Βγήκες ένα αποτυχημένο ραντεβού αλλά επειδή είσαι πολύ ευγενικός άνθρωπος προτού το καταλάβεις, είχε κανονιστεί ήδη και το δεύτερο χωρίς να προλάβεις να αντιδράσεις. Σε πολιορκούν εδώ και καιρό χωρίς εσύ να πολυψήνεσαι. Κάτι όμως οι φίλοι που σου λένε να δοκιμάσεις, κάτι ο καιρός που έχεις περάσει με τη μοναξιά σου παρέα, πείθεσαι και λες το ναι. Τελευταία στιγμή όμως το μετανιώνεις ή λαμβάνεις άλλη πιο ενδιαφέρουσα πρόταση. Όποιο κι αν είναι το σενάριο, η ουσία είναι πως έχεις συμφωνήσει για ένα ερωτικό ραντεβού, αλλά στην πορεία θες να το αναβάλλεις και ψάχνεις τώρα να βρεις επιτυχημένη δικαιολογία.

 

Μια συλλογή απ’ τα all time classics της κατηγορίας είναι τα παρακάτω:

Είμαι Αδιάθετος/ Αρρώστησα.

Αγαπημένη ατάκα απ’ την πρώτη δημοτικού έως τα βαθιά γεράματα, έχει πάντα τη δύναμη να σε ξελασπώνει από δύσκολες καταστάσεις. Απ’ τα διαγωνίσματα τριμήνου των μαθηματικών που δεν είχες διαβάσει λέξη, από εκείνη τη μέρα στη δουλειά που θα μένατε παραπάνω για το πάρτι αποχαιρετισμού του πιο αντιπαθητικού συναδέλφου που συνταξιοδοτήθηκε, τώρα κι από ερωτικό ραντεβού. Όσο πιο κολλητικά συμπτώματα έχει αυτό που θα σκαρφιστείς, τόσο πιο εύκολα και συμπονετικά θα δεχτεί ο άλλος την ακύρωση. Αν μάλιστα αναφέρεις και το μέρος του προβλήματος, δες κεφάλι, κοιλιά ή λαιμό, τόσο πιο αληθοφανής θα ακουστείς.

 

Κάτι έκτακτο μου συνέβη στη δουλειά.

Η δικαιολογία αυτήν καλλιεργήθηκε κι ανάχθηκε σε επιστήμη απ’ το απόλυτο τηλεοπτικό αρσενικό Μάνθο Φουστάνο στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», όπου αυτό το καημένο το εργοστάσιο εκεί που ήταν όρθιο, εκεί καιγόταν, σαν παραλλαγή του γιοφυριού της Άρτας. Εσύ αντί για φωτιές και πλημμύρες προτίμησε ένα έκτακτο μίτινγκ, που όποιος δεν παρευρεθεί κινδυνεύει ακόμα και να απολυθεί. Ή πες ότι εμφανιστήκαν απρόσμενα οι Βορειοκορεάτες επενδυτές που συνεργάζεστε και πρέπει να τους βγάλεις για δείπνο. Βλέπεις αυτό δεν αναβάλλεται με τίποτα, με το ζόρι τον κρατάνε τον Κιμ να μην τσαντιστεί και πατήσει το κουμπί. Όπως και να ‘χει διάλεξε να αναφέρεις μιαν επείγουσα κατάσταση –όχι ότι πρέπει να βγάλεις φωτοτυπίες– που για να λυθεί να θέλει και το χρόνο της.

 

Ήρθαν οι γονείς/ συγγενείς σου για επίσκεψη.

Το καλό με το να μένεις στην Ελλάδα όπου οι συγγενικές σχέσεις είναι τόσο άρρηκτες όσο ο γόρδιος δεσμός είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις γιορτές ή τις επισκέψεις τους για δικαιολογία σε σκασιαρχείο. Έτσι μπορείς ανά πάσα στιγμή να ενημερώσεις πως εμφανίστηκαν άξαφνα στο κατώφλι σου οι γονείς ή οι θείοι σου απ’ το χωρίο και πρέπει όχι μόνο να τους φιλοξενήσεις, αλλά και να τους περιηγήσεις, αρά δύσκολο να βγεις απόψε. Μόλα ψιθυριστά στο τηλέφωνο, είπαμε τους έχεις στο άλλο δωμάτιο του σπιτιού, ζήτα συγγνώμη και κλείσε. Μην ξεχνάς έχεις προσκεκλημένους, δεν μπορείς να τους αφήνεις να περιμένουν.

 

Φάκελος ζημιές.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλες οι δικαιολογίες που έχουν να κάνουν με υλικές καταστροφές. Χάλασε το αυτοκίνητο και το έχεις πάει για σέρβις, έπαθε κάτι ο ηλεκτρικός πίνακας ή το θερμοσίφωνο και περιμένεις μάστορα, ο οποίος κατά ατυχή σύμπτωση μπορεί μόνο σήμερα. Αν μάλιστα μένεις επαρχία που είναι πιο δύσκολο να πετύχεις στο τηλέφωνο τον υδραυλικό ή τον ηλεκτρολόγο απ’ τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τότε πραγματικά θα φανεί ότι βρίσκεσαι σε μια αδιέξοδη θέση.

 

Με χρειάζεται ένας φίλος.

Χώρισε και θέλει έναν ώμο να κλάψει, αρρώστησε και χρειάζεται κάποιον να του φτιάξει μια σούπα, είναι στο κρατητήριο και πρέπει κάποιος να πληρώσει την εγγύηση. Σε αυτό το στάδιο της γνωριμίας, ό,τι και να βάλεις μετά τη λέξη φίλος, ακόμα κι απαγωγή από εξωγήινους, δεν μπορεί να διαψευστεί. Θέλει αρκετό καιρό, να δέσει πρώτα το γλυκό κι ύστερα αρχίζει η κριτική κι η μουρμούρα για το ποιόν της παρέας σου.

 

Όποια από αυτές τις δικαιολογίες –ή δικής σου έμπνευσης–  επιλέξεις, φρόντισε στο τέλος να μην αυτοδιαψευστείς. Για εκείνη τη μέρα με ρέγουλα οι βόλτες και τα social media. Να θυμάσαι πως το δυσκολότερο πράγμα δεν είναι να πεις ψέματα, αλλά να τα συντηρήσεις.

Για εσένα που από εδώ και πέρα όταν ακούσεις κάτι από αυτά, πάει το μυαλό σου κατευθείαν στη χυλόπιτα, μην ξεχνάς αυτό. Όλες οι παραπάνω δικαιολογίες είναι καλές γιατί είναι πειστικές, αρά μπορεί να συμβούν στα αλήθεια στον καθένα. Η διαφορά της δικαιολογίας με την πραγματικότητα είναι ότι αν ο άλλος θέλει να σε δει κι απλά κάτι του έτυχε, θα φροντίσει να αναπρογραμματίσει την έξοδο σας άμεσα, δε θα την αφήσει μετέωρη με μισόλογα.

 

Επιμέλεις Κειμένου Μαρίας Τριγώνη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μαρία Τριγώνη