poly307

Κυριακή απόγευμα, έξω η βροχή δημιουργεί τη δική της μουσική κι η ζεστή κούπα καφέ καίει τα χέρια σου. Απ’ το ραδιόφωνο με το ζόρι ακούγεται μια μελωδία κι εσύ ήδη έχεις επιλέξει το βιβλίο που θα σε ταξιδέψει σε άλλα μέρη, μακρινά, σε άλλους κόσμους, φανταστικούς. Έφτασε η πιο λυτρωτική στιγμή της εβδομάδας, η δική σου ψυχοθεραπεία, το βιβλίο.

Δεν είναι άδικο αυτό που λένε μερικοί πως «ο καλύτερος φίλος, μετά το σκύλο, είναι το βιβλίο». Το διάβασμα είναι ιδανικό στο να γαληνεύει τις σκέψεις σου και να σε ηρεμεί. Σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις απίστευτα σενάρια στο μυαλό σου, διαβάζοντάς το. Αν κι υπάρχει μια συγκεκριμένη υπόθεση, εσύ μπορείς να καταστρώσεις  ό,τι ιστορία θες με το μυαλουδάκι σου, χωρίς να σε κρίνει κανείς. Γιατί το βιβλίο δεν είναι όπως η ταινία, που έχει ήδη εικόνα κι ήχο. Στο βιβλίο εσύ δημιουργείς την εικόνα και τον ήχο, γίνεσαι ένας μικρός σκηνοθέτης των σκέψεών σου.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αυτό. Σε μια κοινωνία που όλα είναι έτοιμα κι η φαντασία τείνει να χαθεί απ’ τους ανθρώπους, το βιβλίο είναι η μόνη διέξοδος κι η μόνη σωτηρία. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο σκέψης, αντίληψης, ένα μέσο που μόνο καλό μπορεί να κάνει στην ανθρωπότητα. Η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να δαμάσει τα κατώτερα, ανθρώπινα ένστικτα, να βοηθήσει κάθε ψυχή να ανθίσει και να δημιουργήσει υπέροχα πράγματα. Ίσως το βιβλίο να είναι το μόνο «καλό όπλο» που υπάρχει, όπλο της σκέψης, της γνώσης, της αντίληψης, της μόρφωσης!

Δυστυχώς, κάποιοι αντιμετωπίζουν το βιβλίο ως αγγαρεία, ως μια δραστηριότητα που τίποτα δεν έχει να τους προσφέρει. Ασφαλώς, η κάθε γνώμη είναι σεβαστή κι ο καθένας μπορεί να αξιοποιεί τον ελεύθερό του χρόνο όπως ο ίδιος επιθυμεί, αλλά με το να μη διαβάζει, χάνει μια πολύ όμορφη εμπειρία, η οποία σίγουρα κάνει την καθημερινότητα ακόμη πιο όμορφη. Αν όλοι αγκάλιαζαν το βιβλίο και το έκαναν κομμάτι της ζωής τους, πολλές καταστάσεις θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά.

Για τους περισσότερους, όμως, είναι ένα αγχολυτικό, μια πηγή χαλάρωσης, ξεκούρασης και διασκέδασης.  Είναι ένας μεγάλος θησαυρός που μπορεί να αποκτηθεί απ’ τον καθένα και δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Οφείλουμε να σεβόμαστε το βιβλίο και να το μεταχειριζόμαστε με σωστό τρόπο. Αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες εποχές, θα δούμε ανθρώπους να παλεύουν για την απόκτηση ενός βιβλίου. Επομένως, εμείς πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στο διάβασμα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμη κι αν δεν έχουμε πολύ χρόνο, εξαιτίας του φορτωμένου μας προγράμματος, ας προσπαθήσουμε να ξεκλέψουμε έστω και μισή ώρα για να απολαύσουμε ένα όμορφο διήγημα. Ας μην ανοίξουμε την τηλεόραση ή το laptop ή το κινητό, ας ανοίξουμε ένα βιβλίο, γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε.

Βέβαια, ας μην υποτιμάμε το internet, γιατί σίγουρα μπορούμε να βρούμε άκρως επιμορφωτικά άρθρα και βίντεο, ebook εκδόσεις, εξίσου ενδιαφέρουσες, αλλά επειδή συνήθως όταν σερφάρουμε δεν αποσκοπούμε ιδιαίτερα στην πνευματική μας καλλιέργεια, ας μην ανοίξουμε και μια μέρα το Facebook, σίγουρα κανείς δε θα μας βάλει απουσία!

Συντάκτης: Αθηνά Χρηστίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!