pan218

Δε χρειάζονται ρούχα φαντασμαγορικά, περίτεχνος διάκοσμος στο χώρο και καλοσχηματισμένος λόγος για να σε σαγηνεύσει κάποιος. Τις περισσότερες φορές γοητευόμαστε από απλά και καθημερινά πράγματα, καθώς εκείνος που μας κερδίζει, επιλέγει απλώς να είναι ο εαυτός του.

Αθώες, καθημερινές συνήθειες ενός ανθρώπου, τόσο γοητευτικές, σαν να γίνονται σε απόλυτη αρμονία με το δικό σου το σύμπαν. Απορείς αν οι κινήσεις αυτές γίνονται τυχαία, ή αν γνώριζε κανείς τι μπορεί να σε μαγέψει και τ’ ομολόγησε στον άνθρωπο που μόλις σε κατέκτησε.

Είναι αρκετό ένα βλέμμα για να καταδικαστείς σε αδυναμία αντίδρασης και να λάμψουν τα μάτια σου. Μπορεί να σε σκλαβώσει, γιατί συνήθως έχει την πολυτέλεια ν’ αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια εκείνα που το στόμα δεν μπορεί –ή δε θέλει– να πει.

Είναι ο τρόπος που ξυπνάει, εκείνη η προσήλωση που δείχνει κι η απόλαυση που ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του καθώς πίνει τον καφέ του και κάνει το τσιγάρο του. Παρατηρείς τον τρόπο με τον οποίο κινείται στο χώρο και χαζεύεις την ηρεμία και τη σιγουριά με την οποία θ’ αγγίξει τα πιο ασήμαντα αντικείμενα.

Ο τρόπος που ασχολείται με τα μαλλιά του, που γελάει σαν παιδί, που θυμώνει κι ύστερα από λίγο το ξεχνάει. Συνήθειες και χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που σε μετέτρεψαν σε γοητευμένο παρατηρητή του κι ας μη σχετίζεται τίποτα απ’ τα παραπάνω με τη δική σου ύπαρξη.

Αρκεί ένα μήνυμα σ’ ανύποπτο χρόνο μες στη μέρα για να καταλάβεις πως νοιάζεται και να σου κεντρίσει την προσοχή. Ένα δώρο που σου προσφέρεται, επειδή αυτός που σου το χαρίζει απλά σε σκέφτηκε και το πήρε για χάρη σου. Αλήθεια, πόση μεγαλύτερη αξία έχει μια τέτοια κίνηση, όταν δεν εγκλωβίζεται στα «πρέπει» και στη δέσμευση μιας επετείου ή μιας γιορτής;

Είναι εκείνη η έκπληξη που σ’ άφησε άφωνο, όταν εμφανίστηκε μπροστά σου -ας νόμιζες ως τότε πως δε σ’ αρέσουν οι εκπλήξεις! Σε κέρδισε για πολλοστή φορά όταν αναγνώρισε τον αδικαιολόγητο πανικό σου και προσφέρθηκε να σε βοηθήσει, κατάφερε να σε ηρεμήσει. Σε σκλάβωσε και τότε που δεν έβλεπε την ασχήμια που αντίκριζες εσύ στον καθρέφτη σου.

Τόσο εύκολο είναι! Μια μικρή κίνηση, ένα δείγμα ενδιαφέροντος για να νιώσεις τη μοιραία έλξη. Το ίδιο ακριβώς, όμως, ισχύει και για τις περιπτώσεις που μπορεί να σε χάσει ο ίδιος άνθρωπος· πάλι στις λεπτομέρειες και στ’ απλά πράγματα θα κριθεί.

Μια κίνηση μόνο μπορεί να παρερμηνευθεί και να γκρεμιστούν στα μάτια σου εκείνα που έχτισε, τα συναισθήματα που σου δημιούργησε κι ας μην κόπιασε γι’ αυτά. Ένα μικρό ψέμα ίσως φτάνει για να σε γυρίσει πολλά βήματα πίσω στην όμορφη πορεία που χαράζεις μαζί του· λίγη αδιαφορία που κεράστηκες, πριν το καταλάβει εκείνος που σε «ξέχασε».

Είναι αρκετό, καμιά φορά, να προφέρει λίγες μόνο λέξεις για να νιώσεις πως σε υποτιμά και για να σου καταστρέψει τα όνειρα. Είναι η αξία του ανθρώπου αυτού στα μάτια σου που κάνει τα λόγια του τόσο σπουδαία· για άλλους θα μπορούσαν να ‘ναι ασήμαντα. Για ‘σένα, όμως, είναι αρκετά, ώστε να σου στερήσουν το χαμόγελο και να χαραχτούν στο μυαλό σου.

Ας θέλουμε να πιστεύουμε πως το δέρμα μας είναι πιο σκληρό απ’ όσο θα ‘πρεπε κι ότι μπορούμε τα ονόματα εκείνων που μας πληγώνουν να τα γράφουμε στην άμμο. Κάποιες συμπεριφορές, αν και κάθε άλλο παρά αλησμόνητες μοιάζουν, φωλιάζουν μέσα μας και μας τρώνε το μυαλό, γίνονται δαίμονας που παλεύει να μας καταστρέψει.

Είναι, πράγματι, πολύ εύκολο να σε γοητεύσει κανείς -αν δεν ανήκεις φυσικά στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν κοιτούν, αν δε βλέπουν κάποιο δικό τους συμφέρον στο βάθος των ματιών. Είναι λιτά κι αθώα πράγματα εκείνα που κρύβουν τη μαγεία και δημιουργούν τη γοητεία.

Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι πως φαίνονται εξίσου ασήμαντα κι αυτά που πιθανόν ευθύνονται για να σε χάσει. Κι είναι το ίδιο εύκολο να φύγεις, όταν οι λεπτομέρειες που σε κέρδισαν στην αρχή αντικαταστάθηκαν από άλλες που σε πονούν και θόλωσαν τις πρώτες.

Μα έτσι είναι οι σχέσεις, οποιουδήποτε είδους. Είναι μάχες που δίνονται καθημερινά και το αποτέλεσμά τους κρίνεται στις λεπτομέρειες, όπως συμβαίνει και με καθετί σπουδαίο και μεγάλο.

Επιμέλεια Κειμένου Μαρίας Σουργιά: Πωλίνα Πανέρη

 

Συντάκτης: Μαρία Σουργιά