Η φιλία είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας, είναι αυτοί οι άνθρωποι που μένουν δίπλα μας σε όποια κατάσταση κι αν βρεθούμε, είναι εμπιστοσύνη, αφοσίωση, ειλικρίνεια, κατανόηση. Δε γνωρίζει σύνορα, χρώματα, φύλο ή ηλικία. Φυσικά, το δικό σου φιλαράκι είναι το καλύτερο από όλους τους άλλους ό,τι και να γίνει, ακόμη κι όταν δεν ακούει τις συμβουλές σου. Πώς μπορείς να το στηρίξεις, όμως, σε αυτήν την περίπτωση που ξέρεις ότι αυτό που πάει να κάνει είναι βλακεία, αλλά θα την κάνει όπως και να έχει;

 

1. Μην το αποπάρεις

Αρχικά πρέπει να κάτσεις και να ακούσεις τον λόγο που θέλει διακαώς να κάνει αυτό που θέλει. Κάθισε και προσπάθησε να κατανοήσεις αυτά που θα σου πει, αλλά, ακόμη κι αν δεν μπορείς για κανέναν λόγο να τα κατανοήσεις μην επιλέξεις να μαλώσεις το φιλαράκι σου. Όποια στιγμή κι αν σε χρειαστεί, άκου έχοντας υπόψη πως κι εσύ έχεις κάνει κάτι ανάλογο και το μόνο που ήθελες είναι να μοιραστείς τη σκέψη σου χωρίς να σε πετροβολήσουν.

 

2. Μείνε ουδέτερος

Όπως προαναφέρθηκε σε κανένα δεν αρέσει να τον κρίνουν. Μπορείς απλά και όμορφα να πεις την άποψή σου, χωρίς να ξεκινήσεις να ουρλιάζεις για το πόσο λάθος θεωρείς πως είναι όλο αυτό. Κράτα εκτός τα συναισθήματα και τα ενδεχόμενα και γίνε πρακτικός. Τι συμβαίνει τώρα, τι συνέβη πριν, ποια είναι τα ρεαλιστικά εμπόδια, οι βασικές λύσεις. Μην προσπαθήσεις να παρέμβεις με σενάρια. Ίσως με την ανάλυση των γεγονότων και τίποτα παραπάνω, να μειωθεί ο κίνδυνος να κάνει ακόμη πιο μεγάλη ανοησία και φυσικά να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν.

 

3. Όσο και να μη θες, βοήθα

Σίγουρα θα υπάρχει κάτι στο οποίο θα θέλει να βοήθησεις και κάτι στο οποίο όντως θα μπορείς. Η επιλογή του μπορεί να μη σε βρίσκει να πετάς από χαρά, όμως είναι κάτι που επέλεξε να κάνει και σε χρειάζεται. Πες του λοιπόν ότι είσαι μαζί του ό,τι και να γίνει και βάλε πλάτη ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσεις εκατό φορές για να δεις αν το αμόρε είναι εκεί που σου είπε ή να ξημεροβραδιάζεστε στο μαγαζί που δουλεύει. Ακόμη και μια μικρή συμβουλή για ένα backup plan ίσω να είναι μια μεγάλη βοήθεια.

 

4. Μπορείς να κρατήσεις αποστάσεις

Έκφρασε ότι δε συμφωνείς με τη στάση του και μείνε διακριτικά στο πλευρό του. Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται με το έτσι θέλω να παρέμβεις στην κατάσταση για να δείξεις πόσο καλός φίλος είσαι. Κάτσε στον καναπέ και δώσε χώρο, ακόμα κι αν αυτός σε ζορίζει λιγάκι. Έτσι ακόμη και με αυτόν τον τρόπο το φιλαράκι σου θα καταλάβει πως είσαι δίπλα του. Και φυσικά, μην ξεχάσεις να έχεις πάντα το κινητό στο δυνατό, για παν ενδεχόμενο.

 

5. Μην πεις ψέματα

Δε μιλάμε να τον ενθαρρύνεις κάθε φορά να τρέχει με κλειστά μάτια προς μια ανοησία που θέλει να κάνει.Έτσι είναι σημαντικό να πεις ότι, πιθανόν, με αυτό που θα κάνει θα πέσει σε τοίχο, όμως μια ζωή την έχουμε. Αν δε ρισκάρει δε θα καταλάβει το λάθος ή το σωστό. Ενθάρρυνε να μη φοβάται να ρισκάρει, να πληγωθεί αφού εσύ είσαι κοντά του ό,τι και να γίνει, απλώς εξήγησε πως σε όλα υπάρχει μέτρο κι όριο.

Ας μη γελιόμαστε όλοι μας σε αυτή την υπέροχη ζωή έχουμε κάνει τα λάθη μας, τις ανοησίες μας και δε βγήκε πουθενά αυτό που θέλαμε. Ακόμη και να κάνουμε μια λάθος επιλογή, όμως, εφόσον από πίσω μας έχουμε έναν καλό φίλο, κάθε φορά που πέφτουμε θα μας δίνει το χέρι για να ξανασηκωθούμε. Κι ας μας πει «εγώ στα ‘λεγα» όσο μας σηκώνει.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Φωτίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου