Πολλές συμπεριφορές που βιώνουμε καθημερινά πλέον έχουν όνομα (gaslighting, lovebombing, ghosting κ.α) κι αυτό μας δίνει ένα πλαίσιο για να κατανοούμε ότι, όχι απλώς δεν είμαστε μόνοι σε αυτό, αλλά ούτε και περίεργοι που νιώθουμε έτσι. Κάπως έτσι κι άλλη μια συμπεριφορά που πριν 20 χρόνια δε θα μπορούσαμε να ορίσουμε με τόση ακρίβεια, πλέον έχει μελετηθεί και ως έναν βαθμό αποκωδικοποιηθεί: το negging.

Ως negging ορίζεται η συμπεριφορά, όπου κάνεις ένα δήθεν κομπλιμέντο, με μία και καλά όχι προσβολή, αλλά πρόταση βελτίωσης. «Είσαι πολύ όμορφη, αλλά δε σου ταιριάζει αυτό το φόρεμα γιατί είναι κοντό». Σκοπός της τακτικής αυτής είναι να μειώσεις την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας για να είναι πιο εύκολη λεία ή να την κάνεις να πεισμώσει και να σου αποδείξει ότι είναι καλύτερη από αυτό που εσύ πιστεύεις -και καλά- για αυτήν. «Με αφήνει παντελώς αδιάφορη η άποψή σου» θα έπρεπε να είναι η μόνη απάντηση. Αλλά οι τεχνικές χειραγώγησης είναι τόσο μεθοδευμένες που δε γίνονται σχεδόν ποτέ αντιληπτές εκείνη τη στιγμή.

Το άλλο απίστευτο με το negging είναι ότι δεν ξεκίνησε ως όρος για να καταγγείλει τη συμπεριφορά, αλλά ως στρατηγική φλερτ. Η απαρχή έγινε από μία ομάδα αντρών που δημιούργησαν μία κοινότητα με απώτερο σκοπό να ανταλλάσσουν απόψεις για το πώς να ρίχνουν γυναίκες. Τα μέλη αυτής της κουλτουριάρικης κοινότητας ονομάστηκαν, pickup artist (PUA) γιατί προφανώς είναι καλλιτέχνες στο παιχνίδι της σαγήνης. #νοτ. Σας ακούγεται λάθος; Ε ναι, είναι πολύ. Αργότερα, ο νονός της όλης «στρατηγικής» έγραψε κι ένα βιβλίο· τόσο φοβερές ιδέες είχε που ήθελε να τις καταγράψει για να μείνουν στην αιωνιότητα.

Το negging, εκτός που παίζει με την ψυχολογία μας και την αυτοπεποίθησή μας, καλλιεργεί πολλές φορές και τον ανταγωνισμό ή και το slut shaming. «Είσαι τόσο όμορφη, γιατί θέλεις να έχεις μακριά νύχια; Κόκκινο κραγιόν; Τατουάζ; Εσύ δεν είσαι σαν τις άλλες.» Οι άλλες ποιες είναι ακριβώς; Και φυσικά και δεν είμαι σαν τις άλλες γιατί όλες είμαστε μοναδικές και ξεχωριστές. Καλλιεργεί την υποτίμηση για να σε φέρει εκεί που θέλει και να σε πείσει ότι είναι πολύ καλύτερός σου· μη σου πω ότι σου κάνει και χάρη που σε συμβουλεύει, για το καλό σου.

Η ψυχολογική χειραγώγηση, δεν είναι κάτι που μπορούμε να ανεχτούμε. Γιατί κάποιος που έχει αυτή τη συμπεριφορά, κρύβει πολύ περισσότερες παθογένειες από αυτές που αφήνει να φανούν. Ο άνθρωπος που καταφεύγει σε αυτές τις τεχνικές, έχει ανασφάλειες και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Άρα θα προσπαθεί να ασκεί εξουσία για να έχει τον έλεγχο της κατάστασης για να μην αλλάξει αυτή η σχέση δυναμικό και καταλάβεις πόσο υπό είναι αυτός. Και καμία σχέση δεν ευδοκίμησε με όλες αυτές τις διαταραχές μαζεμένες ή και μεμονωμένες.

Ο σκοπός είναι να καταλάβουμε ότι θα είμαστε πάντα καλύτερα μόνοι, παρά με ένα χειριστικό μουλάρι. Για τη μοναξιά υπάρχουν λύσεις. Μπορείς να οργανώσεις τη ζωή σου με έναν τρόπο που θα είναι όμορφη, χαρούμενη. Να οργανώσεις το ταξίδι που πάντα επιθυμούσες, να μάθεις τη γλώσσα που ποτέ δεν είχες χρόνο να μάθεις, γιατί άλειφες τη μαρμελάδα στο ψωμί του τα πρωινά. Με έναν χειριστικό άνθρωπο κάθε μέρα θα είναι πρόκληση γιατί δε θα ξέρεις με τι διάθεση ξύπνησε. Δεν ξέρεις αν θα είναι «καλά» ή αν θα σου το βγάλει ξινό. Κι είναι πραγματικά κρίμα.

Τέλος, και σας αποδεσμεύω (ούτε καν), με το να είμαστε με άντρες και γενικά ανθρώπους που είναι γεμάτοι με ψυχολογικά, χαλάμε την πιάτσα. Από τη στιγμή που έχουν αυτή την ειδεχθή συμπεριφορά και καταφέρνουν να είναι σε σχέση δε θα προσπαθήσουν να βρουν τα λάθη τους γιατί απλούστατα βλέπουν ότι η τεχνική τους αποδίδει, άρα δεν υπάρχουν λάθη. Γινόμαστε συνένοχοι στις απαράδεκτες συμπεριφορές τους. Κι αφού έπεισαν ένα άτομο, γιατί όχι κι άλλα, στην τελική;

Συντάκτης: Acca Boolicious