Κάτι που απ’ τη φύση μας όλοι απολαμβάνουμε και μας ιντριγκάρει απίστευτα είναι τα παιχνίδια και δη τα παιχνίδια αναμέτρησης. Σε κάθε μορφή κι έκτασή τους τα παιχνίδια τέτοιου είδους μας εξιτάρουν και μας παθιάζουν στα πλαίσια μιας παρέας, της οικογένειας, του έρωτα. Αυτό που πρώτο σου έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτείς τέτοιου είδους αναμετρήσεις είναι μάλλον το στοίχημα.

Ποιος βρέθηκε ποτέ σε παρέα που δεν ακούστηκε τουλάχιστον δέκα φορές η φράση «πάμε στοίχημα;» όταν ειπώθηκε κάτι αμφιλεγόμενο; Ποιος δεν είπε στο κυριακάτικο τραπέζι με γονείς, αδέρφια, ξαδέρφια και όλο το στρουμφοχωριό «βάζεις στοίχημα;» όταν εκνευρίστηκε ή παθιάστηκε με κάτι; Και τέλος ποιος δεν έβαλε στοίχημα με το μεγάλο του έρωτα εν μέσω είτε φοβερού τσακωμού είτε εκδήλωσης όρκων αγάπης κι έρωτος, είτε πειραγμάτων ένα Σάββατο πρωί στο κρεβάτι;

Τα στοιχήματα είναι πολλά παραπάνω από μια απλή φράση κι ένα αντίτιμο. Είναι διαδικασία και μάλιστα άκρως απολαυστική. Είναι μια άτυπη αναμέτρηση, είναι ένα παιχνίδι επιβολής εξουσίας μεταξύ των δύο μερών του στοιχήματος. Και τι πιο ελκυστικό απ’ την εξουσία;

Στους περισσότερους ανθρώπους το στοίχημα παρέχει μια ηδονιστική απόλαυση, τους βάζει σε μια ίντριγκα και μια ένταση που γουστάρουν όσο τίποτα. Η στιγμή ακριβώς που γίνεται το deal είναι εκείνη που κάνει την αδρεναλίνη να εκτινάσσεται και να σε γεμίζει συναισθήματα που δεν μπορείς ακριβώς να κοντρολάρεις κι αυτό ακριβώς είναι που θες.

Στέκεστε απέναντι, εσύ κι ο προσωρινός σου αντίπαλος και προσφέρετε ο ένας στον άλλο μια ανταμοιβή ανάλογη των πιθανοτήτων που έχετε ο καθείς να επικρατήσει. Κι ακριβώς εκείνη τη στιγμή εισέρχεστε σ’ έναν μίνι πόλεμο, σε μια διαμάχη περιορισμένης έκτασης, μία κούρσα την οποία νικάει εκείνος που θα επιβεβαιωθεί.

Για να μη μιλήσω και για μια ακόμα μορφή στοιχήματος, πολλές φορές την πιο ηδονική όλων: το στοίχημα με τον εαυτό σου. Ο αντίπαλος εν προκειμένω είναι η φωνή μέσα σου, το πνεύμα αντιλογίας σου που φροντίζει να σου υπενθυμίσει πως κάτι δεν μπορείς να πετύχεις, πως κάτι θα σε δυσκολέψει, πως ίσως είσαι ανίκανος να επιτεύξεις ένα στόχο. Εκεί ακριβώς είναι που όλα γίνονται δυνατά, κάνεις τα πάντα να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να κάνεις την ενοχλητική φωνούλα να πάψει άπαξ και δια παντός. Αυτό είναι και το σημείο που απολαμβάνεις τρελά και που σου δίνει ώθηση να κάνεις ακόμα και τα αδύνατα, δυνατά.

Η μαγεία του στοιχήματος –του κάθε είδους στοιχήματος– κρύβεται στο άκουσμα της κόρνας εκκίνησης του αγώνα. Με το που γίνει το πολυπόθητο deal, το μυαλό αρχίζει ξέφρενους χορούς και βρίσκεται σε διαρκή ένταση. Αυτό από μόνο του είναι πλήρως αναζωογονητικό κι εθιστικό.

Όταν πρόκειται για στοίχημα με φίλους η διαδικασία είναι πιο ανάλαφρη, πιο χαλαρή και συνήθως με μια περιπαικτική διάθεση μεταξύ των δύο πλευρών του αγώνα. Πέφτει γέλιο, πέφτει κοροϊδία και πειράγματα. Είναι αφορμή για διασκεδαστικούς διαλόγους και μικρούς, χαριτωμένους τσακωμούς.

Τα στοιχήματα στην οικογένεια είναι ένα τσακ πιο ριψοκίνδυνα. Και λέω ριψοκίνδυνα γιατί σπανίως παραμένουν στο επίπεδο πλάκας. Το στοίχημα μπαίνει αλλά λόγω της άνεσης που νιώθουμε με την οικογένειά μας η κόντρα μπορεί να γίνει λίγο πιο άγρια απ’ όσο είναι λογικό και ή που θα καταλήξει σε ένα χωρίς αιτία τσακωμό εφ’ όλης της ύλης που συνήθως ο χαμένος ξεκινάει για ευνόητους λόγους, ή που η επιβράβευση θα ‘ναι τόσο καλή που θα σε κάνει οπαδό των στοιχημάτων no matter what.

Περνώντας στην κατηγορία «ερωτικά στοιχήματα» κι εννοώντας τα στοιχήματα που βάζεις με το κατά καιρούς άλλο σου μισό, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δελεαστικά. Συνήθως ο χαμένος είναι εξίσου κερδισμένος με αυτόν που επικράτησε του στοιχήματος κι εκτός του ότι και οι δυο μένετε παραπάνω από ευχαριστημένοι εν τέλει, το deal σας βάζει σε μια διαδικασία να προσπαθείτε για κάτι στα πλαίσια ενός ερωτικού παιχνιδιού που είναι το λιγότερο αφροδισιακό κι εκτονωτικό. 

Το στοίχημα εν ολίγοις είναι αναπόσπαστο κομμάτι απόλαυσης και δέλεαρ, είναι τονωτικό, είναι αναζωογονητικό, διασκεδαστικό και συνήθως παραγωγικό. Είναι ένας νομιμοποιημένος πόλεμος και μια μάχη με έναν και μοναδικό όρο, μία και μοναδική συνθήκη: την κατάκτηση του επάθλου με κάθε τρόπο. Και ποιος δε θέλει να στέφεται νικητής;

 

Επιμέλεια Κειμένου Νέλης Χαχάμη: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Νέλη Χαχάμη