%ce%b9276

Είναι και αυτές οι σχέσεις των ανθρώπων που είναι τόσο μα τόσο περίπλοκες. Με τα καλά τους και τα κακά τους τους. Οι άνθρωποι κλίνονται καθημερινά να έρθουν αντιμέτωποι διάφορες καταστάσεις κι όταν είσαι σε μία σχέση δεν μπορείς τις αντιμετωπίζεις μόνος σου, αλλά ομαδικά, μαζί με τον σύντροφό σου. Από τη μία, σε πολλές περιπτώσεις, η σιωπή δίνει τα δικά της βαθιά μηνύματα και νοήματα. Κάποιοι λένε πως είναι η χρυσή τομή για πολλές καταστάσεις. Από την άλλη οι συζητήσεις βοηθούν και λύνουν επίσης πολλά προβλήματα και δίνουν μια εμβάθυνση στην σχέση.

Κάθε σχέση έχει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, είναι μία και μοναδική. Είναι ο χαρακτήρας αυτός που της έχετε δώσει εσείς. Είναι ο τρόπος που έχεις δεθεί με τον άνθρωπό σου κι αντιμετωπίζετε ό, τι και αν σας συμβεί στην κοινή σας ζωή, σαν μία γροθιά. Κι αυτά είτε είναι ευχάριστα, είτε είναι δυσάρεστα. Οι καταστάσεις είναι που σας δένουν και σας φέρνουν πιο κοντά. Τώρα όμως που κάθεσαι και τ’ αναλογίζεσαι, σίγουρα, θα θυμάσαι πολλές φορές εκείνες τις μέρες που ξυπνάτε και κάθεστε αγκαλιά στο κρεβάτι, γελώντας και κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Όπως επίσης και τις μέρες που κάθεστε σιωπηλοί αγναντεύοντας έξω από το παράθυρο το υπερπέραν. Το μόνο που ακούγεται είναι οι ανάσες σας καθώς, ο καθένας είναι χαμένος στις σκέψεις του. Και νιώθετε πως αυτό είναι αρκετό γιατί κάποιες φορές είναι καλό να μη μιλάς. Αντικρουόμενες καταστάσεις.

Παρ’ όλ’ αυτά όσο κι αν οι σιωπές είναι χρυσές, τίποτα δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει μια ποιοτική συζήτηση μεταξύ εσού και της σχέσης σου. Πόσο όμορφο είναι να μιλάτε για διάφορα θέματα, για εσάς, για τις οικογένειές σας και τις κοινές σας παρέες, για επιστημονικά και γενικά θέματα. Ξέρεις αυτές τις συζητήσεις που έχουν αρχή, μέση και τέλος, έχουν πρόλογο, κυρίως θέμα και κατακλείδα. Αυτές οι συζητήσεις που μπορεί να κρατήσουν και τρεις ώρες, γιατί έχετε παθιαστεί τόσο πολύ και τις αναλύετε τόσο βαθιά, λέτε τις απόψεις σας και τη μία συμφωνείτε κι ύστερα διαφωνείτε και μετά ξανά από την αρχή. Υπάρχει αυτή η ένταση για το ποια άποψη είναι η σωστή και ποια θα επικρατήσει κι όλο αυτό καταλήγει να γίνεται ένα πολύ ωραίο παιχνίδι πινγκ-πονγκ. Οι απόψεις πάνε κι έρχονται, στηρίζονται, αιτιολογούνται και τεκμηριώνονται.

Υπάρχουν όμως και κάποιες φορές πάνω σε μία συζήτηση το ταίρι σου θα ξεκινήσει να βγάζει μία ωραιότατη ομιλία. Θα εκφράζει την άποψή του μιλώντας και μιλώντας χωρίς σταματημό. Κι εσύ πόσο ευτυχισμένος θα νιώθεις εκείνη τη στιγμή που θα τον ακούς να σου μιλάει και να στηρίζει αυτό που λέει με τέτοιο πάθος που μερικές φορές ξεχνάς γιατί ήθελες να του ανοίξεις το κεφάλι στα δύο πριν ξεκινήσει αυτή η κουβέντα. Όταν ο άλλος είναι τρανός ομιλητής με πλούσιο λεξιλόγιο κι έχει αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο να χρησιμοποιεί τις λέξεις, σε κάνει πολλές φορές να μην μπορείς να φέρεις διαφορετική γνώμη πάνω σε ένα θέμα. Έχει αυτό το ιδιαίτερο προνόμιο να σε φέρει στο δικό του μήκος κύματος και τελικά να σε κάνει ν’ αλλάξεις γνώμη μόνο και μόνο από τον τρόπο που εξέφρασε αυτή του την άποψη.

Κι ύστερα εσύ κάθεσαι εκεί στη θέση σου και τον αφήνεις να μιλάει και να μιλάει μέχρι που κάποια στιγμή θα σταματήσει και τότε εσύ θα χαμογελάσεις και θα πεις να συνεχίσει να μιλάει γιατί σου αρέσει να τον ακούς. Γιατί σου αρέσει να νιώθεις ότι παλεύει να σε κάνει να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Να νιώθεις ότι καταβάλει προσπάθεια, ψάχνοντας να βρει τις κατάλληλες λέξεις και φράσεις. Σου αρέσει να ακούς το ηχόχρωμα της φωνής ν’ αλλάζει ένταση όπου χρειαστεί είτε για να τονίσει κάτι είτε για να ελαφρύνει το κλίμα. Σου αρέσει να βλέπεις την ένταση των ματιών, το πάθος της φωνής, τη στάση του σώματος.

Είναι αυτό που λένε πως τελικά το μυαλό ερωτεύεσαι. Γιατί το μυαλό έχει τέτοια δύναμη που εσύ ο ίδιος νιώθεις αδύναμος να του αντισταθείς. Το μυαλό ξέρει και ορίζει τα πάντα. Σώμα, μάτια, ψυχή. Και μέσα από όλη αυτή την κατάσταση νιώθεις πως όντως είναι σαν να έχεις ερωτευτεί ξανά από την αρχή, γιατί ξέρει πώς μπορεί να σε κερδίσει με το πιο απλό και σπουδαίο μέσο. Την έκφραση.

Να μιλάτε με τις σχέσεις σας, όσο πιο συχνά μπορείτε. Να μάθετε ν’ ακούτε ο ένας την γνώμη του άλλου. Είναι τόσο σημαντικό επίσης να μάθετε να κατανοείτε τα θέλω του άλλου σε μία σχέση. Και έτσι μέσα από το πιο απλό μέσο, μια συζήτηση, θα βγαίνετε κάθε φορά πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι.

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!