Ξεκινάμε μια σχέση. Ενδιαφέρον, βλέμματα, πρώτη κίνηση. Συζήτηση κι αμφιβολίες. Αμφιβολίες, η λέξη κλειδί. Θα αναφερθούμε σε όλα εκείνα τα ερωτήματα που γεννιούνται στη φάση που αρχίζει μια σχέση, καθώς και στο τι θα ήταν καλό να μην κάνεις όσο είναι ακόμα φρέσκο το πράγμα.

Μετά τα πρώτα σας ραντεβού βλέπεις ότι η κατάσταση τσουλάει ομαλά κι όμορφα. Βγαίνετε, πάτε βολτούλες χέρι-χέρι, τα βρίσκετε στην επικοινωνία. Τις στιγμές που είστε μαζί δεν περνάει τίποτα άλλο απ’ το μυαλό σου, γιατί πολύ απλά σε νοιάζει η στιγμή και πώς θα περάσεις ευχάριστα.

Το θέμα είναι τι γίνεται μετά την έξοδό σας, όταν κάθεσαι και σκέφτεσαι περισσότερο απ’ όσο πρέπει, όταν τα υπεραναλύεις και παιδεύεσαι. Μερικά πράγματα που περνάνε απ’ το μυαλουδάκι σου καλύτερα να τα κάνεις στην άκρη. Σκέφτεσαι να μοιραστείς με το πρόσωπο τι αισθάνεσαι και βάζεις κανόνες που πραγματικά είναι περιττοί στην προκειμένη φάση. Νιώθεις κάτι για τη νέα σου γνωριμία; Πες το με τη μία. Δε χρειάζεται πρόγραμμα του τύπου «να το ξεφουρνίσω την ερχόμενη Παρασκευή, στις 15:43». Ο έρωτας δε θέλει πρόγραμμα. Θέλει λόγια χύμα, πράξεις αυθόρμητες. Τι θα αλλάξει αν το σκεφτείς παραπάνω; Τι διαφορετικό μπορεί να συμβεί; Αν μιλήσεις ξεκάθαρα, οι φοβίες σου ίσως καταλαγιάσουν, άσε που μπορεί να λάβεις και ανταπόδοση σε ό,τι εκφράσεις. Κάνε στην άκρη τις ανασφάλειες και τις αμφιβολίες και πες ό,τι σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή. Μην κάνεις νάζια, κόλπα και μη μηχανεύεσαι τεχνάσματα. Κανείς δεν ψήνεται έτσι. Αντιθέτως μπορεί και να ξενερώσει. Κανένα ώριμο άτομο δεν κολλάει με φτύσιμο και τέτοιες τακτικές στον έρωτα δικαιολογούνται μονάχα στην εφηβεία.

Το να απασχολείς το μυαλουδάκι σου με σκέψεις, οι οποίες δε θα σε οδηγήσουν κάπου είναι κακό πράγμα σε μια σχέση, σε μια νέα γνωριμία. Ας πούμε ότι σκέφτεσαι αν πρέπει να ρωτήσεις για πρώην σχέσεις. Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο; Σε τι θα σε ωφελήσει αυτή η αδιάκριτη ερώτηση και τι σε νοιάζει τι έκανε πριν από σένα; Δεν τα ρωτάνε αυτά, αν θέλει το πρόσωπο θα σου πει από μόνο του κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία να συγκριθούμε με το παρελθόν, ένα παρελθόν στο οποίο δεν ήμασταν καν παρόντες, να ενοχληθούμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα απ’ το πουθενά. Μη σκέφτεσαι πότε θα κάνεις αυτή την ερώτηση. Σκέψου καλύτερα πως δε χρειάζεται καν να την κάνεις.

Υπάρχουν πράγματα που απασχολούν το μυαλουδάκι μας και θέλουμε να τα μαθαίνουμε, δεν αντιλέγω. Αλλά είναι σίγουρα καλύτερο να μάθεις τον άνθρωπό σου μέσα απ΄τη συμπεριφορά του προς εσένα κι όχι να κρίνεις απ’ το τι έκανε με άλλους ανθρώπους. Κάνε μια συζήτηση εποικοδομητική και προσπάθησε να μη φέρεις σε δύσκολη θέση το ταίρι σου. Το να υπεραναλύεις πράγματα δεν ωφελεί κάπου. Το μυαλό σου καίγεται, φτάνεις σε σημείο αυτοπεριορισμού και καταλήγεις να μην μπορείς να κάνεις την επόμενη κίνηση. Δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, ώστε να καταφέρεις να χτίσεις μια υγιή σχέση με τον άνθρωπο που επέλεξες.

Υπάρχουν άπειρα θέματα για συζήτηση. Άπειρες απορίες που μπορεί να έχει ο ένας για τον άλλον. Αλλά μερικά πράγματα είναι καλύτερο να τα κρατάμε για τους εαυτούς μας στην αρχή. Πιο μετά ίσως και να τα συζητήσετε. Να σκέφτεσαι μόνο ότι αυτά που θες να πεις μπορεί και να φέρουν τον άλλον προ εκπλήξεως.

 

Συντάκτης: Δημήτρης Καλαλές
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.