paneraki775

Σε όλους τους ανθρώπους αρέσει να κάνουν ταξίδια. Να νιώθουν στο πετσί τους εκείνη την αίσθηση που σε κατακλύζει όταν ετοιμάζεις με ανυπομονησία τις βαλίτσες σου για να πας έστω και για λίγο σ’ ένα άλλο μέρος και να ξεφύγεις απ΄ την καθημερινότητά σου. Να αλλάξεις τις παραστάσεις σου, να γνωρίσεις κάτι εντελώς καινούργιο. Όλοι μας έχουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας ταξιδέψει είτε μόνο έξω απ΄ την πόλη που ζούμε, είτε κάπου πιο μακριά, αλλά μέσα στη χώρα μας ή ακόμα και σε πολύωρες εκτός συνόρων διαδρομές.

Για τον καθένα από εμάς όμως, όταν κλείνει τα μάτια του μαζί με τα υπόλοιπα όνειρα και τους στόχους που θέλει να πραγματοποιήσει υπάρχει πάντα κι αυτό: Ένα ονειρεμένο ταξίδι που εύχεσαι και προετοιμάζεις εδώ και πολύ καιρό να κάνεις. Δύση, ανατολή, βοράς, νότος, όλα ανοιχτές επιλογές.

Ένας προορισμός που σου έχει καρφωθεί στο μυαλό και δε λέει με τίποτα η ιδέα του να σε εγκαταλείψει. Μπορεί κάποιος απλά να στο έχει περιγράψει όταν τον επισκέφτηκε με χρώματα τόσο φωτεινά που να σε έκαναν να θες να τον δεις με τα ίδια σου τα μάτια. Ίσως πάλι πέτυχες φωτογραφίες του ξεφυλλίζοντας περιοδικά που στο τέλος τους σου αραδιάζουν δελεαστικές προσφορές από ταξιδιωτικά γραφεία. Ή ακόμα και να ήταν η πόλη που διαδραματίστηκε όλη η πλοκή απ΄ το αγαπημένο σου βιβλίο. Όπως και να ‘χει εσύ το έχεις πάρει απόφαση και θες να χαθείς στα σοκάκια του.

Μπορεί να είναι σ΄ ένα από εκείνα τα μέρη που έχεις δει σε ταινίες και σε έχουν μαγέψει. Σε πόλεις με τεράστιους δρόμους, ουρανοξύστες και ταμπέλες με φώτα τόσο εκτυφλωτικά που σου θολώνουν την όραση. Μπορεί πάλι να είναι κάπου εξωτικά, εκεί που τα νερά είναι ο ορισμός του γαλάζιου χρώματος, οι παραλίες ατελείωτες κι η αμμουδιά κάτω απ’ τα πόδια σου κάτασπρη. Μπορεί να ονειρεύεσαι πράσινο, δάση και ποταμούς ή να θέλεις απλά να περπατήσεις και να χωθούν τα πόδια σου βαθιά μέσα στο χιόνι.

Στο ταξίδι που έχεις φανταστεί μπορεί να μένεις σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο ίδιο μ΄ αυτά που μόνο οι πολυεκατομμυριούχοι επισκέπτονται, ή να έχεις απλά στήσει τη σκηνή σου εκεί που θα σε χτυπάει το κύμα. Να επισκεφτείς όλα τα αξιοθέατα, τα μουσεία και τα εφτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Να περάσεις το χρόνο σου με ντόπιους, να μάθεις πράγματα για τον πολιτισμό τους, να δοκιμάσεις την τοπική τους κουζίνα. Να περπατήσεις, να εξερευνήσεις, να περιπλανηθείς. Ή απλά να το φαντάζεσαι ως τη στιγμή που επιτέλους θα ξεκουραστείς. Ένα μέρος που θα κακομάθεις τον εαυτό σου πηγαίνοντας σε θέατρα, όπερες και συναυλίες. Τρώγοντας σε καλά εστιατόρια και πίνοντας κοκτέιλ με θέα ολόκληρη την πόλη.

Ό,τι σκηνικό κι αν παίζεται όμως μέσα στο μυαλό σου, οποιαδήποτε σφραγίδα κι αν δείχνει στο διαβατήριό σου, καν’ το σαν δώρο στον εαυτό σου και πήγαινε εκείνο το ταξίδι που τόσο ονειρεύεσαι. Το να ταξιδεύεις είναι αναμφίβολα ένας απ΄ τους λίγους εγγυημένους τρόπους να γνωρίζεις τον κόσμο γύρω σου, να διευρύνεις τους ορίζοντές σου, να ζήσεις παραπάνω από μια ζωές μέσα σε μόλις μία.

Γι΄ αυτό φτιάξε το πρόγραμμά σου και κλείσε εισιτήρια. Άλλωστε οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι για να διανύονται και τα όνειρα να πραγματοποιούνται. Κι ύστερα να αντικαθίστανται από άλλα πίσω πάλι από κλειστά βλέφαρα.

Συντάκτης: Μαρία Τριγώνη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη