφαρμόζονται σε όλους τους τύπους φιλίας.

Ειδικότερα και εστιάζοντας λίγο παραπάνω σε μια φιλία βρίσκουμε και προτερήματα και μειονεκτήματα. Στο πρώτο σκέλος, αρχικά, μιλάμε για ένα γνώριμο άτομο, που εσύ έχεις επιλέξει, που γνωρίζει τι είδους άνθρωπος είσαι, πολλά μυστικά και αλήθειες σου. Κάνετε παρέα, γελάτε και περνάτε καλά. Έχετε αναπτύξει μεταξύ σας μεγάλη οικειότητα, αλληλοϋποστηρίζετε και συμβουλεύετε ο ένας τον άλλον. Έχετε διαφορετική εγκεφαλική σύσταση και μπορείτε να παρέχετε γνώσεις σε στιγμές βοήθειας. Επίσης υπάρχει αληθινή έκφραση γνώμης, διότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική διάθεση.

Στον αντίποδα υπάρχει μία λεπτή γραμμή που μπορεί να χωρίσει τους φίλους από τους εραστές. Η γραμμή μπορεί να σπάσει μόνο όταν ο ένας ή και οι δύο αλλάξουν τα συναισθήματά τους από φιλικά σε ερωτικά. Στις μέρες αυτό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται είτε με τον όρο “friends with benefits” είτε με τον όρο “φιλία plus”, αποτελώντας έτσι το νέο concept μεταξύ δύο φίλων. Όμως το να κάνουν δυο φίλοι έρωτα, δε σημαίνει ότι θέλουν κάτι παραπάνω ή ότι αλλάζει μετά η ποιότητα της σχέσης. Οι κύριοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν δύο φίλους στο βήμα αυτό, είναι τέσσερις.

Πρώτον η ανασφάλεια από έναν χωρισμό. Κάθε χωρισμός επιφέρει δύσκολα συναισθήματα, είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα. Η κατανόηση εκείνης της ευάλωτης στιγμής, όμως που υπάρχει ανάμεσα σε δύο φίλους, το κάνει πιο εύκολο να βρεθούν ερωτικά, εφόσον το αίσθημα της ντροπής δεν υπάρχει. Δεύτερον η φυσική έλξη. Τρίτον η επιθυμία για ευχαρίστηση και τέταρτον η ανάγκη για σχέση χωρίς δεσμεύσεις. Οι δύο τελευταίοι λόγοι κατατάσσονται στην αίσθηση της οικειότητας και στην άρση των παρεξηγήσεων.

Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί μετά την πράξη κι όχι μόνο στους λόγους για τους οποίους έγινε. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να γίνει παράλειψη του γεγονότος. Έγινε, μα δεν μπορεί να διαγραφεί από την μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται να συζητηθεί για την αποφυγή παρανοήσεων. Μιλήστε για το τι σήμαινε αυτό για εσάς. Ήταν για μία φορά, είναι κάτι περισσότερο από το φιλικό, υπάρχει κάποιο άλλο συναίσθημα. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η καλή επικοινωνία και ο τρόπος συμπεριφοράς. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ίδια όπως ήταν παλιά. Δηλαδή και στο τηλέφωνο να απαντήσετε και στο μήνυμα. Δεν είναι απαραίτητες οι δικαιολογίες σε μία τέτοια κατάσταση. Η ωριμότητα που σας διακατέχει πρέπει να φανεί, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε λογικούς και σκεπτόμενους ανθρώπους.  Η ειλικρίνεια και η επικοινωνία αποτελούν τους κύριους πυλώνες για τη βάση και τη συνέχιση της φιλίας. Μπορούμε να πούμε ότι είναι τα SOS για να μην έρθει απότομα η ρήξη.

Πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για αυτό το θέμα αναφέρουν μετά από μία ή και περισσότερες ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ φίλων, το 26% είχε ακόμα κρατήσει την ίδια σχέση που είχε και πριν, το 15% είχαν γίνει σχέση, το 28% είχαν μείνει απλώς φίλοι -λίγο πιο χαλαροί- και το 31% ανέφερε ότι δεν είχε πλέον καμία επαφή. Το μεγαλύτερο ποσοστό, εν τέλει, είχε κρατήσει κάποια επαφή, διαφορετική βέβαια, αλλά εδώ φαίνεται πως δεν υπήρξε η έλλειψη της επικοινωνίας σε αντίθεση με το ποσοστό που έχασε κάθε επαφή.

Αξίζει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, όπως προαναφέρθηκε πως η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί για την πορεία της σχέσης σας. Έχετε μια φιλία που δε χωράει υπεκφυγές και ανωριμότητας. Ξεκαθαρίστε τις προθέσεις για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως και φροντίστε να κατανοήσετε τι είναι αυτό που θέλει ο άλλος. Οι αποφάσεις που θα παρθούν πρέπει να είναι από κοινού και για το κοινό καλό. Και πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει διακριτικότητα και σεβασμός. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, η φιλία είναι πιο σημαντική. Είναι η σχέση εμπιστοσύνης που έχετε αναπτύξει και σας έφερε κοντά. Και μην ξεχνάτε πως είστε στήριγμα ο ένας για τον άλλον.

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Κι αν το φιλικό δε σε καλύπτει πια και θέλεις το παραπάνω....

Εμείς σου έχουμε τον τρόπο να το πετύχεις!