H απόφαση του να παντρευτείς με κάποιον τις περισσότερες φορές είναι αρκετά δύσκολη για να την πάρεις. Δεν είναι άλλωστε εύκολο πράγμα το να συμφωνήσεις, έστω και για εκείνη τη στιγμή της τελετής, ότι θα περάσεις ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή σου στο πλευρό ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Αφού γνωρίσεις εκείνον που τελικά θα σου εμπνεύσει το όλο σκηνικό γάμος, παιδιά, σκυλιά, αφήνεις συνήθως κι ένα εύλογο διάστημα για να γνωριστείτε πριν αποφασίσετε τελικά να κάνετε το επόμενο βήμα. Να μάθετε καλά ο ένας τον άλλον, τι αγαπάει, τι μισεί, τι είναι αυτό που το βγάζει κυριολεκτικά έξω απ’ τα ρούχα του. Να ξεπεράσετε κάποιες δύσκολες στιγμές, μερικές σημαντικές αλλαγές, να γίνει το στήριγμά σου, εσύ το δικό του κι έτσι να ωριμάσετε μαζί.

Μετά απ’ όλα αυτά θα ακολουθήσει η πρόταση γάμου, η αποδοχή της, η αποταμίευση, ο προγραμματισμός, η τελετή κι ύστερα μια κοινή ζωή για να την περάσετε όπως επιθυμείτε. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι περιπτώσεις που θέλησαν να τα ζήσουν όλα αυτά με πατημένο το κουμπί του fast forward.

Αποφάσισαν να κάνουν με μια ανάσα αυτό που σε άλλα ζευγάρια μπορεί να πάρει και πάνω από μια δεκαετία. Κατά αυτόν τον τρόπο αφού γνωρίσουν κάποιον κι αισθανθούν μέσα τους πως είναι ο ένας και μοναδικός, περνάνε επί τροχάδην την περίοδο της γνωριμίας, σχέσης, προσαρμογής και φτάνουν με τη μία στο να μοιράζουν προσκλητήρια και κουφέτα για το ευτυχές γεγονός

Οι περισσότεροι γάμοι αστραπή όμως, καταλήγουν δυστυχώς και σε διαζύγια αστραπή. Κάτι το ότι γνωρίζεις τον άλλον μετά λίγο καλύτερα και βλέπεις τελικά ότι δεν ταιριάζετε με τίποτα και πρέπει να τα χωρίσετε τα τσανάκια σας. Κάτι το ξεθύμασμα εκείνου του μεγάλου έρωτα και του ενθουσιασμού που σε οδήγησε εξαρχής στο να το κάνεις το τόλμημα, καταλήγετε πλέον αυτά που σας ενώνουν να είναι οι δικηγόροι σας κι δύο υπογραφές πάνω σ΄ένα χαρτί.

Κι αν η πλειοψηφία σκεφτεί ότι η πορεία τους ήταν κάτι παραπάνω από προδιαγεγραμμένη όπως κι η αποτυχία τους, βρίσκονται αυτοί που το τολμάνε κι είναι ένας άξιος αντίλογος. Επειδή όσο εσύ θα χαρακτηρίζεις ανώριμη την κίνηση του να κάνεις οικογένειά κάποιον που μετά βίας γνωρίζεις, άλλο τόσο αυτοί που το ρισκάρουν θα σου πουν ότι είναι χάσιμο χρόνου αυτό ακριβώς που ζεις εσύ.

Μια σχέση που τη δοκιμάζεις από σαράντα κύματα για να της δώσεις την ψήφο εμπιστοσύνης σου. Ένα δεσμό που με το πέρασμα του χρόνου υπάρχει πιθανότητα αντί να γίνει πιο δυνατός, να γίνεται όλο και πιο ξεθωριασμένος μέχρι που στο τέλος να σβήσει εντελώς απ΄το χάρτη.

Γιατί μπορεί για σένα ο καιρός που είσαι με έναν άνθρωπο να σου είναι απαραίτητος, για κάποιον άλλον όμως ίσως μοιάζει με ακόμη μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Κακά τα ψέματα δεν ξέρεις ποτέ ότι ο γάμος σου τελικά θα κρατήσει. Και τα πολλά χρόνια σχέσης δεν είναι η εγγύηση που ψάχνεις ούτε όμως κι η απουσία τους.

Η αγάπη, η κατανόηση κι άλλα τόσα βαρυσήμαντα ουσιαστικά είναι αυτά που καθορίζουν αν ένας γάμος θα είναι επιτυχημένος. Σκέψου μόνο αν τα έχεις μέσα στη σχέση σου ή αν προτίθεσαι να τα βρεις στο πορεία. Αν η απάντηση σου είναι θετική προχώρα άφοβα. Ο λαός λέει πως ο καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, κάτι θα ξέρει παραπάνω.

Συντάκτης: Μαρία Τριγώνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη