Είσαι μια από τους περίπου ένα εκατομμύριο άνεργους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Διαβάζεις καθημερινά και εξονυχιστικά όλες τις αγγελίες για εργασία που υπάρχουν σε εφημερίδες, ιστότοπους, ακόμα και τα χαρτάκια που βρίσκεις κολλημένα σε κολώνες και σε προτρέπουν να τα τραβήξεις. Η προσήλωσή σου σ’ αυτόν το σκοπό είναι τέτοια, που οι διάφορες σελίδες που ασχολούνται με το ζήτημα έχουν κατακλύσει το ιστορικό σου.

Ο καιρός περνάει, οι αναζητήσεις σου παραμένουν άκαρπες κι έχεις πια αποκτήσει εμπειρία στο ανάλογο ξεσκαρτάρισμα. Βάζεις στην άκρη όσες ζητάνε της Παναγιάς τα μάτια απλά και μόνο για να στείλεις αίτηση, πόσο μάλλον να σε προσλάβουν, και τότε έρχεσαι αντιμέτωπος με τη νέα μάστιγα. Αυτή που στο κουτάκι με τα προσόντα κάτω από τα πτυχία, τις ξένες γλώσσες και την προϋπηρεσία έχουν προσθέσει το «εμφανίσιμη» λες και δίνεις εισαγωγικές εξετάσεις σε πρακτορείο μοντέλων.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί πάντα τέτοιου είδους αγγελίες εμφανίζονται όταν ζητούνται γυναίκες υπάλληλοι; Φταίει μήπως ότι όλοι λίγο πολύ έχουν επηρεαστεί από τις ταινίες του Χόλιγουντ και την έχουνε δει επιτυχημένοι επιχειρηματίες και θέλουν μόνο σέξι γραμματείς για υποδοχή;

Τώρα εσύ θα μου πεις σιγά μην ψάχνουν οι συγκεκριμένοι για υπαλλήλους. Άλλωστε δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που στο λέει ξεκάθαρα ο άνθρωπος ότι ψάχνει περισσότερο κάποιον να του κάνει παρέα. Εντάξει, ο καθένας μπορεί να ψάχνει ό,τι του λείπει, τι θες όμως ρε φίλε και βάζεις αγγελία σε ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας;

Έχει ο κάθε άνθρωπος τον πόνο του που έχει μοιράσει το βιογραφικό του πιο πολύ και από φυλλάδιο καινούργιας πιτσαρίας σε σκαλιά εισόδου πολυκατοικίας, έχει κι εσένα να του ανάβεις τα λαμπάκια. Αν ο σκοπός σου είναι να βρεις σύντροφο ή συνοδό, κλείσε την καρτέλα και άνοιξε άλλη, πιο κατάλληλη, αν θες να έχεις και σίγουρα αποτελέσματα.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις αυτών που πραγματικά έχουν ανοιχτή θέση στην επιχείρησή τους και πιστεύουν ότι οφείλει να καλυφθεί αυστηρά και μόνο από κάποια που έχει εμφάνιση δεύτερης αναπληρωματικής Σταρ Ελλάς. Τον ακριβή λόγο, ένας θεός τον ξέρει.

Γιατί μπορεί να έχει περάσει στο μυαλό της πλειοψηφίας πως μια δουλειά που έχει σχέση με την υποδοχή ή την επαφή με τον κόσμο θα είναι αποδοτικότερη αν πραγματοποιείται από ελκυστικούς ανθρώπους, αλλά εμένα το κύριο μέλημά μου όταν πηγαίνω κάπου και θέλω να εξυπηρετηθώ είναι η ευγένεια και η ευστροφία, όχι να με καλωσορίσει η σωσίας της Κλόντια Σίφερ ή του Μπραντ Πιτ.

Άλλωστε αν μόνο οι εμφανίσιμες μπορούσαν να βρουν δουλειά, όλες οι υπόλοιπες θα έπρεπε να έχουν βγάλει κάρτα απεριορίστου χρόνου στον ΟΑΕΔ. Να τα κλείναμε και τα πανεπιστήμια, αφού τσάμπα και βερεσέ θα πηγαίναν οι σπουδές και τα πτυχία του καθένα.

Βέβαια, σ’ όλο αυτό το πανηγύρι δε φταίει μόνο αυτός που τη γράφει την αγγελία, που σε μερικές περιπτώσεις παίζει να είναι και ιός ή κοινωνικό πείραμα, γιατί βλέπω τα ίδια λόγια copy paste σε διαφορετικά μέρη με άλλα στοιχεία επικοινωνίας, αλλά και η ίδια η σελίδα.

Γιατί, καταλαβαίνω πως πιθανόν να είναι αδύνατον να ελέγχεις όλο τον όγκο των εισερχόμενων πληροφοριών, από την άλλη όμως μη μου ζητάς να σου ανεβάζω και τα στοιχεία μου με κλειστά μάτια όταν δεν ξέρω πού θα καταλήξουν.

Δυο βασικές κινήσεις χρειάζονται και ξεμπερδέψαμε. Οι σελίδες να ελέγχουν καλύτερα τις καταχωρήσεις, γιατί προβλέπω αλλαγή σε γραφεία συνοικεσίων και οι εργοδότες να προσέχουν καλύτερα πού γράφουν. Άλλο το προφίλ για αγγελία που ζητάς υπάλληλο και άλλο το προφίλ για ιστοσελίδα γνωριμιών. 

 

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Τριγώνη: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Μαρία Τριγώνη