Ο χώρος εργασίας είναι κομματάκι ιερός. Κι αν όχι ιερός είναι ένα χώρος, που οφείλει κανείς να επιδεικνύει κάποιο σεβασμό. Κανένα αφεντικό δε θέλει οι εργαζόμενοί του να είναι χύμα, να συμπεριφέρονται απρεπώς, να βρίζουν, να είναι ακατάλληλα ενδεδυμένοι ή να πηγαίνουν τύφλα στο μεθύσι μετά από ξενύχτι.

Είναι ο άτυπος κώδικας, που διέπει την κάθε εταιρεία μικρή ή μεγάλη. Μια άλλη πτυχή του είναι η ανάμιξη των ερωτικών με τη δουλειά. Σε πολλές καθίσταται σαφής η απαγόρευσή τους εξαρχής, με την απειλή της απόλυσης.

Δεν είναι κάτι σπάνιο ή δύσκολο να συμβεί. Άνθρωποι που περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας μαζί, γνωρίζονται καλύτερα. Με τα ίδια προβλήματα κι άγχη έρχονται εύκολα πιο κοντά, αφού έχουν κοινά θέματα συζήτησης. Είναι πολλές φορές κι η ανία κατά τη διάρκεια των εργασιακών ωρών, που σε ωθεί να βρεις κάτι πιο διασκεδαστικό, ούτως ώστε να περάσει πιο ευχάριστα το οχτάωρο.

Ποιος, άλλωστε, δεν έχει στο μυαλό του το κλασσικό μοτίβο της γραμματέως, που τα μπλέκει με το αφεντικό ή των συναδέλφων που κάνουν μυστικά ραντεβού στο φωτοτυπικό μηχάνημα; 

Το θέμα, βέβαια, είναι να μη μπλέξεις. Άπαξ και μπλέξεις, ξεκινάει ένας Γολγοθάς. Ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται, λένε. Έτσι κι εσείς κάποια στιγμή θ’ αποκαλυφθείτε. Κι εκεί είναι το πρόβλημα. Διότι, όπως σε κάθε μικρόκοσμο, έτσι και σ’ αυτόν της δουλειάς, ο κόσμος ψοφάει για κουτσομπολιά. Θ’ αντιμετωπίσεις πολλές φαρμακόγλωσσες.

Και δικαίωμα να μη δώσεις, εκείνοι θα βρουν κάτι να πουν για ν’ ασχοληθούν. Πόσο μάλλον, αν είναι κάποιος ανώτερός σου, σίγουρα θα σου προσάψουν το κίνητρο ιδιοτελούς αγάπης και προσωπικής ανέλιξης.

Επειδή στις ερωτικές σχέσεις η ζήλια είναι σίγουρη, όσο υπεράνω κι αν θες να είσαι, με μαθηματική ακρίβεια θα πέσεις στην παγίδα της. Θα ζηλέψεις το συνάδελφο με τα παραπάνω μεταπτυχιακά, που ρωτάει τη δικιά σου για πληροφορίες ή εκείνη αντίστοιχα θα νιώσει το τερατάκι μέσα της, όταν η καινούργια εικοσάχρονη φοράει τη φούστα ζώνη και περιφέρεται όλο χάρη μπροστά στους άντρες. Εκεί την πατήσατε.

Μπορεί να είναι αφροδισιακό αυτό το κρυφτούλι και να σου θυμίζει εποχές Λυκείου, αλλά σίγουρα επηρεάζει την απόδοσή σου στη δουλειά. Δεν είσαι συγκεντρωμένος σ’ αυτό που έχεις να κάνεις, αποπροσανατολίζεσαι απ’ το στόχο σου κι η απόδοσή σου πέφτει. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. 

Αν μη τι άλλο, δε νιώθεις άνετα κι εσύ ο ίδιος. Ζεις σ’ ένα μικρό πανικό, μην αποκαλυφθείς και χάσεις τη δουλειά σου. Δεν είναι σίγουρα μια εύκολη κατάσταση. Είναι μια μικρή οδύσσεια κατά κάποιο τρόπο. Παλεύεις με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη του γραφείου. Προσπαθείς ν’ αποφύγεις τα αδιάκριτα βλέμματα, αλλά και πάλι καρφώνεσαι. Αποφεύγεις να είσαι στο ίδιο σημείο με τον άλλο, μην τυχόν σας καταλάβουν. Αγγίζεστε, κοκκινίζεις και τραβιέσαι απότομα.

Εσύ ξέρεις, αν αξίζει τον κόπο. Είναι περίπλοκη κατάσταση ο έρωτας στο χώρο εργασίας. Καλύτερο θα ήταν να το αποφύγεις. Αλλά ο έρωτας δεν κοιτά μέρη, πρόσωπα, ηλικίες. Αν σου τύχει, απλώς, άρπαξε την ευκαιρία με όποιο κόστος και ζήσε τον έρωτά σου. Οι άνθρωποι δεν ερωτεύονται, άλλωστε, κάθε μέρα. Αυτό να το θυμάσαι.

 

Επιμέλεια κειμένου Εύας Αροτσίδου: Νάννου Αναστασία.

Συντάκτης: Εύα Αροτσίδου