Check it out: Διαγωνισμός Διηγήματος σε συνεργασία με τη Fylatos Publishing. Πάρε μέρος εδώ!

pillow5913

Ο έρωτας θεωρείται το ισχυρότερο συναίσθημα έλξης μεταξύ δύο ανθρώπων. Όμως δε δέχεται μια ερμηνεία και ούτε βιώνεται από όλους με τον ίδιο τρόπο. Όσοι ερωτεύτηκαν ένιωσαν τη ζωή τους να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους, αισθάνθηκαν συναισθήματα που δεν ήξεραν πως να περιγράψουν και συμπεριφέρθηκαν με τρόπους που ήταν πρωτόγνωροι ακόμα και στους ίδιους. Ήταν αυτό το συναισθηματικό roller coaster, που από την μια υπάρχει αυτή η ευφορία και ο ενθουσιασμός που κατακλύζει το μυαλό σε βαθμό που αγαπάς όλο τον κόσμο σαν να έχεις πάρει ισχυρό παραισθησιογόνο, και από την άλλη έχεις έντονες αντιδράσεις λες και θες να τσακωθείς με όλους και όλα σου φταίνε.

Ο έρωτας είναι μια έντονη εμπειρία που το βίωμα της ενδέχεται να μας αποσταθεροποιήσει από την καθημερινότητα, αφού όλες οι σκέψεις και οι δράσεις γυρίζουν γύρω από ένα και μόνο άτομο. Όλα νιώθουμε ότι αλλάζουν μέσα μας, ασχέτως αν ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να υπάρχει στο ίδιο μοτίβο. Από την μια πλευρά ο έρωτας που νιώθουμε για αυτό το άτομο, μας κάνει να χάσουμε το αίσθημα της λογικής και να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα όπως μας βολεύει. Αναμασάμε σκέψεις και αποκτούμε εμμονές, του τύπου  «Τι να κάνει τώρα; Πού είναι; Με ποιους είναι;». Ανασύρουμε αναμνήσεις και συζητήσεις από τη μνήμη μας και σκεφτόμαστε τα ιδανικά και τα τραγικά σενάρια για το παρόν και το μέλλον. Το θέμα είναι πως τα πιστεύουμε τόσο πολύ αυτά τα σενάρια σαν να είναι η πραγματικότητα. Στήνουμε ολόκληρους διαλόγους και προσπαθούμε να βγάλουμε ένα πιθανό συμπέρασμα. Το μυαλό μας, το σώμα μας και τα συναισθήματά μας επηρεάζονται σε βαθμό που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργικότητα μας και την υγεία μας.

Από την άλλη πλευρά το αίσθημα του να είσαι ερωτευμένος σου δίνει φτερά και όνειρα. Νιώθεις ότι γεννιέσαι ξανά, ότι είσαι ένας καινούριος άνθρωπος. Η διάθεση σου είναι διαφορετική και έχεις όρεξη για καινούρια πράγματα και νέες εμπειρίες. Όλο αυτό το συναίσθημα σου δίνει ώθηση να ονειρευτείς και να τρέφεις ελπίδες. Όλα φαίνονται διαφορετικά.

Πιάνεις τον εαυτό σου να χαμογελάει σε άσχετες στιγμές. Δεν ξέρεις από πού προκύπτει αυτή η χαρά, αλλά τη νιώθεις. Είσαι πιο απορροφημένος απ’ ότι συνήθως. Στο μυαλό σου κυριαρχεί ένα και μόνο πρόσωπο. Φέρνεις συνέχεια στο μυαλό σου την εικόνα του, τι σου είπε, πώς σε κοίταξε, το χαμόγελό του. Ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Η εμμονή στον αγαπημένο σου, σύμφωνα με την επιστήμη, οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης. Θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε περιθώριο για βελτίωση. Όταν όμως είσαι ερωτευμένος, βρίσκεις τη δύναμη να δουλέψεις πάνω στα ελαττώματά σου. Θέλεις να γίνεις η καλύτερη έκδοση του εαυτού σου για εσένα, αλλά κυρίως για το άτομο που αγαπάς.

