Αύγουστος θα πει καλοκαίρι. Άφθονος ήλιος να καίει, ζέστη περισσή και θάλασσα. Βουτιές στο νερό για να δροσιστείς. Θα πει αλμύρα στο κορμί και τα μαλλιά, μαυρισμένα σώματα στην αμμουδιά, σημάδι απ’ το μαγιό στο λαιμό.

Αύγουστος θα πει μπλε, πολύ μπλε να’ χει να βλέπει το μάτι σου κι εσύ να χαζεύεις σ’ αυτό και ν’ ατενίζεις ατέλειωτα. Να το θαυμάζεις και να ηρεμεί η ψυχούλα σου στη θέα του.

Θα πει άραγμα στην αιώρα, κοιτώντας μόνο τον ουρανό. Μπιτς πάρτι και μαζώξεις με φίλους στην παραλία για βραδινό μπάνιο με μουσικούλα, κιθάρα και παγωμένες μπίρες κι ύστερα ξημέρωμα στις ξαπλώστρες.

Είναι ο μήνας που θα ξεκλέψεις χρόνο για να τιμήσεις την αυλή και θα ξεχαστείς σε συζητήσεις ως το πρωί, που θα ευχαριστηθείς θερινό σινεμά κάτω από τ’ αστέρια. Α ναι, και που θα γευτείς ζουμερό καρπούζι. Καρπούζι και σταφύλια όσα θες.

Που θα έχεις την ευκαιρία ν’ απολαύσεις κοκτέιλ κάτω απ’ το μοναδικό αυγουστιάτικο φεγγάρι, τ’ ολόγιομο. Αυτό το φεγγάρι, αυτή η ατμόσφαιρα, αυτή η αύρα που ξέρεις ότι έχει υπάρξει ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης για τόσους καλλιτέχνες κι έναυσμα για τόσα έργα. Ακούς τ’ όνομά του και το μυαλό σου τρέχει πια αυτόματα σ’ αυτά.

Αύγουστος ίσον ξεγνοιασιά, χαλάρωση, ελευθερία. Κι όλα αυτά με τη σειρά τους θα πουν χαμόγελο, όρεξη, κέφι. Δεν μπορεί να είσαι τίποτα άλλο πέρα από χαρούμενος αυτό τον μήνα, εκεί που χτυπά η καρδιά του καλοκαιριού.

Ο μήνας που οι περισσότεροι παίρνουν άδεια απ’ τις δουλειές τους και λαχταρούν να φτάσει πώς και πώς για να πάρουν τα μπογαλάκια τους και να σηκωθούν να φύγουν. Προς πάσα κατεύθυνση αρκεί να ξεφύγουν απ’ την καθημερινότητα. Στο εξοχικό, στους φίλους, σε κάποιο νησί, οπουδήποτε. Φτάνει να είναι διακοπές.

Γι’ αυτούς εμφανίζεται σαν όαση για να ξεκουραστούν, για να φορτίσουν μπαταρίες, να ηρεμήσουν, ν’ αλλάξουν παραστάσεις. Να ξεχυθούν στις παραλίες, να βγάλουν απ’ το μυαλό προγράμματα κι ωράρια κι απλά ν’ αφεθούν ολοκληρωτικά στην αγκαλιά του. Ψυχή τε και σώματι.

Ακόμη και για όσους ξεμείνουν στην πρωτεύουσα, ο Αύγουστος αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Είναι η μόνη περίοδος του χρόνου που αδειάζει τόσο πολύ. Που θα δεις ερημωμένους δρόμους, λιγοστά αμάξια να κυκλοφορούν κι οι αποστάσεις θα μικρύνουν ξαφνικά. Πρωτοφανής ηρεμία επικρατεί κι οι εικόνες που αντικρίζεις φαντάζουν εντελώς ξένες απ’ αυτές που έχεις συνηθίσει να βλέπεις στην επιβλητική της ύπαρξη.

Διαθέσιμη ν’ ανακαλύψεις μια διαφορετική της πλευρά που ενδεχομένως ν’ αγνοούσες και γιατί όχι; Να εντοπίζεις την μαγεία μέσα σ’ αυτή.

Απ’ τη μια να βρίσκεις την ησυχία σου και να την εκτιμάς καθότι σπάνια κατάσταση κι απ’ την άλλη να σε πιάνει μελαγχολία. Δεν έχεις μάθει έτσι εσύ, θες νεύρο, ζωή κι αυτή η ερημιά σε παραξενεύει. Σε τσιγκλάει, να φύγεις κι εσύ. Τι να κάνεις κι εσύ εδώ;

Ο Αύγουστος σε παρακινεί να την κάνεις και σου προσφέρει απλόχερα αυτό που έχεις ανάγκη, τη στιγμή που το χρειάζεσαι, μετά από μια γεμάτη χρονιά, να χαλαρώσεις και να μηδενίσεις το κοντέρ προκειμένου να ξεκινήσεις δυναμικά από Σεπτέμβρη να γράφεις πάλι χιλιόμετρα.

Σαν προετοιμασία λειτουργεί αυτός ο μήνας για τον επόμενο. Κι έτσι ξέγνοιαστος που είσαι, αφήνεις να σου τρυπώνουν οι ιδέες στο κεφάλι και να κάνεις σχέδια για όσα θες να πραγματοποιήσεις. Χαλάρωσε λοιπόν κι αφέσου πάνω του!

 

Επιμέλεια Κειμένου Σταυρούλας Βιτετζάκη: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Σταυρούλα Βιτετζάκη