pwl406

Επιτέλους Χριστούγεννα, μια απ’ τις πιο μεθυστικές κι εντυπωσιακές γιορτές του χρόνου. Φωτάκια παντού, γκλίτερ παντού, όλα είναι υπέρλαμπρα, τόσο φωτεινά που σε τυφλώνουν και σου προκαλούν μια ψευδαίσθηση ευεξίας, που με κάποιο τρόπο κρύβει τα προβλήματα, ή έστω τα κουκουλώνει.

Εννοείται πως όλο τον κόσμο τον κυριαρχεί μια καταναλωτική μανία, θέλουμε τα πάντα, κάνουμε λίστες με όσα χρειάζεται να πάρουμε για τους ανθρώπους μας και προγραμματίζουμε τις αγορές μας. Δε χαίρονται μόνο τα μικρά παιδιά με τα δώρα, την προσοχή και τα φωτάκια, χαίρονται κι οι μεγάλοι γιατί για λίγο γίνονται κι αυτοί μικρά παιδιά και περιμένουν με ανυπομονησία την ανταλλαγή δώρων.

Το καλύτερο, όμως, είναι το να προσφέρεις όχι μόνο στους δικούς σου ανθρώπους γιατί τους αγαπάς, αλλά και σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Η ευχαρίστηση που νιώθεις μετά από μια ανιδιοτελή πράξη είναι μεγαλύτερη από αυτή που σου δίνει όταν κάνεις ένα δώρο στην αδερφή σου και δεν ξέρεις αν την επόμενη μέρα θα πάει να το αλλάξει γιατί δεν της άρεσε ή δεν το χρειάζεται.

Οφείλουμε να δίνουμε σε όσους δεν έχουν όσα θα έπρεπε να είχαν, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί το θέλουμε με την ψυχή μας, γιατί τέτοιες πράξεις είναι αυτές που γαληνεύουν το μέσα μας. Εννοείται πως δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι Χριστούγεννα για να κάνεις μια καλή πράξη, αλλά στο bottom line δεν έχει σημασία τι εποχή κάνεις την πράξη, αλλά το να την κάνεις.

Δεν είναι απαραίτητο να δώσεις χρήματα, γιατί σίγουρα δεν περισσεύουν σε όλους, αλλά είναι αρκετό να πας να βοηθήσεις σε μια οργάνωση, να πας σε κάποιο συσσίτιο και να συμμετάσχεις στο μαγείρεμα και τη διανομή, να δώσεις όσα δε σου χρειάζονται, να μοιραστείς όσα σου περισσεύουν ή ακόμα και να παρακινήσεις φίλους και γνωστούς να κάνουν το ίδιο, γιατί κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό το να διαδώσεις την πράξη σου στον περίγυρό σου και να τους κάνεις να ασχοληθούν κι αυτοί. Έτσι μαζεύεται περισσότερος κόσμος πρόθυμος να βοηθήσει κι εσύ έχεις και τους δικούς σου ανθρώπους δίπλα σου περνώντας πραγματικά ποιοτικό χρόνο μαζί. Δύο σε ένα, ούτε τα σαμπουάν δεν κάνουν τέτοια deals. Να σου πω και το πιο απλό, πήγαινε σε ένα ορφανοτροφείο και παίξε με τα μικρά παιδιά, δώσε χαρά σε ένα τους απόγευμα, δώσε τον χρόνο σου, ακόμα κι αυτό είναι πιο πολύτιμο από όσο εσύ πιστεύεις. Δε θέλει πολλά για να κάνεις κάτι καλό, απλές και καθημερινές πράξεις θέλει.

Ιδιαίτερα τώρα που είναι Χριστούγεννα, γιατί τώρα όσοι έχουν τουλάχιστον τα βασικά χαίρονται για την εποχή και την παροδική λάμψη αλλά όσοι δεν τα έχουν αυτή η έλλειψη τώρα φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη, κάνει το κενό πιο αισθητό. Γι’ αυτό το λόγο τώρα είναι ακόμα καλύτερο το να προσφέρουμε ό,τι έχουμε, γιατί θα μας δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση να γιορτάσουμε τα δικά μας Χριστούγεννα με τις οικογένειές μας, νιώθοντας πλήρεις και λίγο καλύτεροι άνθρωποι μέρα με τη μέρα, γιατί είναι γεγονός πως αν κάνεις μια φορά την καλή πράξη εθίζεσαι σε αυτό το μοναδικό αίσθημα και το κάνεις συνήθεια. Είναι, όμως, μια καλή συνήθεια.

Μακάρι όλοι φέτος τα Χριστούγεννα να έχουμε τα καλύτερα της ζωής μας, κάθε χρόνο να είναι ακόμα ομορφότερα και να βοηθάμε για να κάνουμε καλύτερα και των άλλων ανθρώπων. Ελπίζω κι εύχομαι κάθε μέρα που περνάει να εξελισσόμαστε και να μεταλλασσόμαστε σε πιο θετικές και βοηθητικές παρουσίες για να κάνουμε το αύριό μας καλύτερο.

Συντάκτης: Λαμπρινή Ζεϊμπέκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!