Τα συναισθήματα σου είναι άνευ όρων. Όταν αγαπάς κάποιον άνευ όρων σημαίνει πως η αγάπη σου για αυτόν είναι απόλυτη και δεν γνωρίζει από κανόνες. Βέβαια θεωρώ πως το άνευ όρων είναι πλεονασμός, μιας και κ η αληθινή αγάπη έτσι πρέπει να είναι. Ο έρωτάς σου είναι το πρώτο άτομο που σκέφτεσαι μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πρωτού κλείσεις τα μάτια σου για να κοιμηθείς. Όταν σου συμβαίνει κάτι καλό, είναι ο πρώτος που το μαθαίνει, ενώ όταν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα είναι το πρώτο άτομο που ζητάς υποστήριξη. Είναι η προτεραιότητά σου. Η αγάπη είναι ανιδιοτελής. Πριν ερωτευτείς είσαι το πιο σημαντικό άτομο για σένα, αλλά αυτό αλλάζει, αφού γνωρίσεις τον έρωτα. Τότε οι ανάγκες του γίνονται ισοδύναμες με τις δικές σου και στην πορεία πιο σημαντικές από αυτές.

Λάμπεις και δεν μπορείς να σταματήσεις να χαμογελάς. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο προνόμιο του να είσαι ερωτευμένος. Φαίνεσαι νεότερος, πιο ανανεωμένος και γεμάτος ζωή. Αν και δεν έχεις όρεξη για φαγητό, οι παλάμες σου είναι ιδρωμένες και δεν είσαι ιδιαίτερα ευφραδής, λάμπεις. Ο έρωτας αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και όπως αναφέρεται και στο περιοδικό Self, «μόλις αρχίσει να ρέει το οξυγόνο και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά αρχίζεις να δείχνεις πιο νέος και ωραίος». Φροντίζεις περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως την εμφάνισή σου. Περνάς περισσότερο χρόνο μπροστά στον καθρέφτη και δεν λυπάσαι να ξοδέψεις τα (λίγα ή πολλά) λεφτά σου για να ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου.

Ο έρωτας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους, δε ρωτάει, δε ενημερώνει και κάποτε δεν γίνεται καν αντιληπτός. Ούτε καν από τους ενδιαφερόμενους. Με κάποιο τρόπο ανεξήγητο, ένα πρόσωπο έχει μια συγκεκριμένη αύρα, όταν είναι ερωτευμένο και ευτυχισμένο. Όταν ένα πρόσωπο ερωτεύεται, αλλάζει εντελώς και αυτό αντανακλάται στη γλώσσα του σώματος. Μερικοί άνθρωποι αδυνατούν να παρατηρήσουν αυτές τις αλλαγές, αλλά τα σημάδια είναι σίγουρα εκεί. Η λάμψη της ευτυχίας και της χαράς, που προέρχονται από το υποσυνείδητό του, αντανακλάται με μια λάμψη στα μάτια και ένα χαμόγελο που είναι δύσκολο να λείψει από το πρόσωπό του.

Ο έρωτας σε ορίζει και σε αλλάζει με έναν τρόπο που δεν εξηγείται από τη λογική. Έναν τρόπο ακραίο και χωρίς όρια. Μετά το πέρασμά της, μπορεί να είναι όλα ίδια, αλλά δεν είσαι εσύ πια ίδιος. Γιατί όταν την ζήσεις την στιγμή, όταν αφήσει πάνω σου το σημάδι της, τη μυρωδιά της και τη γεύση της, δεν θα μπορέσεις ποτέ ξανά να αγνοήσεις αυτά που σε έκανε να δεις. Ο έρωτας είναι μια αναγέννηση της καλύτερης εκδοχής του εαυτού που δεν ήξερες ότι υπάρχει τόσο καιρό μέσα σου.

Συντάκτης: Χαρά Νταμουράκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα