Είσαι πρωτοετής φοιτητής και πέρασες σε κάποια άλλη πόλη ή απλώς έμεινες στη δική σου; Ετοιμάσου να μάθεις πληροφορίες για σένα που ούτε η μάντισσα απ’ τους πειρατές της Καραϊβικής δε θα ‘ξερε να σου αποκαλύψει.

Βγαίνουν οι βάσεις, έχεις περάσει κάπου κι αρχίζεις τα όνειρα για το τι θα κάνεις εκεί. Λοιπόν, σκέφτεσαι πριν από οτιδήποτε άλλο τα γκομενάκια. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως sex symbol σαν φοιτητής ή φοιτήτρια που θα σε βλέπουν και θα λιώνουν. Και με το δίκιο σου. Έχεις φιλοδοξίες πλέον και στόχους. Έχεις αρχίσει να εκτιμάς επιτέλους τον εαυτό σου, όσο κι αν δεν το παραδέχεσαι σε κανέναν παρά μόνο στον ίδιο σου τον εαυτό. Νέα πόλη ή όχι και νέες καταστάσεις. Αλίμονο, αν δε σε εξίταρε η προβολή του εαυτού σου.

Αν πρόκειται να μείνεις μόνος σου, τότε κάπου στο μυαλό σου τριγυρνά η ιδέα ότι θα γυρνάς όποτε θες και δε θα ‘χεις υποχρεώσεις ούτε θα ‘χεις τη μάνα σου τριγύρω να στα πρήζει. Θα ‘χεις στο νου σου ότι θα πας αλλού και θα τα γαμήσεις όλα, ότι θα είσαι ο άρχοντας της νύχτας και πιθανόν να ‘χεις σκεφτεί ότι θα πάρεις μέρος σε τριτοκοσμικές παρτούζες.

Σύντομα θα διαψευστείς μόνος σου. Η μαμά να ξέρεις είναι το πολυτιμότερο αντικείμενο στα χρονικά της φοιτητικής σου ζωής, στο απόγειο της ζωντάνιας σου, μ’ άλλα λόγια στην καλύτερη περίοδο της ζωής σου. Φιλική συμβουλή. Όταν φτιάχνετε το σπίτι μαζί κι αρχίζει να σου λέει τις μαλακίες περί πλυντηρίου και καθαριότητας, μην την αγνοήσεις! Κάτσε συγκεντρώσου για να μη χρειαστεί να την πάρεις δώδεκα το βράδυ κάποια μέρα τηλέφωνο και σου ρίξει δίκαια καντήλια.

Αυτό όμως που κάνει τη μαμά νούμερο ένα είναι το φαγητό που σου στέλνει. Προσκυνήστε τις γι’ αυτό. Δε χρειάζεται παραπάνω κουβέντα. Το φαγητό είναι φαγητό. Δε χωράνε συμβιβασμοί μ’ αυτό. Και πάντα το σπιτικό φαγητό είναι καλύτερο. Φαντάσου το σπιτικό φαγητό σ’ άλλη πόλη. Οπότε εσείς που συνεχίζετε να ’στε φοιτητές στο σπίτι σας, στην πόλη σας είστε ευλογημένοι.

«Δε θα πολυβγαίνω γιατί δε θα ‘χω λεφτά», «ελπίζω να τελειώσω στα τέσσερα χρόνια, αλλά αν μου αρέσει η πόλη μπορεί να κάτσω παραπάνω» και «θα περνάω μαθήματα απ’ το πρώτο εξάμηνο» είναι τρεις θρυλικές φράσεις-ορόσημα του πρωτοετή φοιτητή. Επίσης ο θρύλος λέει ότι όντως υπάρχουν φοιτητές που το ‘χουν καταφέρει αυτό. Μυστήρια πλάσματα, σίγουρα δεν είναι φοιτητές, μην μπερδεύεσαι. Εμένα θα ακούς εσύ!

Αρχικά, μάντεψε που θα φύγουν όλα σου τα λεφτά. Τσακάλι είσαι! Επίσης μάντεψε ποιος δε θα τελειώσει στα τέσσερα χρόνια. Ανθρώπους που δεν πίνουν μπίρα και παίρνουν πτυχίο στα τέσσερα χρόνια μην τους εμπιστεύεσαι! Οπότε καταλαβαίνεις ότι αυτομάτως δε θα περάσεις ούτε ένα μάθημα στο πρώτο εξάμηνο. Άντε, χαριστικά ένα ή δύο. Μαθήματα μετά το 3ο έτος ρε, μην είσαι χαζός!

Τέλος, σαν πρωτοετής θα εξελίξεις την έννοια της πατέντας. Τι εννοώ; Πώς γίνεται κάποιος να βράζει μακαρόνια σε κατσαρόλα; Το βράσιμο θέλει βραστήρα! Πέτα τα μέσα στο βραστήρα και σ’ ένα λεπτό έχεις κάνει τη δουλειά σου χωρίς να λερώσεις τίποτα. Αντίστοιχες πατέντες, λοιπόν, θ’ αναπτύξεις ο ίδιος και να καυχιέσαι γι’ αυτές γιατί σώζουν κόσμο.

 

Επιμέλεια κειμένου Παναγιώτη Μουστάκα: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Παναγιώτης Μουστάκας