Η αλήθεια είναι ότι το φλερτ είναι λίγο σαν το ταγκό. Ο πιο ερωτικός χορός, μεν, αλλά για να χορέψεις, απαιτεί δυο πολύ συντονισμένα σώματα. Βέβαια, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα, αλλά ακόμη κι αν δεν τα γνωρίζεις ένας σωστός καβαλιέρος (κάθε φύλου) μπορεί να σε σύρει στον ρυθμό του. Ομολογώ ότι ανά καιρούς έχω διαπιστώσει, ότι το να σε φλερτάρει κανείς σωστά, είναι σπάνιο πλέον. Πολλοί δεν ξέρουν να φλερτάρουν από κοντά, παρά μόνο πίσω από μια οθόνη- κι αυτό κουτσά στραβά. Άλλοι βαριούνται να το προσπαθήσουν κι άλλοι κομπλάρουν, ή το παρακάνουν δίνοντας λάθος μηνύματα.

Αδιαμφισβήτητα ο κάθε άνθρωπος χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης, μιας και δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει και συνταγή για το σωστό φλερτ. Προσωπικά, είμαι από τα άτομα που πιστεύουν πολύ στην από κοντά επαφή, μιας και μπορείς να αντιληφθείς πολλά παραπάνω από μια οθόνη. Ξέρεις εκείνη η ματιά που θα σου ρίξει ο άλλος, το χαμόγελο, η γλώσσα του σώματος θα τα πει όλα. Όμως, αν τα βάζαμε σε μια σειρά, σίγουρα υπάρχουν κι εκείνα τα εντελώς λάθος πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς.

 

Από κοντά μπορείς να σώσεις την κατάσταση

Το σωστό φλερτ γίνεται πάντα από κοντά. Άρα αν θέλουμε να μη γίνουμε πιεστικοί ή να χρησιμοποιήσουμε το άγχος μας υπέρ μας, πρέπει να ποντάρουμε στην από κοντά επικοινωνία. Να αφήσουμε την αμηχανία να φανεί και να γίνει μια γοητευτική συμπεριφορά. Εκείνη την κρίσιμη ώρα του φλερτ από κοντά, ακόμα και μια χαζομάρα να πούμε, μια ματιά και μόνο μπορεί να υποδηλώσει ότι κάθε κύτταρο της προσοχής και της ενέργειάς μας, βρίσκεται στο άτομο μπροστά μας.

 

Το περιεχόμενο των ερωτήσεών μας

Επόμενο πράγμα στη λίστα του σωστού φλερτ είναι οι ερωτήσεις που δηλώνουν το ενδιαφέρον μας. Οι ερωτήσεις με τη λέξη «εσύ» και οι συζητήσεις που στρέφουν την προσοχή μας στο άλλο άτομο πρέπει να απευθύνονται με προσοχή. Δεν πιέζουμε για να μας αραδιάσει πολιτικές απόψεις, θρησκευτικές θέσεις, όλο το παρελθόν που έχει από τη στιγμή που βγήκε από τη μήτρα. Φλερτάρουμε, όμως, ενώ παράλληλα δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε για το τι πρεσβεύει το άτομο που μας ενδιαφέρει, κάτι που μας δίνει και πάτημα για να συνεχίσουμε τη συζήτηση και να περάσουμε και σε θέματα με βαθύτερο νόημα. Όνειρα, επιθυμίες, στόχους, όσα επιθυμεί να μοιραστεί.

 

Ειρωνεία- το μεγάλο ρίσκο

Εδώ, θέλω να προσθέσω ότι ο στόχος μας είναι ξεκάθαρα να κερδίσουμε εντυπώσεις, ξεδιπλώνοντας την προσωπικότητά μας. Το μυστικό είναι να προσθέσουμε στη συζήτηση λίγο αυτοσαρκασμό, ακόμη και μια λεπτή ειρωνεία, που υποδηλώνει μυαλό και χιούμορ, βλέποντας κάθε στιγμή αν γίνονται αποδεκτά· στη συνέχεια θα έρθουν και τα πειράγματα που θα προσθέσουν τη νοστιμιά τους.

 

Μην κάνεις κομπλιμέντα για την εμφάνιση

Από τη λίστα του σωστού φλερτ, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα κομπλιμέντα. Αναμενόμενο, αλλά με προσοχή όμως, τόσο-όσο. Αναφέρομαι σε αυτά τα λεπτά και μετρημένα κομπλιμέντα, που βάζουν τον άλλον σε σκέψεις και δημιουργούν μέσα του ένα σκίρτημα, χωρίς να του σερβίρουμε ανοιχτά ότι ενδιαφερόμαστε. «Το άρωμα αυτό σου πάει», «τέλειο το γούστο σου στα κρασιά» και πάει λέγοντας.

Προσοχή με τα κομπλιμέντα, με μέτρο, γιατί καμιά φορά μπορούμε να το παρακάνουμε, θεοποιώντας το άλλο άτομο, πράγμα που δε θέλουμε. Εννοείται ότι δεν αναφερόμαστε σε σχόλια σεξιστικού χαρακτήρα, μιας και το τελευταίο που θέλουμε είναι να φέρουμε το άτομο μας σε δύσκολη θέση, και να φανούμε λυράρηδες. Εδώ να αναφέρω ότι ιδανικά αποφεύγουμε και κάθε σωματική επαφή. Δεν πασπατεύουμε τον άλλο με το καλημέρα σας, πώς να το κάνουμε.

 

Ευθείς μεν, αλλά πόσο;

Τελευταία στη λίστα μας, είναι η ευθύτητα- για τους πιο τολμηρούς. Το να εμφανίζεσαι μπροστά στον άλλο χωρίς να έχετε ξαναγνωριστεί και να δηλώνεις το ενδιαφέρον σου, ομολογώ είναι λίγο τρομακτικό κι οριακά ανέπνευστο. Παρ’ όλα αυτά αν υπάρχει ήδη μια κάποια επαφή κι είμαστε σίγουροι για τις προθέσεις μας, η ευθύτητα μπορεί να εντυπωσιάσει καθώς και να δηλώσει ανοιχτά το θάρρος και τη σιγουριά που κρύβουμε μέσα μας. Αν δεν αυτοπροσκαλεστούμε πουθενά και δεν πάρουμε θάρρος που δε μας έχει δοθεί, τότε όλα καλά θα πάνε.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πράξουμε με σεβασμό κι ευγένεια. Στοιχεία που σίγουρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Σαφέστατα το να δηλώσει κανείς ενδιαφέρον δεν είναι καθόλου κακό, αντιθέτως προσθέτει μαγεία και ζωντάνια. Και καμιά φορά ένα “μπορώ να σε φιλήσω;” κάνει πολλή περισσότερη δουλίτσα απ’ όση μπορούμε να φανταστούμε. Σκεφτείτε το.

Συντάκτης: Τόνια Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου